Oznámení Outcast v1.1
Outcast Novinka Oznámení Outcast v1.1

Oznámení Outcast v1.1

Marek Tvrdý

Marek Tvrdý

8

Tvůrci tehdy revoluční adventury Outcast po 15 letech vydají její vylepšenou verzi. <strong>Aktualizace</strong>.

Reklama

Aktualizace: Francouzská společnost Fresh3D oznámila, že Outcast 1.1 je dostupný na Steamu za 5€. Již brzy se objeví také na GoG a Zoom. Oucast 1.1 je rekompilovaný z původních zdrojových kódů a stále používá původní voxelovou technologii, avšak tentokrát s podporou multithreadingu. Dále bylo přepracováno uživatelské rozhraní, obloha byla přemalovaná do vyššího rozlišení, hra nativně podporuje Xbox gamepad a obsahuje i konfigurátor ovládání, dále podporu rozlišení 1080p a to jak v okně, tak přes celou obrazovku. Součástí je i hromada oprav v chybách samotné hry, takže už není potřeba instalovat fanouškovské fixy.

Původní zpráva

Před dávnými časy na konci minulého tisíciletí, přesněji v roce 1999, vyšla hra Outcast od belgického studia Appeal. Ta obsahovala spoustu zajímavých technologií i skvělý příběh. A ač byla mnohými magazíny vyhlášena hrou roku, kvůli své specifické grafice (místo polygonů pro prostředí používala voxely) se moc neprodávala. Přesto byla jedna z prvních, kdo přišel s bump mapping, sub-pixel antialiasing a dokonce s DoF a to 5 let před příchodem programovatelných pixel shaderů. Hra obsahuje plně orchestrální soundtrack, možnost používat dopravní prostředky a plně otevřený snadbox (2 roky před GTAIII či Halo). Ve své době se skutečně jednalo o revoluční záležitost.

Podrobnou historii z pera jednoho z tvůrců si můžete přečíst zde. Druhý díl plánovaný pro PlayStation 2 pak díky tzv. internetové bublině v roce 2001 nedostal potřebné finance a studio v roce 2002 zbankrotovalo. V následné dražbě se pak podařilo tvůrcům odkoupit rozpracované materiály a na jejich základě pak vytvořili několik dalších tech dem a následně hry Wild Water Adrenaline a Mountain Bike Adrenaline.

Po letech se pak povedlo trojici původních tvůrců získat i práva od Atari na samotnou hru a proto šli na Kickstarter s nápadem udělat HD verzi s možností pak oprášit nápady na pokračování. Bohužel kampaň nevyšla. Lidi nepochopili, o čem ta hra je, proč byla tehdy tak revoluční a ukázky z HD verze je nezaujaly. Původní verzi hry si můžete koupit na GoG.

Ale tvůrci na to nezanevřeli a začali potají pracovat. A minulý týden jeden z tvůrců na svém Facebook profilu oznámil, že již brzy vydají něco s názvem Outcast 1.1 pro různé herní platformy. Tato verze hry bude obsahovat mnoho vylepšení, aby hra vypadala lépe, než dříve.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama