PES 2016 – 20. výročí fotbalového simulátoru
Recenze PES 2016 – 20. výročí fotbalového simulátoru

PES 2016 – 20. výročí fotbalového simulátoru

Milan Votava

Milan Votava

27

Příznivci kulatého nesmyslu zbystřeme. Fotbalová série Pro Evolution Soccer letos slaví 20. výročí a jak jinak oslavit kulaté narozeniny, než kvalitním fotbalovým simulátorem?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Dvacáté narozeniny, to už je pořádně kulaté číslo. Roku 1995 se začala psát historie Pro Evolution Soccer (dále jen PES), právě tehdy totiž vývojářské studio Konami vydalo hru Goal Storm a odstartovalo tak éru skvělých fotbalových simulátorů. Loňský díl jednoznačně ukázal, jakou cestou se chtějí autoři ubírat, otázkou však zůstává, co nám naservírovali v roce letošním. No nebudeme se již déle zdržovat minulostí, pojďme rovnou do přítomnosti, letošní PES 2016 je tady.

Hratelnost hraje opět prim

Než chodit kolem horké kaše, raději se rovnou po hlavě vrhneme na jeden z nejdůležitějších aspektů hry, čímž je bezesporu hratelnost. Vývojáři z Konami se již od samotného počátku série snaží, aby hratelnost byla právě tím hlavním tahákem hry. I letos musíme konstatovat, že PES se hraje jednoduše výborně, pokud máte ovládání dostatečně zažité, není problém předvádět na hřišti naprosto znamenité fotbalové akce. Narážečky, patičky, sklepávačky a akce na jeden dotek, to všechno nás nesmírně bavilo. I loni se PES hrál skvěle a v tomto zažitém trendu pokračuje i v letošním ročníku.

Problém nastává pouze v případě, že patříte k fanouškům konkurenční série od EA Sports. PES se jednoduše řečeno hraje jinak a popravdě řečeno musíme uznat, že nějakou chvilku nám to trvalo, než jsme se z FIFA 16 přeorientovali na PES 2016. Stejně tak musíme smeknout před ostatními hráči, se kterými jsme se střetli v režimu My Club (obdobou Ultimate Team), jelikož nejednou jsme dostali pořádně za uši. A to už jsme si říkali, že máme nahráno dost, na solidní herní obtížnost jsme poráželi i věhlasné soupeře, ale na některé borce z My Clubu jsme jednoduše neměli. Konečné skóre tak dost často připomínalo výsledky v okresním přeboru.

„I loni se PES hrál skvěle a v tomto zažitém trendu pokračuje i v letošním ročníku.“

My Club mnoho nového nepřináší, naopak u režimů Master League a Become A Legend jsme několik změn zaregistrovali. Oba režimy jsou opatřeny zcela novými herními meny a jistou změnou si prošlo také oddělení přestupů a skautingu, vše je nyní mnohem přehlednější. Oceňujeme také statistiky, které se pravidelně objevují a shrnují každý měsíc v kariéře. Nechybí přehledy nejlepších střelců, nahrávačů a představení nejlepší „jedenáctky“ měsíce, to ale zdaleka není vše, v podrobných statistikách najdeme i informace o tom, kdy nejčastěji inkasujeme gól, popřípadě kdy nejčastěji náš tým gól vstřelí a mnoho dalších zajímavých dat.

Petr Čech v Arsenalu? Připravte peníze na přestup

Každoročně oceňujeme především Become A Legend, tento herní režim, kdy se coby neznámý fotbalový talent pokoušíme prodrat mezi světovou extra třídu, patří k našim nejoblíbenějším. Trenérský mód Master League rovněž přináší dostatek zábavy, bohužel vše pošpiňují neaktuální soupisky týmů. Na nedostatek licencí jsme si již za tu řadu let zvykli, tentokrát však chybí i veškeré nejnovější přestupy. Svatyni Chelsea tak nadále stráží Petr Čech a za Manchester United střílí Robin van Persie, ačkoliv ve skutečnosti se již prohání po hřišti tureckého Fenerbahce. Nicméně, první co jsem musel udělat, po příchodu na lavičku Arsenalu, byl nákup české brankářské jedničky, což mi podstatně pocuchalo týmový rozpočet.

Všechny tyto nedostatky by měla napravit aktualizace chystaná na konec října, což je poměrně dlouhá doba, uvědomíme-li si, že PES 2016 vyšel již 17. září. Plánovaná aktualizace přinese i sedm nových týmů, prozatím víme o Panathinaikos Atény, Galatasaray Istanbul a Partizan Bělehrad. Vzhledem k tomu, že Konami si ponechali licenci na Ligu mistrů a Evropskou ligu, doufáme, že časem se ve hře objeví i Slovan Liberec a Viktorka Plzeň. Fanoušci letenského klubu si mohou oddechnout, Sparta Praha ani letos nechybí.

Menší oklikou se vracíme zpátky k hratelnosti, PES 2016 se hraje skvěle, to už jsme říkali, bohužel dojem ze zápasů občas kazí rozhodčí a především pak brankáři. U rozhodčích bychom vytkli především nepískání některých jednoznačných faulů, které se objevují při soubojích skluzem. Už slyšíme onu otřepanou frázi: „Vždyť jsem hrál balón!“, to je dost možné, ovšem pokud přitom útočícího hráče vezmeme brutálně přes párky, jedná se o faul, který by měl rozhodčí trestat. O něco větší problémy jsme měli s brankáři a především pak s jejich pomalými reflexy. Jejich zákroky nejsou nikterak přesvědčivé, především pak střely ze střední vzdálenosti jsou většinou neřešitelný problém. Označení – skládá se jako šraňky, je zde naprosto přesné.

Ten zamračený pohled na mě neplatí

Pokud chceme opět něco vyzdvihnout, zaměříme se na grafické zpracování. Především chceme ocenit zpracování pohybů jednotlivých hráčů a pozornost si zaslouží i měnící se grimasy, které jsou jasně patrné ve tváři každého fotbalisty. Nejlépe si je vychutnáme při detailním zkoumání opakovaných záběrů. PES 2016 pohání Fox engine, což je ten samý grafický engine, jakým se pyšní i nejnovější Metal Gear Solid. Pěkné grafické zpracování vyniká také při gólových oslavách, které tentokrát máme zcela ve své režii. Najdou se i speciální oslavy známých fotbalových superhvězd, nechybí slavné Tottiho selfie.

„Najdou se i speciální oslavy známých fotbalových superhvězd, nechybí slavné Tottiho selfie.“

Oproti loňskému ročníku mohli autoři přidat více animací, stejně tak musíme uznat, že celková prezentace zápasů stále nedosahuje kvalit konkurence. Nikterak k tomu nenapomáhá ani nové komentátorské duo Peter Druhy a Marco Hagemann. Příliš nadšeni zřejmě nebudou ani majitelé starších herních konzolí a PC, jelikož jejich verze jsou, co se týká grafické stránky, poměrně ořezané. Změny k horšímu jsou patrné téměř všude, ať se jedná o zpracování hráčů, diváků, trávníku nebo nasvícení. Na dynamické počasí, můžeme v ořezané verzi zapomenout úplně.

Pomalu se dostáváme ke konci naší recenze. Teď už můžeme prozradit, že PES 2016 si v našem hodnocení odnáší pěkných 8/10. Stejnou známku si odnesla i FIFA 16, ovšem musíme zdůraznit, že se nejedná o žádný alibismus. Letošní PES se pyšní výbornou hratelností a pěkným grafickým zpracováním, obsahuje i kvalitní herní náplň, avšak hodnocení mu sráží neaktuální soupisky, zmršené porty na staré konzole a PC, a také nepřesvědčiví brankáři. Soupisky již na konci října opraví aktualizace, na tom ostatním budou muset autoři zapracovat a napřesrok uvidíme.

Pro Evolution Soccer 2016 koupíte v našem obchodě Xzone.cz.

PES 2016 – 20. výročí fotbalového simulátoru

Verdikt

Parádní fotbalový simulátor, který oplývá výbornou hratelností, avšak sráží jej několik nedostatků, až na nich Konami zapracuje, zrodí se fotbalový skvost.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

hratelnost
dobře zpracované pohyby a grimasy
herní náplň
pohledné fotbalové akce
neaktuální sestavy
nepřesvědčiví brankáři
nezajímavá prezentace zápasů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama