PES 2018 – fotbal pro fajnšmekry
Recenze PES 2018 – fotbal pro fajnšmekry

PES 2018 – fotbal pro fajnšmekry

Milan Votava

Milan Votava

61

Jaký je nejnovější fotbálek od Konami? Co přináší nového a jak se hraje? Otázek je celé řada a odpovědi najdete v dnešní recenzi.

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Většina fotbalových lig už odstartovala, podzim klepe na dveře a studenti znovu usedli do svých lavic. Všechny tyto indicie dávají jasně najevo, že devátý kalendářní měsíc už je tady a s ním i každoroční nášup sportovních titulů. S novinkou tak přispěchalo i studio Konami v podobě nejnovějšího titulu ze série Pro Evolution Soccer. Každoroční tahanice o to, jaká že fotbalová hra je ta lepší, můžou znovu začít.

Famózní hratelnost přináší skvělé zápasy

Série PES v posledních letech spoléhá především na hratelnost a ani letos tomu není jinak. PES 2018 se hraje naprosto skvěle. Ovládání je klasické, ale pokud si osvojíte i nejrůznější fotbalové parádičky a máte „fotbalové“ myšlení, odmění vás hra opravdu skvělou fotbalovou podívanou. Neméně k tomu přispívá i plejáda nových animací a pohybů, díky nimž působí hra opět o něco vyspělejším dojmem. PES 2018 se zkrátka může pyšnit skvělou hratelností, jež potěší každého fanouška série.

„K vidění jsou zajímavé náběhy spoluhráčů, nadýchané centry do vápna, bleskurychlé protiútoky a neokoukané góly.“

Výborný dojem hra zanechává především z předváděné hry na hřišti. K vidění jsou zajímavé náběhy spoluhráčů, nadýchané centry do vápna, bleskurychlé protiútoky a neokoukané góly. Vše působí mnohem přirozenějším dojmem. Příjemně mě překvapilo, jak hráči zvládají první dotek s míčem a jak rychle jej dovedou poslat dál. Nádherné akce na jeden dotek tak nejsou vůbec žádný problém. Změn se dočkalo také zahrávání standardních situací a rohových kopů, což rovněž přispívá k lepšímu pocitu ze hry.

Hru proti počítači kazí snad jen občas pokulhávající umělá inteligence. Soupeř se poměrně lacino sám dostává mimo hrací území a obranné řady dost často chybují, především při rozehrávce, podobně jako obrana Sparty v posledních měsících. Soupeř navíc téměř vůbec nefauluje a vymodlit si pokutový kop proti počítači je téměř nemožné. Naopak pochvalu si zaslouží brankáři. Nejenom, že se nyní mohou pyšnit některými zcela novými pohyby, ale celkově je jejich počínání mnohem zdařilejší.

Herní obsah je klasický. Můžete se chopit role manažera anebo vystoupat na vrchol fotbalového Olympu coby nová fotbalová hvězda. Zde tedy žádná speciální oživení nečekejte, ačkoliv nějaké nápady pro autory by se jistě našli. Ocenil bych například lepší zpětnou vazbu v režimu Become a Legend v podobě detailnějšího hodnocení výkonu na hřišti, popřípadě by hra mohla klást důraz na nejrůznější pokyny z trenérské lavičky. No snad příště. Naopak v roli manažera je úžasné, kolik možností má hráč při vybírání ideální sestavy, včetně určování speciálních taktik a útoků. Vše navíc skvěle funguje a jednotlivé změny jsou na hřišti okamžitě viditelné.

Online hraní je znovu v režii myClub. Pro začátečníky v sérii PES – myClub je hlavní konkurent Ultimate Teamu ve FIFA od EA Sports. Hlavním úkolem je vybudovat mužstvo snů, které je konkurence schopné nejenom proti počítači, ale i v online kláních. Hrát je samozřejmě možné i v kooperativním režimu a nemusí se jednat pouze o zápasy 2 na 2, ale letos poprvé i 3 na 3. Ačkoliv se servery Konami rozjížděly pozvolna, dnes již vše běží tak jak má a během připojování a hraní online jsem nenarazil na žádné větší problémy. Hledání soupeře občas zabere o něco více času, než by bylo zdrávo, ale v samotném utkání již vše běží tak jak má.

Herní nabídka v režimu myClub je doopravdy bohatá. Na hráče zde čeká nejenom zápolení v divizích, ale i nejrůznější turnaje a také největší turnaj ze všech, neboli možnost projít kvalifikací PES League a probojovat se třeba až do samotného finále. Nicméně nezapomínejte budovat mužstvo, za pomocí agentů a skautů shánět nové hráče a také je vylepšovat. Důležitou roli má také manažer týmu, váš tým totiž bude hrát podle jeho vlastního osobitého stylu a například jeho herní rozestavení vám nemusí vyhovovat.

S Barcelonou na věčné časy, ale bez Neymara

Každý rok napjatě očekávám, jak se PES popere s licencemi na nejrůznější fotbalové ligy a týmy a ani letos tomu nebylo jinak. Nutno podotknout, že určitý pokrok je zcela zřejmý a licencovaných klubů je nyní o něco víc. Zcela jistě potěší český národní tým se skutečnými hráči, ale zajímavá je také nabídka nejrůznějších týmů z celé Evropy, mezi nimiž nechybí ani český zástupce, jmenovitě SK Slavia Praha. Podobně jako v minulých letech, ani tentokrát nechybí licence na Ligu mistrů a Evropskou ligu, které si Konami střeží jako oko v hlavě. Bohužel, celkově je opět PES plný smyšlených názvů a opravdu nehezkých emblémů fotbalových klubů.

„Zcela jistě potěší český národní tým se skutečnými hráči, ale zajímavá je také nabídka nejrůznějších týmů z celé Evropy, mezi nimiž nechybí ani český zástupce, jmenovitě SK Slavia Praha.“

Fanoušci série PES každý rok dokazují, že do hry je možné dostat snad všechny týmy a hráče světa, stačí k tomu pouze čas strávený s editorem a dostatek volného místa na harddisku. Je však zcela neoddiskutovatelné, že konkurence od EA Sports nabízí zkrátka daleko širší plejádu herního obsahu. Je to však opravdu velká škoda, stačí se totiž podívat na týmy, které licenci ve hře mají a srdce každého fotbalového fandy musí zaplesat. Jmenovitě jde především o týmy jako Atlético Madrid, Liverpool, Arsenal nebo FC Barcelona. Většinu fanoušků katalánského velkoklubu však nejspíš nepotěší hned úvodní obrazovka hry, na které pózuje Neymar, ještě coby hráč Barcelony, ale takový už je holt fotbalový život.

Opět o krok blíž k vrcholu

Menších vylepšení doznala také grafika. Hra vypadá zase o něco lépe, hráči jsou vymodelováni velmi slibně, stejně tak stadiony a změnou prošlo i nasvícení fotbalové scény. O něco lepší pocit mám také z komentátorů, kteří nikdy nepatřili k silným stránkám hry. Konami budiž pochvalou, že i online stránka hry funguje velmi dobře, a kdyby hráče poměrně často nezdržovalo dlouhé hledání oponenta, neměl bych s multiplayerem vůbec žádný problém. PES 2018 zkrátka udělal další krůček směrem k fotbalovému vrcholu. Bohužel, je to jen krůček, jelikož změn není mnoho a stále je na čem pracovat.

Pro Evolution Soccer 2018 koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

PES 2018 – fotbal pro fajnšmekry

Verdikt

PES 2018 je velmi kvalitní fotbalová hra, která musí potěšit úplně všechny fanoušky série. Jen těch novinek mohlo být možná o něco víc.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

výborná hratelnost
grafické zpracování
krásné akce a neokoukané góly
občas pokulhávající umělá inteligence
menší míra inovace
delší doba hledání online soupeře
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama