Pět dní bez PlayStation Network
Speciály Článek Pět dní bez PlayStation Network

Pět dní bez PlayStation Network

Daniel Kremser

Daniel Kremser

42

Sony mlčí, hráči panikaří. Jak to vlastně je se službou PlayStation Network? Máme pro vás souhrn všech dosavadních informací.

Reklama

Kdo vlastní konzoli PlayStation 3, naprosto jistě ví, která bije. Je to již bezmála týden, co došlo k výpadku služby PSN a hráči tak nemohu hrát, komunikovat ani nakupovat. Zcela unikátní je pak postoj Sony, která prostě mlčí a uživatelé se jen mohou ptát, co se děje. A že je těch otázek zatraceně hodně! Proto se několik zahraničních redakcí, včetně IGN a PS3Trophies (thx Marek Tvrdý), ve spolupráci s oficiálním PlayStation blogem rozhodlo udělat alespoň nějaký pokrok a dostat ze Sony nové informace.

Sony bojuje s časem

Určitě nejvíce všechny zajímá, kdy dojde k opětovnému nahození všech funkcí. To bohužel netuší ani samotné Sony a neustálé mlžení a mlčení jen zvyšuje vážnost situace. Poslední informace sice zmiňují zprovoznění v Japonsku již 25. dubna a zbytek světa by se měl dočkat již dnes. Přesto se však zatím nic neudálo.

Dá se hrát?

Pokud hrajete převážně singleplayerové hry máte vyhráno, protože ty přístup k PSN nevyžadují. Výpadek se tedy týká výhradně multiplayerových her. Ale i tento fakt se dá obejít. Některé PS3 hry totiž umožňují spojení skrze LAN. Jedinou překážkou je tedy jejich výběr. Na druhou stranu lepší něco, než nic.

Mám se bát o své údaje?

V souvislosti s posledními událostmi točícími se okolo hackera Geohota a skupiny Anonymous téměř každého ihned napadl tento důvod. Anonymous však jakýkoli podíl na tomto problému popřeli, což koresponduje i s jejich dřívějšími výroky.

Přesto v řadách uživatelů vyvstává velký zmatek a téměř všichni se obávají o své údaje ke kreditním kartám. Sony údajně vše vyšetřuje a alespoň trochu můžeme hráče uklidnit, protože žádné využití ani zveřejnění citlivých dat zatím prokázáno nebylo.

A co ostatní služby?

Zde to začíná být nejprve zajímavé. I když by neměly služby jako Netflix či Hulu Plus vůbec fungovat, někteří uživatelé přesto hlásí po opětovné snaze služby zprovoznit jejich naběhnutí. Zdá se tak, že v tom má Sony pěkný bordel.

Velký otazník visí i nad internetovým prohlížečem, který by sice měl jít bez větších problémů, přesto se tak některým neděje.

Zůstanou mi mé trofeje?

Jelikož se jedná o zčásti oddělené systémy, je pravděpodobné, že různá ocenění z našich profilů nezmizí. Podobné je to i s trofejemi získanými během odstávky. Sony sice opět nic nepotvrdilo, ale na 90% by měly být po opětovném spuštění PlayStation Network započítány.

Podobné je to i s postupem ve hře. Ten se ukládá na HDD konzole a je tak téměř jisté jeho zachování.

Jak je to s PSN Plus?

Veškeré funkce služby využívat nemůžeme. Prozatím se neví, jestli Sony plánuje tuto situaci nějak předplatitelům vynahradit. Daleko více nyní hráče zajímá, jak je to s údaji na serverech PlayStation Plus. Zde se prostě neví vůbec nic, ale i kdyby zachráněny nebyly, stále ještě by něco mělo být uloženo v paměti.

Jaký bude dopad?

Samozřejmostí je pošramocená pověst. Tu navíc nezlepší ani téměř nulová komunikace. Jistý obrázek může udělat i snížená důvěra investorů, což se okamžitě projevilo na hodnotě celé společnosti.

Nemysleme si, že na výpadek doplatí jen hráči. Své si nyní zažívají i vývojáři, kteří bez přístupu na PSN nemohou pracovat a může tak dojít i k pozdějším vydáním plánovaných her.

Naprostou korunu celé situaci dává sama Sony. Z krátkého výpadku se stala údržba, která nakonec přerostla v napadení hlavního serveru. Tady to smrdí snahou celý problém ututlat a v kombinaci s aférami poslední doby to nevypadá dobře. Nezachrání to ani další nic neříkající prohlášení Patricka Seybolda.

V případě dalšího vývoje vás budeme samozřejmě informovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama