PlayStation 4
Speciály Článek PlayStation 4

PlayStation 4

Redakce

Redakce

20

PlayStation 4, PS4 nebo také čtvrtá generace konzolí od Sony dorazila do českých a slovenských obchodů a zároveň k prvním majitelům minulý pátek. Pojďme si ještě naposledy zrekapitulovat základní údaje, zmínit co si hráči domů přinesou a na co se můžou těšit.

Reklama

Základní balení za doporučenou cenu 10 790 Kč obsahuje konzoli PlayStation 4 s 500 GB diskem, jeden ovladač DualShock 4, headset a veškerou potřebnou kabeláž. PS4 disponuje osmijádrovým procesorem x86-64 AMD Jaguar, osmigigovou operační pamětí GDDR5 a grafickým procesorem od AMD Radeon s výkonem 1,84 TFLOPS. Na konzoli jsou umístěny dva USB 3.0 porty, dále zvukový, HDMI a LAN výstup a AUX konektor, vaše hry a filmy zase schroupe Blu-ray mechanika. PS4 váží 2,8 kg a její rozměry jsou následující – šířka: 305 mm, výška: 53 mm, délka: 275 mm.

Na novou mašinu tedy docela prcek a do budoucna bude zajímavé sledovat, jak dopadnou z hlediska designu zmenšené slim verze. Jednu takovou PS4 už nyní vcelku připomíná: slim verzi PS2, jelikož vrchní část obou zařízení je kombinace matného a lesklého materiálu.

Asi nejrazantnějších změn doznal ovladač DualShock, který si zachovával až na drobné úpravy víceméně stejný vzhled už od roku 1997. Zda se s novým výtvorem vývojáři a designéři posunuli k lepšímu či horšímu si bude muset po ozkoušení rozhodnout každý sám, ale když odhlédneme od senzoru pro snímání pohybu, který je tu s námi už od DualShocku 3, tak je to oproti předchozí generaci jako nebe a dudy. Nový gamepad váží 210 gramů a jeho šířka je 162 mm, výška 52 mm a délka 98 mm. Místo na přední ploše, které dříve okupovala tlačítka START a SELECT, si pro sebe nyní uzmula dotyková plocha, která vám má usnadnit pohyb v menu nebo najít uplatnění v samotných hrách. Samozřejmě ale záleží na vývojářích, do jaké míry (pokud vůbec) se ji rozhodnou využít.

My jsme si ji vyzkoušeli u Killzone: Shadow Fall (recenze), kde jsme zjistili, že to zase není takové plus, jak by se na první pohled mohlo zdát. U této hry pomocí touchpadu přepínáte mezi čtyřmi různými režimy drona. Ovládání je sice jednoduché, avšak občas je nepřesné a celkově se nám zdálo ovládání pomocí palce malinko nešikovné. Každopádně i zde záleží na hráči, jak se s dotykovou ploškou "skamarádí".

Když už byla řeč o ovládacích prvcích, které z vrchní strany zmizely, je třeba ihned doplnit, že se místo nich nyní po obou stranách touchpadu nachází po jednom tlačítku. Po pravé straně je to OPTIONS, které supluje právě chybějící START a SELECT a ovládají se jím nejrůznější menu. Nalevo si hoví knoflík SHARE, který využijí lidé, jež chtějí sdílet herní obsah se svými přáteli nebo herní komunitou obecně. SHARE vám umožňuje pořizovat videa z hraní nebo fotky a ihned je nahrávat na stránky jako Facebook nebo streamovat své hraní. FB z nějakého dosud nezjištěného důvodu u videí a screenshotů zhoršuje kvalitu.

Sony dlouhá léta schytávala kritiku za kvalitu analogových páček. Ty byly na všech dosavadních ovladačích vyboulené, takže z nich při intenzivnějších herních seancích často sklouzávaly palce a to samé se dělo, pokud jste na nich museli dlouho držet jeden směr (například běh dopředu). Páčky se nyní nacházejí viditelně dál od sebe a jejich kloboučky jsou vyrobeny z jiného materiálu a navíc jsou zapadlé dovnitř podobně jako u xboxáckého gamepadu. Nelichotivě se dosud hráči vyjadřovali i k zakulacení triggerů, se kterými bývala (a ostatně stále bývá) potíž. U DualShocku 4 jsou tedy spouště vykrojeny směrem k vám, čímž zajišťují, že vám z nich kloužou prsty podstatně obtížněji než v minulosti.

U zadní strany ovladače ještě zůstaneme, protože na ní se nově ukrývá Light Bar. Ten může měnit zabarvení podle postav, takže během multiplayeru na jedné konzoli hráči snáze určí kdo je kdo. Odlišná barva rovněž značí, že je vaše alter ego zraněné. Záleží pouze na samotných tvůrcích her jak Light Bar ve svých titulech využijí.

Dosud jsme hovořili o věcech, které jsou součástí balení. PS4 ovšem hodlá nabídnout i celou řadu externích periferií, ať už od takříkajíc first-party inženýrů či third-party stran. Jednu z těch, jež pochází z dílen samotné Sony a je dostupná hned od začátku, představuje již zmiňovaná PlayStation Camera. Podlouhlá tyčinka v sobě ukrývá 4 mikrofony a její 2 vševidoucí oči s rozlišením 1280x800 pixelů dokážou určit hloubku prostoru a díky Light Baru na ovladači i přesnou polohou gamepadu. Kromě toho jde díky ní ovládat některé funkce konzole pomocí jednoduchých hlasových příkazů. Jedná se například o zapínání hry nebo típání screenshotů. My v České republice a na Slovensku ovšem musíme počítat s tím, že ani jeden z našich jazyků není v nabídce, takže po našem si s PS4 „nepokecáte“. Kamerka se dá využít zejména v uživatelském rozhraní, kdy stačí říci PlayStation, aby vás kamerka začala vnímat. Následně řeknete jméno hry, třeba Knack, a obraz se vám okamžitě přesune na hru. Pak máte na výběr například spuštění hry (start) apod.

U vybraných titulů půjde kamera využít i s periferií PlayStation Move, ovšem pouze u her pro PS4. PS4 totiž není zpětně kompatibilní s PS3, takže pokud chcete hrát své oblíbené pecky právě z této konzole, jediným řešením je nechat si ji zatím doma. Služba Gaikai, která má umožnit hraní titulů z PS1, PS2 a PS3 bude na PS4 spuštěna údajně až někdy během třetího čtvrtletí roku 2014, ovšem pouze v Severní Americe. My chudáci z Evropy opět ostrouháme a počkáme si prý až do roku 2015.

Alespoň že služba PlayStation Plus nás nehodlá nijak diskriminovat. Jak už zřejmě víte, multiplayer u PS4 titulů je podmíněn právě zakoupením PS Plus. Za své peníze však kromě přístupu do hry více hráčů získáte i pravidelnou dávku titulů ke stažení „zdarma“ případně množství slev na PlayStation Storu, takže v tomto ohledu zůstává vše při starém.

Velký posun se udál také u instalace her (ta je povinná). K hraní máte titul připravený za nějaké dvě minuty s tím, že zbytek se doinstaluje v průběhu vašeho hraní. U FIFA 14 si například při prvním spuštění zahrajete sledované El Clásico mezi FC Barcelonou a Realem Madrid. Nějaké škubání apod. jsme nezaznamenali ani, když jsme hráli a do toho stahovali něco z PlayStation Network.

Článek pro vás sepsal Denis "rusák" Rus a Michal "Miky" Burian

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama