PlayStation táhnou third a second party tituly, prodej konzolí se očekával vyšší
Novinka PlayStation táhnou third a second party tituly, prodej konzolí se očekával vyšší

PlayStation táhnou third a second party tituly, prodej konzolí se očekával vyšší

Filip Svoboda

Filip Svoboda

4
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5

Hry zajišťují Sony třetinu příjmů.

Reklama

PlayStation v uplynulém fiskálním roce zaznamenal poměrně dobré finanční výsledky. Nad očekávání se vyšplhaly tržby i zisky. Předpokládaných hodnot nedosáhl počet prodaných konzolí, ale přesto meziročně rostl. Herní divize je stále nejsilnější částí Sony a stojí bezmála za třetinou příjmů japonského gigantu.

Segment Games & Network Services (de facto PlayStation) utržil od loňského dubna do konce letošního března v přepočtu 27,3 miliardy dolarů. To je o 17 % víc než loni, přičemž nárůst je oproti predikcím více než dvojnásobný. Nad očekávání se zvýšily i zisky, konkrétně o 16 % na 1,9 miliardy dolarů.

Za rostoucí čísla jsou zodpovědné především tituly třetích stran a úspěšná second party vydání Rise of the Ronin a hlavně Helldivers 2. Druhá zmiňovaná hra prodala 12 milionů kopií za 12 týdnů. Přílišný vliv naopak neměly first party hry. Tento trend předpovídá Sony i pro následující rok především kvůli absenci zásadních blockbusterů z dílen PlayStation Studios.

Konzolí PlayStation 5 se prodalo 20,8 milionů, což je sice nárůst z loňských 19,1 milionů, ale mírně pod odhad 21 milionů. Už ten navíc společnost upravovala z původně plánovaných 25 milionů. V dalších dvanácti měsících se očekává pokles prodejů. Celkem je mezi hráči už 59,2 milionů konzolí PS5.

PlayStation si slibuje stabilní rok. Tržby by měly kvůli zmiňovaným faktorům mírně klesnout, naopak zisk vyhlíží japonský vydavatel o skoro 7 % vyšší než v uplynulém období. Kromě blížícího se rozšíření The Final Shape pro Destiny 2 potvrdila společnost také vydání live-service titulu Concord od Firewalk Studios v roce 2024.

Od 1. června povede PlayStation dvojice ředitelů Hermen Hulst a Hideaki Nišino. Nahradí dočasného ředitele Hirokiho Totokiho, kterému se budou zodpovídat jako předsedovi představenstva.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama