Po čase stráveném hraním Roblox mažou rodiče účty svých dětí
Roblox Novinka Po čase stráveném hraním Roblox mažou rodiče účty svých dětí

Po čase stráveném hraním Roblox mažou rodiče účty svých dětí

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

13
Platformy Windows PC Xbox Xbox Series X|S Xbox Xbox One Apple iOS Android Android

Nenápadně se tvářící hra skrývá děsivé výjevy.

Reklama

Když se mladších hráčů, jejichž věk se pohybuje okolo 5–15 lety zeptáte, co aktuálně hrají, nemalé procento z nich vám řekne, že v současnosti je jedním z hlavních žroutů jejich času Roblox. Tahle platforma vypadá na první pohled nebývale nevinně. Pod povrchem toho však podle všeho hodně skrývá, což na vlastní kůži zažil jeden z rodičů, který chtěl vědět co se děje ve světě, kde jeho pětileté dítě tráví velké množství svého času, a tak si udělal účet a vydal se na šestihodinovou výlet. Abychom byli přesní jednalo se o veteránku herního průmyslu se zkušeností v různých herních gigantech prezentující se na twitteru pod účtem Carolyn Velociraptor.

Ve výsledku byla hraním Roblox nepříjemně překvapena. V kategorii "Pro každého" totiž svědkem pedofilních momentů, voyeurských her pořádaných na toaletách a řady dalších okamžiků, z nichž jí zůstává zřejmě do dnešních dní rozum stát. Na záchodech se dokonce nacházelo několik míst nutících hráčskou postavu k poloze vleže, ve které se na ní následně ostatní avataři pohybují a tak napodobují normální sex. Her se na tomto místě dalo hrát samozřejmě více. Nescházela tu ani varianta, v jejíž rámci byl jednotlivec uvězněn, načež jej většina fotografovala. Některé režimy s různými formami vylučování na první pohled vypadají relativně nenápadně, jakmile ale člověk zabrousí více do útrob internetu, klid to v jeho mysli rozhodně nezanechá.

Po čase stráveném hraním Roblox mažou rodiče účty svých dětí

Problém dle ní tkví primárně v přístupu společnosti Roblox. Ta totiž před několika měsíci změnila svou politiku. Původně měly účty s rodičovským zámkem přístupnou pouze hrstku serverů, firma však přenesla zodpovědnost na vývojáře skrze dotazník, díky čemuž se rozšířil prostor, kam se mohou vaše děti během hraní vydat a některá místa rozhodně nejsou pro ně. Sama Carolyn tuto transformaci komentuje takto: "Někteří vývojáři se zřejmě cítili pod tlakem, aby na průzkum odpověděli tak, aby si vysloužili hodnocení pro všechny věkové kategorie, protože věkové omezení blokuje značnou část uživatelské základny Robloxu".

Logicky následně tvůrci chtějí své výtvory zpřístupnit co největšímu počtu uživatelů, což vede k nepříjemným situacím. Tedy minimálně pro rodiče, když mají možnost spatřit, co jejich děti dělají v online prostoru. Samozřejmě je možné říct, že změnou pravidel se společnost Roblox zbavila určité části odpovědnosti, je však nutné uvést, že jakožto provozovatele by jí to co se v jejím díle děje mělo zajímat. Určité státy totiž transformují svou politiku a dívají se na tento přístup čím dál tím více kriticky a zanedlouho by toto ignorování problémů mohlo vést klidně i k žalobám, jež vzhledem k povaze problému a zainteresování dětí mohou ve výsledku skončit pro herního giganta neslavně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama