Pokuta od EU pro Valve, Capcom a další společnosti
Novinka Pokuta od EU pro Valve, Capcom a další společnosti

Pokuta od EU pro Valve, Capcom a další společnosti

Dominik Tománek

Dominik Tománek

11
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Problémy na území Evropské unie.

Reklama

Evropská komise oznámila, že uloží pokutu společnostem Valve, Capcom, Zenimax, Bandai Namco, Focus Home a Koch Media. Šestice vydavatelských gigantů byla od roku 2017 součástí vyšetřování, podle komise porušila pravidla hospodářské soutěže a antimonopolní předpisy EU. Konkrétně se jedná o porušení nařízení ohledně zákazu geoblokace. Výše pokuty byla stanovena na necelých 8 milionů eur. Evropská komise publikovala tiskovou zprávu, o které poté informoval server VG 24/7.

Ve zkratce lze říci, že v tomto případě geoblokace vydavatelům umožňuje nastavit klíče her, tak aby je šlo aktivovat pouze na území vybraného státu. To však jde proti konceptu Evropského digitálního jednotného trhu. Cílem Komise je odstranit překážky, které firmy kladou a snižují tím online obchod mezi jednotlivými členskými státy. Restrikce v podobě geoblokace se podle Evropské komise "týkají více než 100 počítačových her různých žánrů."

"Videoherní průmysl v Evropě prosperuje, momentálně má hodnotu 17 miliard euro. Dnešní sankce, proti geoblokaci ze strany Valve a dalších pěti vydavatelů počítačových her, slouží jako připomínka toho, že evropské právo hospodářské soutěže nedovoluje společnostem smluvně omezovat přeshraniční prodej. Takové praktiky zbavují evropské spotřebitele výhod Evropského digitálního jednotného trhu a příležitosti najít si nejvýhodnější nabídku v EU."

Největší část pokuty zaplatí Focus Home, tedy 2,8 milionů eur, kteří stejně jako ostatní společnosti s Evropskou komisí spolupracovali. Výjimku údajně tvořili Valve, kteří spolupráci odmítli a i přesto zaplatí "pouze" 1,6 milionů eur. V prohlášení, jež poskytl mluvčí Valve serveru Eurogamer, to však popírají a tvrdí, že spolupracovali, ale pouze nesouhlasí se zjištěními Evropské komise:

"Uzamčení na regiony se týká malé části herních titulů. Jedná se o přibližně 3 % ze všech her, které využívají Steam (žádné z nich nejsou od Valve). Valve věří, že přesunutí odpovědnosti na poskytovatele platformy není právně vymahatelné. Kvůli obavám Evropské komise však Valve uzamčení v roce 2015 na území EU odstranilo, s výjimkou regionů, kde je potřeba dodržovat lokální právní požadavky (Něměcko a jejich obsahové zákony) nebo geografické limity toho, kde je daný partner Steamu licencován k distribuci her."

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama