Popřeno: Sony snižuje objem výroby PlayStationu 5
Novinka Popřeno: Sony snižuje objem výroby PlayStationu 5

Popřeno: Sony snižuje objem výroby PlayStationu 5

Smazaný uživatel

Smazaný uživatel

34
Platformy PlayStation PlayStation 5

Bude jich o 4 miliony méně, než firma původně zamýšlela.

Reklama

Aktualizace 21:21:

Sony kontaktovala magazín GamesIndustry.biz s vyjádřením, popírajícím zprávu Bloomberu:

"Nezveřejňujeme informace ohledně výroby, ale informace Bloombergu jsou falešné.

Zadané množství výroby PlayStation 5 jsme nezměnili od začátku sériové výroby."

Samozřejmě může jít pouze o zastírací manévr, nicméně pozornost věnovaná původní zprávě naznačuje zvýšený zájem odborné i laické veřejnosti.

Původní text z 16:00:

Společnost Sony údajně snížila své výrobní plány pro svou nejnovější konzoli PlayStation 5, a to o 4 miliony kusů. Důvodem má být komplikace při výrobě jedné z klíčových součástek, konkrétně se jedná o výrobu speciálních SoC čipů.

S touto informací přišla agentura Bloomberg, která tyto informace získala z neoficiálních, ale důvěryhodných zdrojů.

Podle tohoto zdroje se tedy společnost Sony rozhodla snížit výrobní plán na 11 miliónů kusů během aktuálního fiskálního roku (do konce března 2021), přičemž doteď cílila na 15 miliónů kusů. Předchozí navýšení výrobního plánu (z úplně původních 5 - 6 milionů) souviselo s průzkumem, který zaznamenal nárůst poptávky po videohrách během koronavirové pandemie.

Velkým problémem je potom výroba SoC čipů, jejichž výrobní kapacita klesla až na 50%. Podle všeho jsou přitom důvody technického rázu (poruchovost) spíše než organizačního (omezený provoz továrny apod.).

SoC (System-on-Chip) jsou integrované obvody, kombinující klíčové součásti počítače na jediném čipu, například GPU a paměť. Srdcem PS5 je přitom procesor, založený na Zen 2 technologii od AMD a na zakázku upravená (custom) RDNA 2 grafická jednotka (GPU).

Popřeno: Sony snižuje objem výroby PlayStationu 5

Společnost Sony každopádně za těchto okolností není schopna vyrobit počet konzolí, které původně plánovala. Výnosy se ale údajně zlepšují, avšak zatím nejsou na takové stabilní úrovni, aby Sony splnila své stanovené cíle.

Zatím není jasné, v jakém výrobním poměru bude PlayStation 5 ve verzi s mechanikou a bez ní. Za zmínku také stojí otázka, jak to nakonec bude s finální cenou PlayStationu 5. Nedávné informace mluvily o tom, že se Sony bude snažit cenově přiblížit Microsoftu, jenž nabízí svou konzoli Xbox Series X za 13 499 Kč a Xbox Series S za 7 999 Kč. Produkční výroba, zvláště pokud zde nastaly problémy s vadnými čipy, by mohla nakonec vést i k nárůstu ceny.

V důsledku této zprávy se akcie společnosti Sony snížily až o 3,5%, což je podle agentury Bloomberg největší vnitrodenní pokles od srpna.

Skutečnou cenu obou nových konzolí PlayStation 5 se snad konečně dozvíme už tuto středu, kdy si společnost Sony naplánovala konferenci PlayStation 5 Showcase. Sony ovšem oficiálně nepotvrdila, že součástí konference bude i uvedení ceny, přesto je to nanejvýš pravděpodobné.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama