Portálová symfonie
Blogy čtenářů Článek Portálová symfonie

Portálová symfonie

Jiří Markvart

Jiří Markvart

Nepříjemný fakt, že jsem onemocněl a ještě teď se láduju výtečnými antibiotiky, měl bezesporu jednu výhodu. Mohl jsem se tak na několik dnů vykašlat…

Reklama

Nepříjemný fakt, že jsem onemocněl a ještě teď se láduju výtečnými antibiotiky, měl bezesporu jednu výhodu. Mohl jsem se tak na několik dnů vykašlat na školu (Ach, příští týden budu trpět!) a věnovat se zabíjení času pomocí našich oblíbených počítačových her.

Volba byla jednoduchá. Patřil jsem mezi ty zaostalce, kteří ještě neměli co dočinění s Portalem, takže jsem pro přečtění tun slov chvály ještě někdy na počátku minulého týdne projel jedničku a měl jsem tak spoustu volného času, abych se mohl v klidu věnovat druhému dílu. Tentokrát nebudu (jak bývám) provokatér a přidám se k davu jásajících hráček a hráčů: Portal 2 je boží!

Nezbývá tedy nic jiného, než se přesunout do analytické roviny a vyjasnit si tak, proč toto dílku právoplatně milujeme. Snad jen dodám, že si do následujících odstavců můžete za slovo 'Portal' libovolně doplňovat číslici 2, aniž by byl změněn význam sdělení.

Portal je originální. Koncept hry je postaven na úžasně jednoduchém prvku. Napadlo by vás, že pouhé vystřelování portálů a skákání skrz ně z jedné strany místnosti na druhou může být taková zábava? Jednoduše je. Valve nám jasně dokazuje, že jediné, co potřebujeme ke královské zábavě je originalita, nikoliv vyšperkovaná grafika a drsňácké dialogy. Představte si, jak krásné by bylo, kdyby producenti počítačových a konzolových her změnili strategii z "Pojďme to udělat hustý, krvavý a blejskavý!" na prosté "Pojďme to udělat originální!". Virtuální svět by byl rázem mnohem krásnějším místem. Avšak patrně můžeme jenom snít...

Portal je vtipný. První i druhý díl Portalu jsou bez diskuze hrami s nejvyšší frekvencí vtipných hlášek. Málokterá hra za poslední roky dokázala být tak neotřele a sarkasticky vtipná. Navíc se jedná o tolik vzácný humor inteligentní! Žádné prvoplánové vtípky, žádné sklouzávání po slupce od banánu. Prostě neotřelý humor ve všech případech. Ať už se jedná o propracované fóry typu 'překvapení od GLaDOS' nebo jen jednoduché hlášky ("Velryby jsou dvakrát inteligentnější a třikrát chutnější než lidé."). To se zkrátka cení.

Portal je logický. Neexistuje snad žádná velkoformátová hra, která by obdobným způsobem dávala zabrat našim mozkovým závitům. Většina hráčů má pod pojmem 'logická hra' uloženo cosi v podobě flashové hříčky, v níž vystřelujete kostky/diamanty/koule/paprsky/cokoliv jiného nebo spojujete potrubí do rozličných tvarů. U Portalu se také zapotíte, vizuální dojem však bude mnohem velkolepější.

Portal není frustrující. V návaznosti na předešlý bod je nezbytné zmínit, že Portal, ač logická hra, nepatří k titulům, u nichž byste se trápili dlouhé hodiny hledáním správného tlačítka, apod. Ano, logika je nezbytná, ale jedná se o ryzí logiku, která z většiny her tohoto zaměření vyprchala do neznáma. Veškeré akce si můžete dopředu naplánovat v hlavě, aniž by bylo potřeba cokoliv zkoušet. Metodě pokus-omyl se tak můžete s úspěchem vyhnout.

Portal je přátelský. "Postavy" ve hře jsou nejenom vtipné, ale snadno k nim přilnete. Wheatley je sympaťák od začátku do konce (co na tom, že je to blbec), GLaDOS má taky něco do sebe a Chell, hlavní postava - mute lunatic, je... Je prostě Chell. Ale pozor, i nepřátelé v podobě turretů jsou naprosto dokonalá "stvoření". Za svůj herní život jsem snad nepřilnul k žádnému jinému nepříteli tak jako k Portalovým střílnám. Uznejte sami - zabijácký stroj, který vás na začátku slušně pozdraví, při vašem útoku vás zdvořile prosí, ať ho položíte na zem, a po jeho zneškodnění vám vlídně oznámí, že se na vás nezlobí. To musí obměkčit každé srdce.

Portal je napínavý! Dokážete si představit jinou hru, která by obsahovala tolik napínavých a místy až strašidelných pasáží bez toho, aniž by z vaší zbraně vyletěla jediná kulka? Portalu, a zejména tomu druhému, se to bezpochyby daří. Pasáže mimo testovací místnosti dokáží být depresivní, děsivé, ale i napínavé. V podbarvení parádní hudby se jedná o nefalšovaný majstrštyk!

Portal 2 je kooperativní. K poslednímu bodu tohoto resumé jsem onu dvojku již připsat musel. Kooperativní režim v Portalu 2 je zcela nová dimenze multiplayeru. Neztrácí prakticky nic z výše jmenovaného a přidává notnou dávku zábavné interakce s kamarády. Atlas i P-Body jsou sympaťáci, hříčky jsou náročné, nicméně hutně zábavné a GLaDOS, coby moderátor, vše koření svými sarkastickými poznámkami. Poezie!

"Portal 2 je boží!"

Tolik mých poznatků. Nebudu zdržovat a na závěr si dovolím už jen krátkou poznámku: Kde je sakra Portal 3?!

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama