Potřebujeme opravdu novou, super slim PS3?
Blogy čtenářů Článek Potřebujeme opravdu novou, super slim PS3?

Potřebujeme opravdu novou, super slim PS3?

Ctirad Kolaja

Ctirad Kolaja

Sony tento týden, na Tokyo Game Show, zveřejnila novou verzi konzole PS3. A já se ptám: potřebujeme opět novou revizi? Osobně si myslím, že ne. Už…

Reklama

Sony tento týden, na Tokyo Game Show, zveřejnila novou verzi konzole PS3. A já se ptám: potřebujeme opět novou revizi? Osobně si myslím, že ne. Už první PS3 (výrobně pojmenována FAT), v době svého vydání v roce 2006, byl skvělý kus hardwaru. Její pozdější z menšení se jaksi dalo čekat. Už v dobách PS2 Sony vydala i její menší Slim verzi. A tak se stalo i s PS3. V roce 2009 vyšla PS3 v menším a nutno řící, velmi pěkném designu. Nicméně, hlavní byla také nová, snížená cena oproti původnímu modelu.

 

Jenže Sony to jaksi nestačilo. A tak vydala opět nový, ještě menší model PS3. Podle mě už to bylo zbytečné. Současná PS3 se dá koupit v podstatě ve dvou verzích. Podle velikosti hardisku. Buď to model se 160 GB HDD nebo 320 GB HDD. I když, někde se dá sehnat ještě verze s 250 GB HDD. A co je hlavní, za velmi slušnou cenu, začínající na 5900 kč za 160 GB model. A najednou si vydají další dva, nové modely pojmenované Super Slim.

Jedna verze bude mít 500 GB HDD, to se dá ještě pochopit. Ale model s 12 GB flash pamětí? Je jasné, že tímto modelem budou v Sony cílit, na příležitostné hráče a rodiny s dětmi. Největším lákadlem tohoto modelu, bude určitě jeho nízká cena. Jenže vtip je v tom, že většina dnešních PS3 her, potřebuje ke své instalaci nějaké to volné místečko na hardisku, viz. Rage, které potřebuje dokonce 8 GB volného místa. Samozřejmě k tomu nechybí klasikcá omáčka v podobě prohlášení, že nová konzole bude vážit jenom 2,1 kg, což je o polovinu méně, než úplně první model PS3 (Fat model). Bude o 25% menší a 20% lehčí, než současná Slim verz

 

Nebojte Sony má chytré řešení. Prostě si majitel, pokud bude chtít, koupí externí 250 GB hardisk navíc. Osobně si myslím, že stejně nebudou mít majitelé flash verze na výběr. 12 GB vám hned zmizí. Nainstalujete tak 3 až 4 hry, nějaké video, vložíte nějakou tu písničku a je konec. Takže, honem do obchodu a cálovat za hardisk navíc.

 

Stejný model si už v Sony vyzkoušeli u Vity. Ta také nemá žádnou vnitření paměť a musíte si k ní dokoupit paměťovou kartu. I když tady se to dá jaksi překousnout. Na výběr je velké množství v rozdílných cenových releacích a svým způsobem si paměťové karty, kupujeme i do telefonů či digitálních foťáků. U takovýchto zařítení, je to v dnešní době prostě trend. Nicméně, u PS3 mi tohle přijde jako zbytečnost.

Už teď se vyrojily spekulace, že tento tah udělala Sony hlavně proti Nintendu. Jak jistě víte, tak Nintendo před Vánocema vydá, svou první HD konzoli vůbec, Nintendo Wii U. Sony tak zveřejním nových modelů PS3, chce Nintendu situaci co nejvíce z nepříjmenit. Rozhodně mi to nevadí, nepatří mi tento krok nějak soudit. Svým způsobem PS3 společně s Vitou, se jeví jako velmi silný konkurent Nintenda Wii U.

 

Jenže v situaci v jaké se Sony právě nachází, kdy čelí velkým finačním ztrátám, mi přijde uvedení nového modelu PS3, jako zbytečné mrhnání peněz. Když vezneme v úvahu, že podle obrázků, budou na výrobu použity nové materiály, jelikož vkládání disku nebude po staru, ze předu, kdy zajede do mechaniky, ale z vrchu. Jedná se o způsob použit u Slim verze PS2. Musíte odsunout tu část, kde je vyryto logo PS3, jelikož se zde nachází čtecí mechanika, kde pak vložíte disk.

Díky tomu se určitě změní, celkové rozležení procesoru a celé te techniky, která dřímá uvnitř konzole. Což určitě nebude levná záležistost. Na druhou stranu, je podle všeho v denšní době daleko levnejší, výroba součástek procesoru Cell, než byla v roce 2006, resp. 2009. Ale! Pořád si myslím, že uvedení nové Super Slim verze je zbytečné.

 

Navíc, tímto krokem nám dává Sony najevo, ještě jednu důležitou věc. A to, že PS4 se asi jen tak nedočkáme. Pochybuju, že by příští rok vydali PS4. Spíše to vypadá až nakonec roku 2014, začátek roku 2015. Tím by i v podstatě dodrželi slibovaný 10 letý životní cyklus PS3, se kterým počítají od začátku jejího prodeje.

 

Porovnání všech verzí PS3:

 

A jaký je váš názor na novou Super Slim PS3?

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama