Poznáváním digitálního světa k závislosti
Novinka Poznáváním digitálního světa k závislosti

Poznáváním digitálního světa k závislosti

Inzerce

Inzerce

Reklama

Jste raději v online světě více než v tom reálném? Baví vás technologie, rádi hrajete počítačové hry, nebo trávíte čas na sociálních sítích? Někdy je to užitečné a může to být zábava, ale často je to závislost. Přemýšleli jste o tom někdy?

Závislost jako zvláštní položka

Závislost na počítačových hrách už je bohužel ve společnosti tak běžnou věcí, že se dostala mezi regulérní nemoci. Světová zdravotnická organizace WHO už ji oficiálně zařadila do mezinárodní klasifikace nemocí mezi zvláštní položky. Už v únoru loňského roku byla uznána jako speciální psychická porucha.

Katalog závislostí a poruch

Existuje katalog, který popisuje tuto a jiné závislosti a poruchy. Podle něho se řídí mezinárodní zdravotní orgány a pojišťovny. V něm se dočteme, jak přesně je taková závislost na hrách definována: „Vzorec úporného a opakovaného hráčského chování, který se stává natolik intenzivním, že začíná převažovat nad jinými životními zájmy.

Nalézt rovnováhu

Vědci se často shodují i na tom, že takové závislosti a propojování reality s virtuálním světem může mít někdy i pozitivní důsledky. Díky tomu, že jsou lidé často online a využívají moderní technologie, prozkoumávají digitální svět do hloubky. Někdo rád prozkoumává svět fyzický a někdo naopak ten virtuální. Je neustále potřeba se vzdělávat a zkoumat oba světy. Nacházet propojení, ale i to, kam až dál se můžeme v rámci digitálního světa dostávat. Hledat hranice mezi oběma světy.

Každý by si měl najít svou adekvátní hranici mezi fyzickým a digitálním světem. A umět se zastavit nebo zpomalit dřív, než dojde k závislosti nebo k psychické poruše. Umět být online dokáže každý. Ale kdo dnes zvládne vypnout a být chvíli offline ve svém vlastním světě?

Co takové pojištění?

Věděli jste, že svou bránu do digitálního světa můžete pojistit? Pojištění domácnosti ochrání kromě celé vaší výbavy v rámci domova také elektroniku, tedy počítače, chytré telefony, herní konzole a další. Nemusíte se tak bát, že cokoli bez náhrady ztratíte, například při požáru, vytopení sousedy nebo krádeži. Zabezpečte svou elektroniku, a zajistěte si tak dostatečnou finanční náhradu při vzniklé škodě. Nemusíte navíc nikam chodit, pojistit se můžete online a za pár minut. Jednotlivé nabídky si můžete porovnat v online srovnávačích ePojištění.cz nebo Srovnejto.cz a nechat si nezávazně spočítat ceny za pojištění své konkrétní hodnoty majetku. Buďte o krok napřed už dnes.

Tip na závěr: Bojíte se o svůj domov? Přečtěte si, proč se vám vyplatí pojistit si domácnost.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama