Preview Kovbojská akce Red Dead Redemption 2 tasí kolty
Preview Red Dead Redemption 2 Článek Preview Kovbojská akce Red Dead Redemption 2 tasí kolty

Preview Kovbojská akce Red Dead Redemption 2 tasí kolty

Filip Němec

Filip Němec

9
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Rozšíření původního příběhu, nový hlavní hrdina, a především otevřený svět divokého západu. Co vše nabídne očekávané Red Dead Redemption 2?

Reklama

Když přijde řeč na tituly od studia Rockstar Games, nikdo nepochybuje o jejich kvalitě. Nikdo. Připravovaný prequel s trochu matoucí číslovkou dvě v názvu je toho ostatně důkazem. Ačkoli toho o Red Dead Redemption 2 mnoho nevíme, očekávání hráčů jsou extrémně vysoká. Pojďme se společně podívat na to, co zatím o této westernové akci v otevřeném světě víme.

Red Dead Redemption 2 je prequel

Podle názvu většina hráčů očekávala pokračování předchozího dílu, nicméně Red Dead Redemption 2 je prequel, který se odehrává v roce 1899, tedy dvanáct let před událostmi Red Dead Redemption. Co to znamená pro příběh? Těšit se můžeme z těsného napojení na událost prvního dílu, které byly následky toho, co se ve dvojce stane. Nebo byly následky toho, co se stalo? Tou dvojkou v názvu nám to Rockstar opravdu pěkně zavařil.

Hlavní postavou už nebude John Marston, hlavní protagonista z Red Dead Redemption, ale jak už jsem naznačil, ve hře se rozhodně objeví a podíváme se právě na události, o kterých v předcházejícím díle mluvil. V Red Dead Redemption 2 se totiž vžijeme do role Arthura Morgana, který je členem Van der Lindeho gangu a který rovněž vystupoval v předchozím díle, protože právě John Marston byl jeho členem. Mimo to, pokud si nevzpomínáte, pouze připomenu, že hlavounem gangu Van der Linde je Dutch. Ten Dutch, který byl hlavním záporákem dílu předcházejícího.

Notná část příběhu se bude zaobírat momentem rozpadu Van der Lindeho gangu. Jak už totiž víme z Red Dead Redemption, jedna z akcí tohoto zlovolného gangu se nevydařila podle plánu, na což doplatil právě John Marston, který zůstal ležet na místě činu smrtelně zraněný. Právě tato událost odstartovala Johnovu pomstu, ten však o této události pouze vyprávěl, v prvním díle jsme ji nemohli zažít, protože příběh se odehrával až několik let poté.

O čem bude Red Dead Redemption 2

Avšak právě tato událost, která započala rozvrat uvnitř gangu, se stala až v roce 1906. Zdá se sice logické, že alespoň část Red Dead Redemption 2 by se na ní měla zaměřit, protože jde o klíčový moment pro oba díly, avšak z posledního traileru je známo, že příběh by měl započít v roce 1899. Buďto se tak na tuto nepovedenou akci podíváme opět pouze z vyprávění anebo, a to se zdá více pravděpodobné, Red Dead Redemption 2 se bude odehrávat na prostranství několika let.

„Velmi zajímavé bude také sledovat, jakou roli bude hrát v příběhu John Marston, hlavní postava prvního dílu.“

Samotná vloupačka má být stěžejním bodem i podle vyjádření autorů, kteří v tiskové zprávě popisují právě tuto akci jako bod, kdy se celý gang začal rozpadat především kvůli tomu, že byl donucen k ústupu. Po nepovedené loupeži je okamžitě začali pronásledovat strážci zákona, a ještě nedávno obávaný Van der Lindeho gang se musel dát na útěk. Osobně hádám, že právě rok 1899 bude úvodem do fungování Dutchova gangu a postupně se hra přesune o několik let kupředu. Spekulace fanoušků a zajímavé střižený story trailer totiž nasvědčují tomu, že hra jako taková se zaměří právě na období, kdy se gang začal potýkat s problémy a jeho členové byli na útěku napříč celou Amerikou.

Velmi zajímavé bude také sledovat, jakou roli bude hrát v příběhu John Marston, hlavní postava prvního dílu. Ten se ukázal už v posledním traileru, kde je sice o notný kus mladší, ale prozrazují ho jeho v tu chvíli ještě čerstvé jizvy na tváří a přes ústa. Pevně věřím, že Rockstar tuto skvělou příležitost propojit dva díly využije a nachystá skvěle napsané a emotivní dobrodružství. Zároveň jsem zvědav, jak se autoři poperou s osobností nového hlavního hrdiny. Zamilovat si Johna Marstona bylo poměrně jednoduché, minimálně s ním sympatizovat z morálních důvodů. Ale jak to bude s Arthurem Morganem?

Pistolnické souboje podle Rockstaru

Zatímco příběh je opleten mnoha otázkami, co se týče hratelnosti máme již docela dobrou představu o tom, jak se Red Dead Redemption 2 bude hrát. Návrat hlásí ikonické „mrtvé oko“, kdy ve zpomaleném čase můžete zaměřit několik nepřátel současně a hezky od boku je popravit. Podle šťastlivců, kteří si hru mohli již vyzkoušet, se dostává ke slovu i nová specialita. Při té opět využijete váš kolt, přičemž roztočíte bubínek s náboji a rychlým vyprázdněním vašeho zásobníku napácháte údajně značné škody.

Další novinkou je také vytažení zbraně bez zamíření, což v předchozím díle nebylo možné. Takové tažená zbraně z pouzdra má pak za následek přesně to, co byste očekávali. Získáte si pozornost okolních NPC, což se bude hodit při vyjednávání nebo třeba v momentě, kdy vám dojdou peníze v baru, samozřejmě tím ale také přilákáte naopak nechtěnou pozornost strážců zákona, takže je třeba zacházet s tímto prvkem opatrně.

Kůň, nejlepší přítel kovboje

Co se herního stylu týče, tam asi žádné významné změny očekávat nejde. Opět jde o klasickou akční adventuru s významnými krycími prvky, přičemž by se mělo ještě více dbát na výběr vašeho krytu, protože taková kamenná zídka dokáže pohltit podstatně více letících kulek než dřevěný plůtek. Na druhou stranu trailer nám ukázal také hned několik variací boje na blízko, takže nouze by neměla být ani o pěstní souboje či nějaké to mlácení zakrvácenou pažbou natahovací brokovnice.

„Postupem času by se měl také prohlubovat vztah mezi Morganem a jeho koněm.“

Značného vylepšení se dočkali koně, kteří jsou v Red Dead Redemption 2 prý opravdu hodně realističtí. Oproti předcházející hře Rockstar podstatně zapracoval na jejich vzhledu a zejména pak na odpovídajícím chováním. Systém jízdy na koni zůstává podobný, avšak přibylo hned několik možností, jak bujné oře ovládat. Kůň by měl na váš povel provádět úkroky do stran nebo briskně změnit směr jízdy. Od jeho zadních kopyt bude lítat sprška hlíny a travního porostu. To už bylo vidět i v posledním traileru.

Postupem času by se měl také prohlubovat vztah mezi Morganem a jeho koněm. Čím více spolu zažijete dobrodružství, tím bude váš oř jednak věrnější a také poslušnější. Tolik ho nevyruší blízká střelba nebo oheň. Váš kůň samozřejmě poslouží i jako cestovní úložný prostor, kde můžete skladovat zbraně, jež Arthur neunese. K sedlu pak můžete přivázat třeba kořist ve formě králíků a další menší zvěře, větší úlovky můžete za sebou táhnout na laně.

Ve službách gangu

Autoři zdůrazňují, že důležitým prvkem bude soužití s gangem. Ten potřebuje zásoby, peníze, jídlo a samozřejmě i „tuny“ alkoholu, aby přežil. Podle aktuálního dění se bude měnit nálada uvnitř gangu, který se bude každý večer scházet. Arthur by měl podle všeho mít nějaký vztah jak s gangem samotným, tak i s jeho jednotlivými členy, s nimiž budete mít rozdílné vztahy. S někým navážete bližší spolupráci, někdo vám bude proti srsti. Osazenstvo gangu se navíc bude organicky měnit a s ním i celá tlupa. Podle autorů bude Arthur vyzdvihovat dobré výkony, a naopak trestat špatné chování, lze tak očekávat, že jeho postavení v rámci celého gangu bude poměrně vysoké.

Podobně jako v předcházejícím díle i v Red Dead Redemption 2 bude tzv. Honor systém, tedy systém „cti“, jehož misky na vahách ovlivňují vaše dobré a špatné činy. Tento systém by měl ve dvojce doznat vylepšení především ve formě větší rozmanitosti vašich voleb a jejich následků, které už nemusí být pouze vyloženě špatné nebo vyloženě dobré. Kupříkladu když vám dojdou zásoby a vy se rozhodnete vykrást opuštěné tábořiště a jeho majitelé se náhle vrátí, můžete je jednoduše postřílet, varovnými výstřely je udržet mimo dosah anebo prostě zbaběle utéct. Všechny tyto volby budou mít rozličný dopad na systém cti.

„Historik Holly Nielsem provedl detailní analýzu na základě, které autory chválí za precizní adaptaci tehdejší doby.“

Na hrách od Rockstar Games jde vždy vidět vliv ostatních titulů. Podobně na tom bude i Red Dead Redemption 2, kde stejně jako v jedničce Rockstar zúročuje zkušenosti z tvorby otevřených světů, ovšem nyní jsou vývojáři také zkušenější o skvělý úspěch GTA Online. O kvalitní multiplayer nebyla nouze už v Red Dead Redemption a přestože prozatím nevíme, jakou měrou zakomponují hru více hráčů do chystané dvojky, je jisté, že se můžeme těšit na masivní porci online zábavy. Jestli se budou chtít autoři pustit do něčeho podobně masivního, jako je GTA Online, netušíme, ale určitě bychom se tomu nedivili.

Red Dead Redemption 2 by mělo po loňském odkladu vyjít 26. října 2018 na PlayStation 4 a Xbox One, což už není zase tak daleko. Můžeme tady očekávat, že s příchodem léta se informace o pokračování... tedy pardon, prequelu Red Dead Redemption dozvíme mnoho dalšího. Úroveň těšení se na nejnovější dílo od Rockstar Games je však už tak vysoká, přičemž o hru se zajímají i neherní média. Kupříkladu historik Holly Nielsem provedl detailní analýzu na základě, které autory neuvěřitelně chválí za precizní adaptaci tehdejší doby, a to do nejmenších detailů. Už aby byl říjen.

Souhrn: Po několika letech je tu další titul od Rockstar Games a ještě z oceňované série Red Dead. Prequel Redemption rozšíří původní příběh, přinese zajímavé novinky a zejména živoucí otevřený svět. Na toto se zkrátka nedá netěšit.

Těšíme se

  • na rozšíření původního příběhu
  • na neopakovatelnou atmosféru amerického westernu
  • na vytříbenou hratelnost
  • otevřený svět plný nejrůznějších aktivit

Bojíme se

  • s jakým zpožděním (a zda vůbec) hra vyjde na PC

Hru předobjednáte v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama