Příběh Modern Warfare 2: Diskuse
Blogy čtenářů Článek Příběh Modern Warfare 2: Diskuse

Příběh Modern Warfare 2: Diskuse

Jan Šulovský

Jan Šulovský

Kdo by neznal Modern Warfare 2 (dále jen MW 2). Snad nejlepší akční titul, který lze v současné době na trhu her koupit. Hra, která bude v našich…

Reklama

Král FPS

 

Kdo by neznal Modern Warfare 2 (dále jen MW 2). Snad nejlepší akční titul, který lze v současné době na trhu her koupit. Hra, která bude v našich uších znít ještě nějakou dobu. A aby ne! Nabídla nám strhující akční podívanou, adrenalinový herní zážitek, filmový příběh, prakticky vše, co si dnešní hráč FPS žádá.

 

Ale zachovejme chladnou hlavu!

 

Určitě se shodneme na tom, že hoši od Infinity Ward jsou (nebo byli, jak chcete) mistři ve svém oboru a dokážou hráčům nasadit růžové brýle a dost jim tak oblbnout hlavu. V bitevní vřavě a chaosu se dá snadno ztratit a úplně přestat vnímat to podstatné. O co vlastně šlo? Mnohdy mi připadalo, že to nevěděli ani sami vývojáři.

 

Vnímejme...

 

Zaměřme se tedy na věc, která v MW 2 hrála docela podstatnou roli. Tedy příběh. V recenzích vám toho moc neřeknou. Zabývat se jen scénářem je časově náročné. A čas je většinou při recenzování nedostatkovým zbožím. Proto jsme tu my, abychom se příběhu MW 2 trochu více podívali na zoubek. Jelikož jsem se s podrobnějším výčtem událostí, které se ve hře odehrály, ještě nesetkal, rozhodl jsem se jednat.

 

Víme v podstatě tohle (z mého pohledu)

 

V následujících odstavcích si shrneme důležitá fakta. První kroky bylo nutné rozvinout, ale nenechte se odradit. Dále již nebude třeba více řečnit a tempo bude svižnější.

 

Vyhrocené vztahy

 

Od počátku občanské války v Rusku a "státního převratu" ve fiktivní zemi na středním východě uběhlo pět let. Za tu dobu zřejmě Ultranacionalisté (Povstalci/Rebelové) hodně zesíleli a současnou situaci v Rusku ještě více destabilizují. Jejich bývalý vůdce, Imran Zakhaev, se stal národním hrdinou, naopak západní mocnosti jsou nyní hlavním nepřítelem, zatím v politické podobě. Co se stalo s opoziční skupinou, tedy s těmi, kteří byli věrní tehdejší vládě (Vládní Loajalisti), nevíme takřka vůbec nic. Nicméně do čela Ultranacionalistů (hrozný výraz) se staví pro Západ nová hrozba, Vladimir Makarov. Olej do ohně navíc přilévá havárie jakéhosi modulu (družice) na území Kazachstánu. Co víc, v útrobách této družice se skrývá zařízení s důležitými informacemi o bezpečnostní síti a obranných systémech USA. Celé zařízení skončí na jedné vojenské základně (pravděpodobně pod kontrolou Rusů). Američané začínají jednat a na místo incidentu posílají své muže (MacTavish, Roach), aby zařízení získali zpět. Zároveň se snaží infiltrovat do Makarovovy skupiny s cílem získat přehled o tom, co Rebelové chystají (vojín Allen alias Alexei Borodin, který, bojoval předtím v Afghanistánu). Celou akci má na starost generál Shepherd.

 

Problémy se hromadí...

 

Nejprve vše vypadá nadějně, ale objevují se první vážnější trable. Akce v Kazachstánu byla úspěšná, zato Alexei (vojín Allen) se musí s Makarovem zúčastnit masakru civilistů na letišti v Moskvě. Pro zachování utajení nemá Alexei jinou možnost, než se na tomto zvěrstvu podílet. Nicméně jeho mise netrvá dlouho. Makarov ho odhalí. Jak, není známo. Rusové si nyní myslí, že za útokem stojí Američané a mají mrtvého Allena jako důkaz. To vyvolá v Rusku ještě větší pobouření proti Západu.

 

Po stopách

 

Nyní jsou Američané v prekérní situaci a musí hledat východisko. Moc toho nevědí. Ale mají informace o tom, že Makarova zásobuje zbraněmi brazilský překupník Alejandro Rojas a mohl by tedy vědět o dalších Makarovových plánech.

 

Krize

 

Rusové nemeškají ani minutu a přestávají s Američany jednat na politické úrovni. Přejdou k útoku na USA a snaží se získat výhodu prvního úderu. A jelikož vědí přesně, kde zaútočit, je jasné, že si informace ze zařízení z Kazachstánu stačili zkopírovat.

 

O krok dál

 

Členové speciální jednotky pod vedením generála Shepherda, který později převezme velení i nad operacemi v USA, zjistili, že Makarov jde po člověku, který je držen v jednom vězení pro politické vězně. Rozhodnou se ho proto zachránit. Posléze se ukáže, že onen člověk je hrdina celé série Call of Duty, kapitán Price.

 

Užitečný spojenec

 

Kápitán Price toho zjevně ví hodně, nám hráčům ale zůstane drtivá většina pravdy neodhalena. Proti rozkazu Shepherda, který klade důraz na chycení Makarova, vede skupinu, která má  za úkol v Rusku zajistit atomovou ponorku. Nikdo však neví, co tím Price sleduje. Začínate si asi říkat, že tady hodně věcí nehraje, že?

 

Konec nebo nový začátek?

 

Střela s jadernými hlavicemi nyní z ponorky letí na USA. Její předčasný výbuch ve vzduchu nad Washingtonem překvapí jak Američany, tak i Rusy. Nastalá situace je ale výhodnější pro Američany. Ruské jednotky se ocitly odříznuty od svého velení, jsou dezorientovány a značně oslabeny. Američanům se tak podaří převzít iniciativu a zastavit ruskou invazi. Tato událost zároveň nahraje Shepherdovi, který opět vše zbarví dle své potřeby.

 

Skrytý nepřítel

 

Bezradná americká vláda dává volnou ruku generálu Shepherdovi, "který jediný ví", jak nyní jednat. Chce především dostat Makarova a urovnat "po svém" spory v Rusku. Jeho nynějším největším nepřítelem je jeho vlastní jednotka v čele s Pricem, která by mu mohla v budoucnu jeho plány překazit. Rozhodne se jí proto zbavit, ještě předtím ji ale naposledy využije...

 

Zabijem ho!

 

Shepherd byl ve svých plánech v zásadě úspěšný. Zametl po sobě stopy téměř dokonale a dovršil svůj "superzločin". Svou jednotku nechal zneškodnit a zaměřil se na Makarova a jeho stoupence. Jediní, kteří "jsou schopní" vzdorovat, jsou Price, MacTavish a Nikolai (tajný ruský agent a informátor, který byl se speciální jednotkou po celou dobu v kontaktu, známý také z prvního MW). Těmto třem pozůstalcům se nakonec Shepherda zabít podařilo, když se dokázali na krátkou dobu zkontaktovat s Makarovem, který jim (a taky nám) sice neprozradil, jak vše ve skutečnosti bylo, ale poskytl jim informace o Shepherdově úkrytu.

 

To je vše přátelé. Zbyla nám jen hromada nezodpovězených otázek.

 

Mé otázky a mé odpovědi

 

Poznámka: Otázek je spousta a možná jich bude ještě víc... Navíc se všelijak prolínají, je proto těžké je nějakým způsobem seřadit.

 

Politická situace v Rusku?

 

Politika mě nikdy nebavila. Nevíme, jestli vláda (ani nevíme jaká) po Makarovi jde nebo jestli Makarov má ve vládě nějakého komplice, který vše zahrává za čáru. Každopádně to po celou dobu vypadá, jako kdyby se vláda o problémy v zemi vůbec nezajímala a klidně si pak zaútočí na USA.

 

Je Makarov skutečně hlavní vůdce Rebelů?

 

Nemusí jím být. Může být jeden z článků řetězu nebo jen obyčejný terorista a fanatický obdivovatel Zakhaeva. Jediný, kdo o něm mluví jako o vůdci, je Shepherd. Ale sami víme, jak to nakonec s Shepherdem dopadlo.

 

Novinové články

 

Makarov v nich vystupuje jako zlosyn největšího kalibru. Když je tedy novým vůdcem Rebelů, Rebelové se stávají teroristickou organizací. O důvod víc nechápat její roztoucí popularitu a bývalého lídra považovat za hrdinu.

 

Kam se poděli Loajalisti?

 

Buď se jejich odpor proti Rebelům úplně zhroutil, nebo se stali menšinou bez vlivu díky rostoucímu tlaku Rebelů. Je možné, že zbytky jednotek spolu s Pricem skončily též ve vězení Gulag. Bylo to vlastně vězení pro politické odpůrce.

 

Jak dlouho byl Price ve vězení?

 

Rozhodně ne celých pět let.

 

Kde teda Price byl, než ho zavřeli?

 

Zřejmě ukryt mezi Loajalisty. Ti se přece jen tak vytratit nemohli. Nějaké "meziobdobí" muselo být.

 

Stojím si za tím, že Price toho ví hodně. I o Shepherdovi a Makarovovi. Tak proč ty tajnosti?

 

Možná nemá důkazy. Nikdo by mu něvěřil. Zůstal asi sám, kdo něco ví o celé situaci. Možná se ve vězení naučil věřit sám sobě. Shepherd navíc asi uměl dobře skrýt stopy.

 

A jak je možné, že toho tolik ví?

 

Zase ti Loajalisti. Tohle je pro mě stěžejní. Než se rozpustili (pokud se rozpustili), určitě byli aktivní a zjišťovali, co chystá nepřítel...

 

A co Nikolai? Sledoval Rebely?

 

Rebelové ho už jednou drželi, takže asi těžko mohl nějak moc pátrat bez velkého rizika prozrazení.

 

Kdo podporuje Nikolaie, aby Nikolai mohl podporovat akce speciální jednotky?

 

V prvním MW pracoval pro SAS jako informátor a agent. Je taky možné, že v tom pokračuje.

 

Jak je možné, že Shepherd a Makarov jsou tolik v obraze?

 

Prosté. Hrajou spolu. Makarov má zášť proti Západu jako pokračovatel Zakhaevovy pomsty. Shepherd je rozzuřen jednáním vlád Západu, že neučinily Rusko zodpovědné za nastalé problémy v zemi a za incident na středním východě, kde atomový výbuch zabil tisíce amerických vojáků (jednotky, které operovaly na středním východě s cílem zadržet Al-Asada, byly pod velením Shepherda).

 

Kdo je teda padouch číslo jedna?

 

Shepherd. Makarovovi se Shepherdův plán musel líbit. Stal se  tak Shepherdovou loutkou, kterou Shepherd využil ve svůj prospěch za příhodné situace.

 

O co Shepherdovi šlo?

 

Hlavně pomsta, a to proti všem světovým mocnostem. Přestat jednat v mírové podobě a získat volnou ruku v rozhodování.

 

Incident v Kazachstánu

 

Podle mě žádná náhoda. Shepherd tak měl jistotu, že Rusové budou útočit tam, kam chce on a konflikt bude mít jako budoucí vrchní velitel "pod kontrolou". Zároveň si tak získal Makarova, který mu poskytoval informace o situaci v Rusku.

 

Pokud generál Shepherd měl od americké vlády za úkol zastavit Makarova a Rebely, mohl Allenovi příkázat, aby ho zabil a sním i jeho kumpány. Tak proč to neudělal?

 

Shepherd zjevně chtěl vše řešit "skrytě a v zájmu spravedlnosti", zároveň tak kryl své pravé úmysly. Další možný náznak spojenectví s Makarovem.

 

Takže Shepherd Allena poslal na smrt?

 

Ano. Allen byl větší obětí, než si sám myslel (jak sám řekl Shepherd). Stal se spouštěcím tlačítkem celé hry.

 

Proč jde Makarov po Priceovi?

 

Důkaz toho, že Price toho musí vědět víc, než se zdá. A co Shepherd? Nevěděl náhodou už dřív, že vězeň 627 je Price? Nešel Makarov po Priceovi jen proto, že to Shepherd chtěl?

 

Záchrana Price

 

Tato akce podle mě neměla vyjít. Byl to jen Shepherdův další tah, jak udělat dojem, že jedná, ale přitom kryje své pravé plány. Když snad nejvyšší velitel akce nařídí zastavit palbu, proč ho nikdo neposlouchá? Zvlášť když v místě bombardování jsou ještě jeho vlastní lidé?

 

Vztah Price a Shepherd?

 

Rivalové. To, že je Price na svobodě, asi Shepherdovi moc nevonělo. Price byl hrozbou a navíc Shepherda nerespektoval. Sám říkal, že mu nikdy nevěřil. Navíc tu akci s ponorkou mu nikdo nepovolil. Byl to první krok, jak zastavit Shepherda.

 

Co s tou ponorkou?

 

Tu atomovku odpálil Price. "Když hoří ropný vrt, potřebujete velkou explozi, která plamen uhasí". Takže předčasný výbuch nad Washingtonem byl plánovaný a měl za úkol zastavit chaos v USA.

 

Proč teda Shepherd Price neodvolal, když ho neposlouchal?

 

Ta atomovka mu nakonec hrála do karet, jen urychlila průběh věcí. Nakecal vládě, že za vším stojí Makarov a že vláda v Rusku nezvládá situaci v zemi. Dostal pak volnou ruku ve všech operacích.

 

Bitva na vrakovišti?

 

Shepherdův způsob, jak zabít dvě mouchy jednou ranou. Makarov byl jeho spojenec, kterého už nepotřeboval. Speciální jednotka by toho mohla díky Priceovi vědět moc. To zařízení z úkrytu mohlo též obsahovat informace o spolupráci.

 

Makarov? Je mrtvý, není?

 

Vypadalo to, že ho Shepherd dostal. Makarov navíc mluvil na vrakovišti s Pricem ve stylu rezignace ("uvidíme se v pekle"), něco jako, že už se nemá před Shepherdem kam schovat, když Shepherd od Ghosta a Roache získal tajné informace z úkrytu. Ale nikdo nic neviděl, nikdo nic neví. Takže by se klidně zase mohl objevit.

 

Verdikt

 

Celý příběh MW 2 je postaven jen na jednom muži. Generálu Shepherdovi. Jediný člověk, který dokázal využít napjaté politické situace mezi světovými mocnostmi, ošálit jejich vlády a vyvolat mezi nimi válečný konflikt jenom proto, aby dovršil svou tvrdou pomstu ("Před pěti lety jsem v jednom okamžiku ztratil tísíce mužů a svět se kurva jenom díval...") a neváhal s použitím všech dostupných prostředků.

 

Vím, že to celé zní zcela béčkově a uhozeně a možná to tak i je. Samotná situace v Rusku, na které to zpočátku vše stojí, vyzařuje velice chaoticky, stejně jako způsob podání příběhu, a to sice pouze v loadingových sekvencích. Ale na posouzení jste tu vy. Budu rád, když se k příběhu MW 2 také vyjádříte. Je složitější, než se na první pohled zdá a odpovědi na otázky jsou ještě těžší.

 

Takže fandové, podložte si hlavu a trochu zapřemýšlejte. Zážitek z hraní je pak mnohem lepší. Zbytek diskuse je pro Vás. A rozhodně nespoléhejte na to, že Modern Warfare 3 nám vše vyjasní.

 

 

JANSULOVSKY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama