Připravuje se nástupce série TOCA
Novinka Připravuje se nástupce série TOCA

Připravuje se nástupce série TOCA

Michal Jonáš

Michal Jonáš

1
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Oficiální hra britského mistrovství cestovních vozů BTCC ve výrobě!

Reklama

Mistrovství Velké Británie cestovních automobilů BTCC (British Touring Cars Championship) sice není zdaleka technologicky nejvyspělejší závodní sérií s cestovními vozy (tou je německý šampionát DTM a japonská Super GT Series), ale po sportovní stránce zdaleka nejatraktivnější. Závodní formule této série je totiž relativně široká, takže proti sobě mohou soupeřit a od roku 1953 soupeří tovární i amatérské týmy, sedany, kupé, hatchbacky i liftbacky (občas dokonce i kombíky) a vozy s různě poháněnými nápravami.

Herní proslulosti dosáhla třídílná série s licencí tehdejší BTCC TOCA - Touring Cars Championship v podání britských Codemasters, jež na první PlayStation, PC a dvě generace Game Boye vycházela mezi roky 1997 a 2000. I když se různé závody cestovních automobilů ve hrách vydávají co pár let, tak od té doby nejen v Albionu extrémně oblíbený šampionát BTCC na svoji oficiální hru stále čeká. Sice se minulé roky objevilo mnoho fanouškovských modů zejména do série rFactor, ale v průběhu roku 2022 má dorazit po více než dvou dekádách konečně opravdový oficiální simulátor BTCC, který prozatím ale ani nemá jméno.

 

Připravuje se nástupce série TOCA

 

Než se začnete radovat, že na něm pracují Codemasters, tak vás musím krapet zchladit. Licenci si rovnou na několik ročníků s promotérem BTCC, britským automobilovým závodním klubem BARC (British Automobile Racing Club), domluvila taktéž britská společnost Motorsport Network, což je prakticky největší světový mediální dům zaměřený na motorsport. Provozuje různé webové stránky, vydává časopisy a publikace, pořádá výstavy, uděluje závodní trofeje, má vlastní televizní kanál, udržuje velký fotografický archív historie závodění, prodává vstupenky na závody po celém světě a také pořádá virtuální závodní turnaje a vyvíjí závodní hry. Mimo jiných spolupořádá mistrovství světa elektrických formulí Formula E.

Pod tento podnik, konkrétně pod jeho divizi Motorsport Games, patří americké vývojářské studio 704Games s pobočkami v Miami, Orlandu, Charlotte a Moskvě, které již pět let hned od svého založení funguje jako výhradní a exkluzivní dodavatel oficiálních simulátorů americké oválové série NASCAR. Před nedávnem zrovna vydali aktuální letošní díl NASCAR Heat 5. S největší pravděpodobností se vývoje, jenž je nyní na úplném začátku, ujmou tito relativně zkušení vývojáři, protože řada NASCAR Heat sice nepatří do první ligy automobilových her, ale špatná rozhodně není. Pomoci by jim měla jak nově založená evropská centrála divize Motorsport Games v Londýně, tak i specializovaná závodní pobočka přímo u britského závodního svatostánku Silverstone. V září se tam snad pojede BTCC, přičemž tento podnik chtějí tvůrci využít pro nasbírání dat o všech letošních automobilech závodících v šampionátu.

 

Připravuje se nástupce série TOCA
Naposledy se plně licencované BTCC hrálo ve hře TOCA 2

Je ale docela možné, že nakonec na hře budou externě spolupracovat i studia Codemasters, protože Motorsport Games s Codies léta široce kooperují při pořádání esportových soutěží na platformě DIRT Rally, nicméně pro další ligy využívají také tituly Forza Motorsport 7 a rFactor 2. Poradcem hry se má stát velezkušený trojnásobný mistr a dvojnásobný vícemistr BTCC Matt Neal, který tento britský mistrák jezdí nepřetržitě již od roku 1991! V současné BTCC jezdí v jednom závodě až třicítka aut od deseti značek na osmi okruzích a součástí víkendů je i dalších pět doprovodných závodních sérií od Mini Challenges přes dva značkové poháry Ginetta a britský pohár Porsche až po formuli 4.

Zárukou solidní kvality by mohl být i nový kreativní ředitel divize Motorsport Games a ředitel pobočky 704Games na Silverstone, kterým není nikdo jiný než bývalý dlouholetý člen týmu závodních produktů Codemasters Racing a jeho šéf Paul Coleman, jenž v Codies začal pracovat již od dob TOCA Race Driver 2, prošly mu rukama všechny díly DIRTu a byl to on, kdo si u vedení firmy prosadil reálnější a dospělejší odbočku DIRT Rally. Coleman kdysi v Codies skončil kvůli vyhoření na vlastní žádost, odstěhoval se do Bělehradu, kde nastoupil do studia Nordeus, v němž se věnoval vývoji mobilních her. Nu a před nedávnem se zase vrátil do své domoviny v Leamington Spa, aby znovu nastoupil do vlaku automobilových titulů. Nová hra by měla vyjít na PC, PS5 a XSX.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama