Pro Evolution Soccer 2011 - král je mrtev?
Pro Evolution Soccer Recenze Pro Evolution Soccer 2011 - král je mrtev?

Pro Evolution Soccer 2011 - král je mrtev?

Milan Votava

Milan Votava

9

EA Sports se letos rozhodli porazit Konami na všech frontách, a tak se letos zaměřili i na vylepšení PC verze hry FIFA 11. Právě na PC totiž Konami se svým Pro Evolution Soccer v posledních letech vítězilo, avšak jak je tomu letos?

Reklama

Konami a EA Sports rozdělují hráčskou veřejnost již několik let. Někteří si libují u Pro Evolution Socceru a jiní neuznávají jinou fotbalovou hru, než FIFU. Letos si navíc EA Sports dali opravdu záležet, což jste si ostatně mohli přečíst i v naší recenzi, ve které FIFA 11 získala výborné ocenění 9/10. Nyní se však podíváme na to, jak si s novým ročníkem poradilo Konami, které již delší dobu jednoznačně dokazuje, že i ono umí vytvořit více než jen solidní fotbalový titul.

Přesnější ovládání pro opravdové fotbalisty

Již při spuštění hry žádnému hráči neunikne fakt, že s konverzí si vývojáři opět příliš hlavu nelámali, a tak herní menu postrádá kurzor myši. Avšak tento nedostatek se dá celkem bez problémů prominout, zvláště pak poté, co zjistíte, že samotné ovládání a hratelnost je již zvládnuta na výbornou. I orientace v menu samotném je o něco přehlednější, než tomu bylo v minulých ročnících a pomocí klávesnice či gamepadu se v ní rozhodně nikdo neztratí. Navíc pokud vážně toužíte po absolutním herním zážitku, bez kvalitního gamepadu se jednoduše neobejdete.

Z herního menu se nyní přesuneme již na samotný fotbalový trávník. Při prvním zápase si jistě okamžitě povšimnete zlepšení grafické stránky hry, díky níž vypadá nový PES opět o něco lépe, než dříve. Avšak zaměřme se především na herní novinky. Vývojáři se při letošním ročníku rozhodli klást mnohem větší důraz na samotné dovednosti skutečných hráčů u monitorů. Ovládat lze nyní téměř vše, a tak se musíte pořádně soustředit na to, jak velkou sílu dáte každé přihrávce, centru či střele. Stejně tak záleží i na samotném zvolení směru, jakým chcete přihrávku, centr nebo střelu vyslat. Hra se tak stala o něco náročnější. Zkušenější hráči však tuto možnost jednoznačně přivítají.

O něco lépe působí také chování vašich spoluhráčů na hřišti, kteří občas opravdu překvapí. Například pokud dáte velmi silnou přihrávku, hráč blíže k vám ji automaticky přepustí hráči za ním. Velkou výhodou je také jednání vašich spoluhráči v případě, kdy střílíte ze střední vzdálenosti. V minulých ročnících jsem totiž většinou přesně trefil svého útočníka, ale nyní se vaši spoluhráči snaží vašim střelám uhýbat pomocí včasného úskoku do strany či do vzduchu. Bohužel občas překvapí i svojí stinnou stránkou, při které vám dojde, že zrovna velkou chytrostí AI opravdu nedisponují. Navíc se některé neduhy samotné hry nepodařilo odstranit ani letos. Míč se občas odrazí od hráče jako od betonové zdi a výběhy brankářů také nejsou nikterak oslňující, navíc je váš obránce většinou u míče ještě dříve, než brankář a občas se z toho zrodí opravdu nepěkný vlastenec.

Co jsou zač North London a London FC?

Bohužel jedním z největších nedostatků, s nimiž se PES potýká již od svého zrodu, je nevlastnění úplné licence na všechny kluby, ligy, soutěže apod. Každým rokem se ovšem snaží nabídnout svým hráčům o něco navíc. Minulý rok byla novinkou kompletní licence Ligy mistrů a Evropské ligy, letos je novinkou pohár Copa Santander Libertadores, což je latinskoamerická obdoba Ligy mistrů. Jedná se jistě o přínosný krok kupředu, avšak tuto novinku mnoho evropských hráčů neocení. Naopak jistě potěší evropský Super pohár, ve kterém se střetává vítěz Ligy mistrů a Evropské ligy.

PES 2011 obsahuje stejně jako minulý rok anglickou, francouzskou, italskou, holandskou a španělskou ligu, avšak ani zde nenajdeme úplné licence. V anglické lize se tak můžete setkat s týmy jako je North London nebo London FC, což jsou v reálném světě týmy Arsenalu a Chelsea. Jediné, co mají tyto týmy společného s reálnou předlohou jsou hráči, takže o jména a tváře nejznámějších hráčů světa, jako jsou D. Drogba, P. Čech, T. Rosický nebo C. Fabregas, nepřijdete. Jediné dva týmy z anglické ligy, které jsou kompletně licencované jsou Manchester United a Tottenham Hottspur. Naopak týmy z ostatních lig jsou na tom, co se týče licencí, mnohem lépe. Novinkou je tzv. PES liga, ve které jsou pouze smyšlené fotbalové týmy a nechybí ani výběr nejlepších týmů z celého světa, ve kterém najdeme i Spartu a Slavii. Pokud se chcete nedostatečné licence zbavit, můžete, a to díky patchi, který dodá do hry vše potřebné.

Zabaví se týmoví hráči i individualisti

Stejně jako v minulosti si i letos můžete zahrát celou řadu sezón či pohárů za vámi zvolený tým, na tom ostatně není nic nového. Velkými změnami však prošlo upravování strategie a celého vedení týmu. Před každým zápasem si tak můžete pohrát s vaší sestavou do sytosti, a upravovat můžete nejen styl hry, ale i jednotlivé rozložení hráčů na hřišti. Novinkou je rovněž možnost navolení stylu hry a možnosti nechat vše ostatní na virtuálním trenérovi, který se během utkání stará o střídání a volení taktiky, na vás tak zůstává pouze samotný zápas. Naopak, zcela jiný pohled nabízí tzv. coach mode, ve kterém se staráte pouze o trenérské záležitosti, zatímco samotná hra na hřišti probíhá pouze v režii počítače.

Pokud však patříte spíše mezi individualisty, jistě nepohrdnete módem Become a Legend, který prošel oproti loňskému roku mnohými změnami. Tak například zcela odpadly tréninkové zápasy, a zatímco minulý rok jste si museli účinkování v základní jedenáctce týmu tvrdě vybojovat, letos se do hry dostanete téměř okamžitě. Podobně je to například i s reprezentační pozvánkou, kterou jsem obdržel již při své první sezóně, zatímco minulý ročník jsem se na ni opravdu hodně načekal. Konami navíc začlenilo do tohoto módu i další novinky, díky nimž se do hry více vžijete. Jsou to především výstupy vašeho trenéra před každým zápasem, který naordinuje taktiku a určí, jakým stylem se bude hrát, stejně tak potěší i animované sekvence po zápase v kabině, kdy dostanete pochvalu od svých spoluhráčů apod. Novinkou je také ukazatel vaší oblíbenosti mezi fanoušky a velkým plusem je i možnost podepsat přestup během celého přestupového období. Pokud například ihned na začátku obdržíte solidní nabídku, kterou přijmete, budete i nadále dostávat další nabídky a je jen na vás, jestli je přijmete či nikoliv.

Co ti ve hře chybí, dodělej si sám

Velkým plusem PES 2011 je editovací centrum, ve kterém si můžete do hry vytvořit téměř cokoliv. Během chvilky si tak můžete vytvořit zcela novou ligu, nový pohár nebo nového hráče. Připouštím, že to tolik oslňující není, ovšem když si přidáte i možnost vytvořit si svůj vlastní tým, včetně jeho jména a loga, nebo postavit si svůj vlastní stadion, to už je opravdu povedený krok kupředu.

Pokud by vám ani tohle nestačilo, nabízí hra velké množství doplňujících předmětů, které si můžete nakoupit za tzv. GP body, jež získáváte během samotného hraní. Nutno však podotknout, že se jedná o obsah, který spíše navodí na vaší tváři úsměv. Najdete zde nové styly účesů pro vaše hráče, mezi kterými nechybí ani libůstky jako basebalová čepice nebo helma rytíře. Fotbalový míč pak můžete nahradit například obrovským bonbónem nebo sudem s vínem. Najdou se zde však i užitečné věci a především je tu možnost stahování nových aktualizací sestav z internetu.

Grafika a multiplayer neurazí, ale ani nenadchnou

Grafické zpracování hry není rozhodně špatné, ovšem stejně jako v minulých ročnících na FIFU jednoduše nestačí. I letos je vše barevnější, pestřejší a jednoduše hezčí, navíc přibyly nové animace hráčů a vše je opatřeno efektním rozmlžením, které má navodit pocit rychlosti ze hry, ale stále si dokážu představit, že by hra mohla vypadat o něco lépe.

Multiplayer pak přináší standardní obsah, na který jsou všichni hráči zvyklí, jediným zpestřením je sezóna online, při níž se společně se svým týmem účastníte kompletní sezóny, ve které se poměřuje s ostatními hráči po celém světě.

Ačkoliv v dřívějších letech jsem byl naprosto rozhodnutý, jakou fotbalovou hru mám doporučit, letos jsem značně na rozpacích. Dříve byla série Pro Evolution Soccer pro PC hráče, a FIFA pro majitele Xboxu a PS3. Letos, ačkoliv jsem velkým fanouškem Pro Evolution Soccer, musím nezaujatě vyzdvihnout FIFU 11, na kterou PES 2011 o kousek ztrácí, pokud však patříte mezi opravdové fotbalové fanoušky, necháte si uniknout ani jeden z těchto titulů.

Recenzovaná byla PC verze

Pro Evolution Soccer

Verdikt

PES 11 je důstojný nástupce svého předchůdce, nikoliv však důstojný konkurent letošní pře o fotbalový titul. FIFA neuvěřitelně šlápla do pedálů a nenechala vedle sebe žádné místo pro konkurenci. I přesto je letošní ročník fotbálku od Konami slušným simulátorem, který si jistě najde své fanoušky.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

přesnější ovládání
Become a Legend
nové možnosti upravení sestavy
editovací centrum
neúplná licence
občasné výpadky AI
problematické ovládání pro nováčky
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama