První dojmy z alfy Evolve
Preview Evolve Článek První dojmy z alfy Evolve

První dojmy z alfy Evolve

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

33

Jak probíhala alfa Evolve u nás v redakci?

Reklama

Dojmy z hraní PC verze

Každý hráč a milovník FPS určitě zná Left 4 Dead. Jeho tvůrci ze studia Turtle Rock se rozhodli, že se vrhnou do nové akce, ve které bude porovnána teamová spolupráce s dovedností jednotlivce. Evolve by měl být simulací lovu na predátory, kteří nejsou lehkou kořistí. Za krátkou dobu již nasbírala 50 prestižních ocenění. Možná právě proto jsem se rozhodl vydat na lov a zjistit, jestli si oslavné věnce skutečně zaslouží. Jak nakonec dopadl, se dočtete v našem preview.

Lov může začít

Ze začátku si vyberete herní třídu. Na výběr máte stopaře, doktora, supporta a střelce, popřípadě se můžete chopit role monstra, které je spíše pro sólisty. Čtyři neohrožení hrdinové proti jedné nebohé příšerce. Z toho by asi ochránci přírody nebyli moc nadšení. Snad je autoři časem přidají, díky čemuž přibude i určitá forma PvP.

Lovci mají celkem slušnou výbavu. Jetpacky, laserové zbraně a různé vychytávky jim hon značně ulehčují. Každá ze tříd má své specifické vlastnosti a vybavení. Později získáte i možnost volby mezi charaktery, jenž se nachází v dané třídě. Na začátku totiž máte na výběr jen jednu postavu z každého povolání.

Vaší prioritou budou stopy zrůdy, které je třeba následovat, jinak bude jeho nalezení záležet na náhodě. Poté, co se s ním šťastně shledáte, je nutné vyhýbat se jeho útokům a pomalu ale jistě ho dostat k zemi. Když proti sobě dostanete dostatečně schopné monstrum, může štvanice trvat i čtvrt hodiny. Pokud jeho dovednosti nejsou zrovna na úrovni, většinou trvá jen pár minut. Nejkratší souboj jaký sem zažil, trval asi 80 sekund.

Aby vás lov neomrzel ani po delší době, je do hry zakomponován systém postupu. Ten vám časem dává nové schopnosti, které je možné nastavit vždy před zahájením štvanice. Postupem času se dále zlepšují. Tyto dovednosti mají lovci i kořist částečně propojené. Takže když budete hrát za netvora, máte podobné možnosti jako vaši pronásledovatelé. Na výběr máte například rychlost, odolnost, větší zásobník, silnější štíty a regeneraci zranění.

Jelikož mám rád spíše support třídy, zvolil jsem si doktora a u této classy jsem zůstal, pokud jsem zrovna nebrázdil mapu v kůži monstra. Jeho výbava má zajímavé složení. Obsahuje totiž odstřelovací pušku, uspávací pistoli a medigun. Pro team je to nepostradatelný člen. Nejlepší je, když vás jako medica nechají ležet na zemi v případě, že vás monstrum náhodou skolí. Na tuto demenci doplatí většinou celý tým.

Těžký život monstra

Monstrum jako takové má hodně těžký život. V jeho kůži se totiž objevíte na planetě, kde jste nejspíše natropili spoustu neplechy. Proto si pro vás možná přiletěli lovci. Musíte se tedy začít krmit a následně procházet vývojem, protože jen s plným žaludkem je možné vylepšit své schopnosti a naplnit štít, bez něj jste totiž celkem zranitelní. Vaši pronásledovatelé vás nutí k rychlým rozhodnutím, jinak vás polapí a jednoduše zabijí. Netvor v prvním stádiu je celkem lehkým úlovkem, ale když dosáhne třetího, tak dokáže lovcům pořádně znepříjemnit život.

I vy se ale můžete vydat na lov. Lokace, kde se nacházíte, totiž nabízí mnoho druhů, které touží po tom, aby skončili ve vašem hladovém žaludku. Fauna a flora se mi na této hře líbí asi nejvíc, nikdy nevíte, co vás překvapí. Masožravé květiny, dinosauři lovící ve smečce anebo jen obří netvor, který dokáže v klidu soupeřit s vašim protihráčem v tom, kdo je větší bestie. Když vezmu v potaz, že do budoucna se určitě dočkáme řady nových druhů, jsem nadšen.

Prozatím máme na výběr ze dvou obrů. První přístupný je Goliath(Goliáš), který se dost podobá těžko tonážnímu tanku. V jeho roli hrajete čistě jen na sílu. Poté, co se trošku zaučíte a naberete dostatek bodů, tak máte možnost hrát za Krakena, jenž ovládá útoky na dálku, takže oproti prvnímu jmenovanému nebudete muset být tak kontaktní. Nakonec bude asi na vás, kterého z nich si vyberete.

Při hře 1 v. s4 potřebujete v roli netvora dostatek prostoru na to, abyste se dostali na první místo v potravním řetězci. Schopnosti, které si navolíte na začátku hry, vám ale také mohou značně pomoci k vítězství. Nejvíce mi asi při mém lovu sedl plamenomet, který má v sobě netvor zabudovaný. Na druhém stádiu vývoje jsem s ním bez problému pokosil všechny lovce i s posilou, která jim o pár sekund později přistála. Začátek za monstrum je sice hodně náročný, ale pomsta v pozdější hře je skutečně sladká.

Současná hra obsahuje tři mapy. Ty mají celkem slušnou faunu a floru, která dokáže nepříjemně překvapit tím, že si vás jednoduše dá k večeři. Počasí není stabilní, neustále se tu mění. Na některých planetách padá sníh, jinde zase vydatně prší. Lov je značně ovlivněn tímto faktorem. Při hustém dešti či chumelenici, monstrum jednoduše nevidíte a musíte vynaložit daleko větší úsilí na to, abyste ho našli. V každé z lokací je speciální budova, která nesmí být zničena. Netvor má možnost jí poškodit až ve třetí fázi, když jí zlikviduje, lovci prohrávají i bez toho, aby je jejich kořist zabila.

Trable při štvanici

Krom menších pádů a provozních problému na začátku, jsem na nic výrazného nenarazil. A proto přejdu k prvkům, které na mě působili zajímavým dojmem. Některé se mi líbili, jiné by zas mohli časem projit změnou.

Začnu pozitivy, které jsem ještě nestihl rozepsat. Hodně zajímavá je mapa, kterou uvidíte poté, co váš lov skončil. Je na ní totiž vidět veškerý postup, který jste za celý hon udělali. Monstrum mohlo být pár kroků od vás a jako zázrakem se mu podařilo uniknout před vaším loveckým netvorem Daisy.

Jediné co se k této hře moc nehodí je spawning lovců, který dává nepřátelům příležitost se po pár sekundách, co jste je zabili, vrátit do boje. Což pro monstrum není zrovna ideální a mírně ho to znevýhodňuje. Přeci jen, když někoho zabiju, nemůže se za pár vteřin objevit a znovu do mě solit olovo.

Úspěšný úvod

Alfa Evolve mě prozatím hodně zaujala. Určitým způsobem mi připomněla časy, kdy jsem hrával legendární Turok: Dinosaur Hunter. Lov je zábavný jak pro lovce, tak i pro kořist, která poté, co dosáhne třetího vývojového stádia, dokáže změnit role, jež ze začátku určila hra. V momentech, kdy jsem měl v partě lidi, co měli teamového ducha, jsem si to skutečně užíval. Horší to bylo, když jsem se objevil v partě nesehraných exhibicionistů, to pak hra zcela ztrácela smysl. Uvidíme do budoucna, jaká komunita se kolem tohoto titulu utvoří. Rozhodně ale vypadá nadějně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama