První dojmy z mobilního Fahrenheit
Speciály Fahrenheit Článek První dojmy z mobilního Fahrenheit

První dojmy z mobilního Fahrenheit

Marek Tvrdý

Marek Tvrdý

14

Interaktivní film Fahrenheit se dočkal konverze i na mobilní platformu iOS a my vám přinášíme první informace o zkušenostech s instalací a ovládáním.

Reklama

Studio Aspyr Media včera zveřejnilo svou remasterovanou verzi téměř deset let starého interaktivního filmu Fahrenheit, který původně vytvořilo studio Quantic Dreams, tvůrci Heavy Rain či Beyond Two Souls. PC/Linux/Mac verzi s vylepšenými texturami, rozlišením až 2880x1800 pixelů a podporou gamepadů Xbox 360 si můžete zakoupit například na Steamu za 8,99€.

Kromě PC/Mac verze ale Aspyr vydali i mobilní verzi pro platformu Apple iOS, která stojí 9,99€. Androidí verze je v přípravě a vyjde někdy později. Na jejich androidí port Star Wars: Knights of the Old Republic se čekalo více než rok, tak uvidíme, jak dlouho to bude trvat tentokrát. Verze pro nové konzole se prozatím nechystá.

Mobilní verze hry vyžaduje iOS7 a je kompatibilní s iPad2, iPad mini, iPhone 5 a novějšími. Jelikož Apple má limit 2GB pro instalační balík aplikací museli autoři konverze zapracovat a upravit některé prvky z PC verze, aby se vešli do daného limitu. Ze stejného důvodu je součástí aplikace pouze anglický dabing. Jelikož hra zabírá po instalaci 3,1GB datového prostoru, autoři doporučují před instalací mít 6GB volného místa.

Po spuštění pak v hlavním menu naleznete v levém dolním rohu ikonku, pomocí které si zdarma můžete doinstalovat "Audio Pack", který obsahuje němčinu, španělštinu a francouzštinu. Ten sice tvrdí, že potřebuje 1GB volného místa, ale ve skutečnosti se hra po jeho stažení a instalaci zvětší z 3,1GB na rovných 5GB.

Rozhodně doporučuji projít si tutoriál ovládání. Tato remasterovaná verze vychází z původní PC verze, která byla konverzí původní Xbox verze. Originální konzolové ovládání proto bylo přestavěno z gamepadu na klávesnici a způsobuje daleko větší obtížnost hry, než při hraní s gamepadem. Mobilní verze hry má přepracované ovládání pomocí dotykové obrazovky, což způsobuje zcela nové problémy při ovládání chůze postavy. Lepší představu si můžete udělat z této nahrávky tutoriálu.

Tlačítko HD/SD v pravém horním rohu pak umožňuje přepínání mezi původní (SD) a remasterovanou (HD) grafikou. Po několika přepnutích mezi HD/SH grafikou, kdy jsem dělal snímky obrazovky, hra spadla. Doufejme, že se jedná jen o ojedinělý jev. Originální verze má jakýsi šumivý filtr, který HD verze nemá. Na mnoha místech si všimnete upravených textur, či tmavšího prostředí. Ale například oblečení mnoha postav mi přijde zvláštně vyčištěné a lepší textury obličejů dělají postavy více neživé. Je na věci vkusu hráčů, kterou verzi použijí.

Samotná hra se nezměnila a stále se jedná o zajímavý interaktivní film, na kterém je vidět styl svého tvůrce. Ač je hra často kritizována za svou druhou polovinu, přesto jí mnozí považují za vynikající. A rozhodně stojí za to si ji k 10. výročí zahrát, pokud jste neměli možnost si zahrát jeho následníky Heavy Rain a Beyond Two Souls, kteří jsou exkluzivně pro PS3.

Další obrázky v galerii.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama