PS5 nebude zatím nabízet oficiální rozšíření SSD úložiště
Novinka PS5 nebude zatím nabízet oficiální rozšíření SSD úložiště

PS5 nebude zatím nabízet oficiální rozšíření SSD úložiště

Ondřej Partl

Ondřej Partl

10
Platformy PlayStation PlayStation 5 Xbox Xbox Series X|S

Extrémně vysoké rychlosti prozatím jen na základním disku.

Reklama

Pokud jste majiteli prvních variant aktuálních konzolí, tak jste již pravděpodobně dávno narazili na problém, že vám už nestačí základní interní úložiště, kdy jste nejspíše byli nuceni mazat různá data a hry, případně jste zakoupili nějaké rozšíření paměti.

Podobný scénář vás pak nejspíše bude čekat i u nové generace, jelikož jednotlivé velikosti disků u připravovaných konzolí taktéž nejsou na dnešní dobu příliš velké. Pro přehled se jedná o:

  • PlayStation 5 - 825GB paměti (z toho by mělo být použitelných 667GB)
  • Xbox Series X - 1TB paměti (z toho by mělo být použitelných 802 GB)
  • Xbox Series S - 512 GB paměti (z toho by mělo být použitelných 364 GB)

Sony už před nějakou dobou pak potvrdila, že v PlayStationu 5 se bude nacházet volný slot pro M.2 disk, díky němuž budeme moci vnitřní paměť rozšířit o nějaké to místo navíc.

Mark Cerny však již při prezentaci hardwaru nové konzole varoval, že toto rozšíření nemusí být dostupné při vydání konzole, jelikož ne všechny M.2 disky jsou dostatečně rychlé na to, aby drželi krok s PS5, případně nejsou vhodné z pohledu velikosti či kompatibility s I/O řadičem.

Toto varování pak evidentně nebylo scestné, jelikož sama Sony magazínu The Verge potvrdila, že při vydání tato možnost skutečně nebude dostupná a dočkáme se jí až později formou patche. The Verge taktéž kontaktovalo několik výrobců disků, kdy žádný z nich nebyl schopný s jistotou říci, zda jejich připravovaná SSD budou kompatibilní s PS5, kdy dva z nich dokonce naznačili, že Sony ještě ani nezačala s testem kompatibility.

Na druhou stranu je vhodné zmínit, že budete mít možnost rozšíření paměti skrze externí USB úložiště (platí i pro Xbox), kam ovšem je vhodné ukládat pouze ty hry, které nevyžadují rychlé SSD, tedy například tituly z PS4. U Xbox Series X/S si pak půjde koupit speciální paměťové karty o kapacitě 1TB, jejichž maloobchodní cena je však nastavena na 6 319 Kč. To otevírá otázku, kolik budou stát kompatibilní SSD disky pro PS5. Malý peníz to rozhodně nebude.

Určitě tedy minimálně z počátku bude vhodné, abyste s dostupnou pamětí nakládali s rozvahou.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama