RAGE - Nostradamus se spletl, apokalypsa vypukne už v září
Speciály Rage Článek RAGE - Nostradamus se spletl, apokalypsa vypukne už v září

RAGE - Nostradamus se spletl, apokalypsa vypukne už v září

Jan Kotrba

Jan Kotrba

22

Pojďme si shrnout vše, co o novátorské, komiksově laděné, apokalyptické sci-fi jménem RAGE víme. Dělali ji totiž mistři.

Reklama

Recept na zábavný konec lidstva

Důslednost už v dnešní době nikoho nezajímá. Žáci ve školách neodevzdávají své domácí úkoly, zaměstnanci neplní všechny normy Evropské unie a ohromná kometa při svém střetu se Zemí ani nevyhladí vše živé na jejím povrchu. Ano, hádáte správně. Hned na počátku Rage se odehraje partie galaktického kulečníku a Země v ní bude mít hlavní roli. Lidé z toho samozřejmě nebudou příliš nadšení, a tak vybudují podzemní bunkry, kde mají to šílené kataklysma přečkat ti nejlepší zástupci lidské civilizace a jedním takovým šťastlivcem jste i vy. Bohužel po probuzení z kryo-spánku zjišťujete, že kometa nebyla zdaleka tak ničivá, jak se předpokládalo a svět žádného novodobého Adama nepotřebuje.

Lidstvo totiž povstalo z prachu i bez vaší pomoci. Ano povstalo, ale jaksi zapomnělo létat. Ocitáte se tak ve společnosti v mnohém připomínající legendární Fallout či béčkové post-apokalyptické filmy. Lidstvo se ve skupinách za provizorními barikádami snaží přežívat útoky mutantů a banditů (rozdíl poznáte tak, že banditi mají palné zbraně). Ke všemu tomu zmatku se dozvídáte, že váš ušlechtilý záměr na pozvednutí lidské civilizace zpět k její původní slávě už někdo pojal po svém a založil organizaci s názvem Authority, která plánuje totální světovládu (jo, svobodní zednáři změnili značku). Nic z toho, co vidíte se vám samozřejmě nelíbí, a tak se do světa vydáváte šířit svou vlastní pravdu. Velice záhy ale zjistíte, že se neobejdete bez dvou věcí, a to pořádného arzenálu zbraní a pořádného dopravního prostředku (taktéž vyzbrojeného tak, že tank M1 Abrams by v porovnání s ním vypadal jako dětské postrkovadlo).

Kam se na mně hrabe MacGyver

Je sice pravda, že tenhle chlápek uměl postavit z kancelářské sponky, gumičky do vlasů a balíčku žvýkaček vrtulník, ale vy si budete moc z kousků všemožně posbíraného šrotu postavit vlastní samopal s futuristickým kolimátorem, který jako by z oka vypadl měřícímu přístroji z laboratoře doktora Frankensteina, pistoli s tak velkou hlavní, že by jí bylo beze studu možné přimontovat na Černou perlu místo děla, nebo futuristickou kuši, nad kterou musí každý konstruktér tohoto druhu zbraní kroutit hlavou. Krom toho se dostanete i ke starému dobrému AK-47 (těch je prostě tolik, že se vždycky nějaký kousek najde i v našem novém světě), hromadě výbušnin (bez těch by to prostě nebyla sranda) a celkem normální pump-action brokovnici (ano, sprška broků funguje i na mutanty).

Rage ale počítá i s nemalým množstvím různých šíleností, které by vám měly usnadnit boj o znovuobnovení mravní čistoty lidstva. Mezi ty nevyzdvihovanější patří bumerang s přiléhavým názvem windstick, kterým budete sekat hlavy příliš dotěrných nepřátel a se kterým by podle vývojářů měla být opravdu velká zábava. Nám v redakci nezbývá nic jiného, než souhlasit, protože už jsme monstra zabíjeli baseballovou pálkou, motorovou pilou, košem na odpadky a celou řadou dalších možných i nemožných předmětů, ale na pořádně nabroušený bumerang si tedy nevzpomínáme. Setkáme se také s oblíbeným RC autíčkem napěchovaným výbušninou, automatickou věží, která sice nebude při aktivaci zdravit a po zabití nepřítele se mu smutně omlouvat, ale i tak vám mnohdy ulehčí život, nebo s robotem pomocníkem, který je kombinací střelecké věže a Freddyho Kruegera. Všechna tato udělátka by mělo být možné po získání konstrukčních plánů postavit ze získaného harampádí a jejich výčet ještě není konečný.

Já mám velkou kcháru a přejedu s ní Amaháru

Taxi si k velkému údivu mnoha lidí, kteří přežijí konec světa, už jaksi chytit nelze, a tak je třeba si obstarat vlastní dopravní prostředek. Jak by ale takové post apokalyptické auto mělo vypadat? No Nissan Kaškaj to asi nebude a je třeba šáhnout po něčem, co je stvořeno pro divočinu. Volba je jasná a my se vydáme hledat nejbližší pojízdný Hummer v civilní verzi (v každém áčkovém filmu jich je po apokalypse přece všude hromada a všechny jsou v dokonalém stavu). Bohužel Hummery došly (poučení: nikdy nevěř filmařům) a popravdě v okolí sta kilometrů jsou nejlepším dopravním prostředkem vaše nohy. Zoufalství ale není na místě. Okolo vás se povaluje dostatek dílů na postavení zbrusu nového dopravního prostředku a z vás se rázem stává návrhář a mechanik v jedné osobě. Je to přece tak jednoduché, postavit si vlastní buginu, namontovat na ní nějaké ty raketomety, kulomety a pro jistotu ještě nějaké další "mety", vyladit pořádný výfuk, aby vás bylo slyšet na kilometry daleko a můžete vyrazit do boje (a říkat si, jaký byl Knight Rider kus šrotu oproti vaší milované buggy).

Ano, Rage se bude ve velkém točit právě okolo po střechu ozbrojených vozítek kombinujících Mad Maxe a Destruction Derby, a to nejenom v singleplayeru, ale hlavně v multiplayerových módech. Hra vám totiž nenabídne klasické bitvy za pomoci bumerangů (počkat, to vlastně není klasická bitva), ale všechny módy více hráčů se budou odehrávat výhradně na čtyřech kolech (nebo možná na třech či na šesti). O samotných módech toho zatím ale moc nevíme a můžeme pouze doufat v informační osvětu na blížícím se E3.

Být jediný přeživší na internetu by byla nuda

Kromě již zmiňovaného řádění na kolech nás naštěstí čeká i možnost kooperace v kampani, ale opět se nejedná o způsob, na jaký jsme zvyklí. Ač id v podstatě vytvořilo multiplayer pro žánr FPS her, klasická kooperace po vzoru Borderlands se nekoná. Jak se budete postupně na vlastní pěst probíjet kampaní, zpřístupníte si alternativní mise, které budou rozvíjet příběh a umožní vám slíbenou kooperaci. Jak to bude fungovat netušíme, ale dokázali by jsme si představit obdobu Echo módu z Bulletstormu. Člověk si vybere misi, přizve k ní spoluhráče a hurá na bojiště. Jakmile se k nám ale donesou další informace, budeme vás informovat.

Jak vypadá apokalypsa

Jedním slovem úžasně. Rage poběží na zbrusu novém enginu pod názvem id Tech 5, který celou zkázu světa vykresluje v úplně novém světle. Hra samotná pak jede na vysoká FPS při zachování dechberoucí grafiky. Pokud mi nevěříte, tak shlédněte in-game ukázku Dead City a pokloňte se nové tváři apokalypsy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama