Ratchet & Clank je velmi zajímavou a vtipnou 3D plošinovkou, nebo rovnou akční adventurou? Tvůrcům z Insomniac Games se povedlo oživit legendu z PlayStationu 2 a přivést ji na PlayStation 4. Užijí si ji tak s plnou parádou i hráči, kteří přešli z PC nebo
Blogy čtenářů Recenze Ratchet & Clank je velmi zajímavou a vtipnou 3D plošinovkou, nebo rovnou akční adventurou? Tvůrcům z Insomniac Games se povedlo oživit legendu z PlayStationu 2 a přivést ji na PlayStation 4. Užijí si ji tak s plnou parádou i hráči, kteří přešli z PC nebo

Ratchet & Clank je velmi zajímavou a vtipnou 3D plošinovkou, nebo rovnou akční adventurou? Tvůrcům z Insomniac Games se povedlo oživit legendu z PlayStationu 2 a přivést ji na PlayStation 4. Užijí si ji tak s plnou parádou i hráči, kteří přešli z PC nebo

Petr Záleský

Petr Záleský

Hra jako je Ratchet & Clank mi na konzoli Sony PlayStation 4 docela dlouho chyběla. Sony se zaměřovala spíše na temné japonské hry pro hardcore hráče…

Reklama

Hra jako je Ratchet & Clank mi na konzoli Sony PlayStation 4 docela dlouho chyběla. Sony se zaměřovala spíše na temné japonské hry pro hardcore hráče a na vtipné rodinné hry, tak trochu kašlala. Chtělo to jednoduchou, barevnou a vtipnou 3D skákačku, u které by se člověk prostě jen bavil a mohl jí hrát i s dalšími členy rodiny, aniž by monitor znečistil kýbl krve a větší množství kusů lidských těl.

Prostě pohoda, klídek. Ratchet je už na první pohled určen spíše pro mladší publiku. Přes to, už když jsem ho viděl na prvním videu, věděl jsem, že ho musím alespoň zkusit. Série Ratchet & Clank je exkluzivní stálicí u Sony už od roku 2002, kdy vyšel první díl na stařičkou konzoli Sony PlayStation 2. Nyní jsme se dočkali nového začátku, jakéhosi restartu.

Nejde přitom ani o pouhý remaster, ani o zcela jinou hru. Jde o jistou reimaginaci, o zcela nové ztvárnění původní hry. Nového Ratcheta si vzali na starost opět vývojáři z Insomniac Games, který kromě této série mají na svědomí také Spyro The Dragon, sérii Resistance, nebo z trochu modernějších her Sunset Overdrive pro konkurenční platformu Xbox One.

Reimaginace hry z PlayStationu 2

Příběh byl také přepracován a doplněn. Začínáme tím, že se seznámíme s kapitánem Quarkem, který vypadá jako typický hrdina. Ten se ale k našemu překvapení nachází ve vězení a svým vlastním stylem začíná vyprávět příběh o tom, jak se za mříže vlastně dostal. Tím se dostáváme na samotný začátek našeho dobrodružství.

snem je stát se Strážcem galaxie. Přihlásí se, projde testy, ale přesto není přijat kvůli své minulosti. Smutný se tedy vrátí domů, ale zanedlouho se setká s malým nepovedeným robůtkem Clankem, který uprchl před jistým zničením. Stanou se přáteli, protože proč ne. A pustí se do záchrany vesmíru na vlastní pěst.

Akce se smyslem pro humor

Nic složitějšího od příběhu nečekejte, tady půjde hlavně o situační komedii s nepřeberným množstvím vtipných hlášek a situací. Hra se opravdu snaží o filmový zážitek, což umocňují širokoúhlé pruhy na obrazovce, jakmile dojde na příběhový filmeček. Já obecně pruhy nemám rád, tak že bych se bez nich určitě obešel, přeci jenom naprostá většina lidí má v obýváku televize s formátem 16:6, které také konzole podporuje a tak není třeba cpát do her jiný formát.

Jelikož jde o vesmírné dobrodružství, budeme s Ratchetem navštěvovat různá zákoutí galaxie, rozličné planety a zajímavá místa, která oživují hratelnost. Podíváme se na skvěle ztvárněnou písečnou platnetu Veldin, základnu Deplanetiser, studenou Batalii, moderní Kerwan a další zajímavá místa.

Velmi povedené planety a další místa

Všechna místa ve hře vypadají parádně a jejich střídání je velmi příjemné. Na každé planetě přitom najdeme hlavní úkol a také úkoly vedlejší, potřebné k získání platinové trofeje. Na planety se přitom můžete vracet s novým vybavením a tak se dostat i do dosud nepřístupných oblastí.

Různých vychytávek a hlavně pak zbraní bude nespočet. Clank nám například pomůže s pohybem po mapě. Má totiž vrtulku a tak s ním na zádech budete překonávat rokle a propasti. A pak když se vylepší, no na to si radši vyzkoušejte na vlastní kůži. V arzenálu zbraní pak najdeme tak šílené věci jako Speepinátor, který z nepřátel udělá bezbranné ovce (ne obrazně, opravdu se promění na skutečné ovce), nebo třeba Pixelizer po jehož zásahu se nepřátelé změní v pixely, respektive ve svou pixelovou podobiznu.

Velká porce zbraní, s množstvím zábavných modifikací

Zbraní je ve hře spousta a každá z nich je dobrá proti určitým typům jednotek. Všechny zbraně jsou přitom vtipné a jedinečné. Všechny zbraně se přitom dají vylepšovat a získávat různé bonusy. Nebudete si tedy pouze a jenom odemykat další a další kousky. Budete se těšit na další a další vylepšení vaší zbraně a nakonec zjistíte, že Vás baví vylepšovat i zbraň, která vás v základním stavu vůbec nebavila.

Velký arzenál zbraní přitom využijete hlavně při soubojích s bossy, kde vystřílíte vše, co u sebe máte. Samostatnou kapitolou je pak závěrečný boss fight, který po poměrně hladkém průchodu hrou působí trochu divně. Je totiž opravdu těžký a bohužel i až moc dlouhý. Nemám nic proti těžkým hrám, ale tak nějak vyžaduji určitou souvislost, a kdyby ve hře obtížnost aspoň gradovala, pochopil bych to spíše, než když po lehké hře přijde na úplném konci zapeklitě těžký boss fight, který má až moc opakujících se fází. Ale aspoň na něj budu dlouze vzpomínat.

Hratelnost je svižná, zábavná a velmi barevná

Nic to nekazí na velmi povedené a svižné hratelnosti. Herní doba se přitom vyšplhala na slušných deset, ale možná spíš dvanáct hodin čiré zábavy a skvělých hlášek. Najdou se i jisté nedokonalosti, jako při podivném ovládání lodě, kdy bylo stejnou výzvou udržet loď ve vzduchu, jako pochopit o co v misi jde. Ale to je výjimečná situace. Naopak příjemným překvapením byly třeba závody na hoverboardu, které hru obohatili o další prvek. Člověk si tak na chvilku odpočine od běžných misí.

Celkově se tvůrci z Insomniac Games snaží měnit a střídat herní náplň a prostředí tak, abychom nespadli do stereotypu a bavili se od začátku do konce. A musím uznat, že se jim to i dost daří. Stačí jenom překonat předsudek, že jde o hru pro děti.

Grafika je perfektní a dokonale se hodí k typu hry

Co nemohu opomenout je nádherná grafika nového Ratcheta. Jak jsem již psal, nejde o remaster, nejsou tu jen lepší textury, nasvícení a rozlišení. Hra je přepracována od základu a výsledek je prostě nádherný. Ratchet & Clank je veselá barevná hra s opravdu působivou grafikou plnou efektů. A když začnete bojovat, opravdu vše lítá vzduchem v divokém víru. Hraje přitom perfektně zvládnuta jak technicky, kdy běží naprosto svižně a plynule, tak co se týče stylizace.

Hra vypadá jako animák od pixaru a skvěle koresponduje se stejnojmenným filmem. Vždycky jsem se těšil, že hry tohoto stylu budou vypadat takhle dobře, a konečně je tomu tak. Nemám ke grafice žádných výhrad.  Jsem už jen zvědav na stejnojmenný film, který se ale podle dosavadních ohlasů nepovedl, tak jako tato hra. O tom si ale popovídáme zase příště.

Ratchet & Clank je velmi zajímavou a vtipnou 3D plošinovkou, nebo rovnou akční adventurou? Tvůrcům z Insomniac Games se povedlo oživit legendu z PlayStationu 2 a přivést ji na PlayStation 4. Užijí si ji tak s plnou parádou i hráči, kteří přešli z PC nebo

Verdikt

Ratchet & Clank je velmi zajímavou a vtipnou 3D plošinovkou, nebo rovnou akční adventurou? Tvůrcům z Insomniac Games se povedlo oživit legendu z PlayStationu 2 a přivést ji na PlayStation 4. Užijí si ji tak s plnou parádou i hráči, kteří přešli z PC nebo Xbox 360ky. A že jich není zrovna málo. Sony dělá vše možné, aby nové hráče uvítala a zatáhla je do svých exkluzivit a Ratchet & Clank je dalším povedeným krokem. Škoda jen že trochu zapomněli na české titulky, což u hry pro mladší publikum dost zamrzí. Hra je dosti lineární a tak by to nebyl takový problém. Celkově jsem s Ratchetem spokojen, jakmile si člověk zvykne na poněkud jednodušší hratelnost 3d skákačky, bude se bavit až do samého konce.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělý humor
Nádherná grafika
Veselá hratelnost
Chybí české titulky
Podivně těžký finální bossfight
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama