Recenze Call of the Wild: The Angler - život s udicí
Recenze Recenze Call of the Wild: The Angler - život s udicí

Recenze Call of the Wild: The Angler - život s udicí

Ondřej Partl

Ondřej Partl

3
Platformy Windows PC

Autoři theHunter: Call of the Wild se pouští do rybaření.

Reklama

Ptáčci cvrdlikají, vítr do rytmu skučí a klidná vodní hladina romanticky odráží zlatavou zář sluníčka. Vy, usazeni na břehu na stoličce či v křesílku, se zájmem pozorujete „policajta“ a doufáte, zda se konečně alespoň trochu zachvěje, indikujíc přítomnost vytouženého, ideálně trofejního kousku. Někdy to vyjde, častokrát nevyjde. Ale ve výsledku je to jedno, protože ten klid, který přináší rybaření během čekání na záběr, je stejně důležitý, jako případný adrenalin během zdolávání pořádného „macka“.

Zlí jazykové posléze mohou tvrdit, že taková kratochvíle nabídne ty správné pocity pouze v reálném světě, kdy já s nimi do jisté míry i souhlasím. Avšak když člověk třeba nestíhá, případně to má k vodě daleko, takže se k ní dostane třeba jen občas o víkendech, mohou sloužit rybářské simulátory jako příjemný substitut a šidítko. Na trhu pak nalezneme velkou řádku těchto titulů, jejichž kvality se pohybují od nepříliš závratných, až po ty povedené. A do jaké skupiny patří novinka od švédských tvůrců z Expansive Worlds? To se spolu vydáme zjistit v následujícím textu.

  • Platforma: PC - konzole dorazí později
  • Datum vydání: 31. srpna 2022
  • Vývojář: Expansive Worlds
  • Žánr: Rybářský simulátor
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ano (až 12 hráčů)
  • Dat ke stažení: 10,79 GB
  • Herní doba: Dokud neomrzí
  • Prodejní verze: Digitální
  • Cena: 29,99 eur (zhruba 750 Kč)

Dechberoucí výhledy

Jestli máte s těmito tvůrci zkušenosti z jejich předchozího počinu theHunter: Call of the Wild (ano, název novinky není náhodný), pravděpodobně víte, že pokud jim něco jde opravdu od ruky, tak je to vytváření přenádherné přírody, která v mnoha momentech bere dech. Jejich dvorní Apex Engine v tomto ohledu opravdu dokáže dělat nemalé zázraky, kdy je proto velice příjemné, že přesně touto stránkou vyniká i právě recenzovaný The Angler, jenž služeb zmíněného enginu taktéž využívá.

Tvůrcům jde opravdu od ruky vytváření přenádherných prostředí.

Osobně se přiznám, že právě toulání místním otevřeným světem patřilo k mé nejoblíbenější aktivitě, kdy sice k přesunu můžete využít služeb džípu (oplývá možná trochu příliš „plovoucím“, avšak bez problému použitelným řízením) a motorového člunu (lze z něho rybařit, avšak je zde zatím pouze jeden typ a trochu mi tu chybí veslice), ale stejně jsem se většinou uchyloval k tomu, že jsem chodil pěšky, abych mohl nasávat krásy místního, přenádherně vymodelovaného světa s povedenou zvukovou kulisou. Celkový dojem sice občas zkazí nepříliš zdařilé modely postav, avšak těch ve hře není tolik (dvě NPC a avataři ostatních hráčů), tudíž celkový dojem z jinak dechberoucího vizuálu nezhatí. Mapa je navíc napěchována variabilním prostředím a různými zajímavými místy, které je vyloženě radost objevovat, kdy vám místní strážce nabídne i doprovodný komentář s nějakou tou historií.

Trpělivost matkou moudrosti

Ale jasné, rybářskou hru jste si pravděpodobně nepořídili kvůli tomu, abyste v ní mohli chodit na túry. Proto vás mohu uklidnit tím, že i samotné rybaření je tu zpracováno velice dobře. Leč pár výhrad k němu mám. Začněme ale tím, co se opravdu povedlo, a to je nahazování. Autoři do hry přinesli intuitivní systém nahazování, který sice ještě potřebuje trochu doladit, především při využití gamepadu, ale jinak věrně přenáší pocity z této části rybaření, kdy vy za pomoci myše či pravého analogu budete příjemně švihat návnadu vpřed, podobně jako v reálném životě. Kdyby vám však tento režim nevyhovoval, můžete se přepnout do trochu staršího modelu s ukazatelem síly odhozu.

Nahazování se opravdu povedlo.

Naopak ale příliš radosti nemám z toho, jak autoři přistoupili k zasekávání, které je v podstatě automatické a nelze zkazit. Jakmile se totiž objeví záběr, který za zaseknutí stojí, objeví se vám na obrazovce velký a arkádový nápis informující o tom, že máte zmáčknout tlačítko pro zásek. Jakmile to uděláte, máte rybu na háčku garantovanou. Kvůli tomu zde v podstatě zcela odpadá jakýkoliv prostor pro chybu. Na druhou stranu ale chválím proces zdolávání úlovku, který vyžaduje trpělivost, kdy se vám klidně může stát, že rybu budete zdolávat třeba i 15-20 minut. Ale zároveň je to proces zábavný a následné vítězství dokáže přinést opravdu slastné pocity. Každopádně z celého titulu je cítit, že se ho autoři snažili poslat co nejvíce do mainstreamu, kdy jednotlivé procesy jsou do jisté míry přímočařejší, než by vyložený nadšenec do simulací možná chtěl (třeba při sestavování prutu nemůžete udělat chybu), ale zároveň si dovolím tvrdit, že díky tomu dokáže zabavit hráče, který by o podobný titul jinak nezavadil.

Rybičky, rybičky, rybáři jedou!

O co ale určitě zavadíte, jsou ryby. Každý ze zdejších druhů lze chytit ve čtyřech úrovních „kvality“ (bronzová, stříbrná, zlatá a diamantová), kdy podle toho se liší i jejich délka, váha a obtížnost chycení. Navíc každý z druhů má do vínku přidány své vlastní traity, které v podstatě slouží pro to, aby bylo reflektováno jejich rozdílné chování. A právě z pohledu chování mohu říct, že působí realisticky a uvěřitelně, ačkoliv třeba frekvence záběrů by mohla být o něco menší. A povedl se i systém určení podmínek pro výskyt jednotlivých druhů, kdy jsem během mého hraní nenarazil na žádný vyložený nesmysl, který by mi počínání zkazil. Jenom teda zamrzí nemožnost posouvání času. Jeho absence dává smysl v případě, kdy hrajete online, avšak jakmile se přepnete do offlinu, bylo by dobré takovou možnost mít. A také by se někde mohl alespoň ten čas ukazovat.

Chování působí realisticky.

Co mne ale příjemně překvapilo, a je to spojeno s již zmiňovaným průzkumem, jsou zdejší úkoly. Většina z nich se točí kolem rybaření, kdy máte za úkol chytit danou rybu na daném místě, které musíte třeba nalézt za pomoci fotky či mapy. Není to vyloženě nic světoborného, ale rozhodně to podporuje chuť do objevování. Vyžití ale člověk nalezne i v rámci vedlejších aktivit, jelikož se lze vydat sbírat různé sběratelské předměty, jako jsou mince, vyřezávaná zvířátka či ztracené textové příběhy. A z pohledu „sbírání“ tu máme i za mě příjemné hledání invazivních rostlin a brouků, které mi udělalo radost, protože na tuto stránku přírody se podobné simulátory zase tolik nezaměřují. Jasné, není to opět nijak zásadní věc, ale je rozhodně fajn.

Nemastný postup málem obsahu

Plněním úkolů a chytáním ryb pak dostáváte reputaci, zkušenostní body a peníze, za něž si můžete koupit novou výbavu. A bohužel v tomto bodě se dostáváme do části, ve které už chválit opravdu nebudu. Autoři totiž nabízí poněkud zvláštní a naprosto nemotivující systém postupu, v němž se v podstatě vše točí kolem peněz (jakoby to nestačilo v reálném životě!). Za chycení dostanete peníze, za udělání levelu dostanete peníze, za osvojení daného kousku výbavy dostanete peníze, jednoduše za všechno dostanete peníze, které slouží jako jediná zdejší komodita, díky čemuž chybí nějaká výraznější motivace. Zvyšování úrovně tak vlastně trochu postrádá smysl, jelikož není přítomný žádný systém dovedností, jež byste mohli odemykat, stejně jako výbava, která by se postupně otevírala (jakmile máte dostatek peněz, můžete si koupit cokoliv). To samé platí i o smyslu „mastery“ systému u jednotlivých kusů výbavy, jež kromě financí opět nemá žádný jiný smysl, a to je škoda. No a doteď naprosto netuším, k čemu tu má sloužit ona reputace. Ale zase to aspoň není grind, což se také cení.

Hra nabízí naprosto nemotivující systém postupu.

S touto motivací se posléze také pojí skutečnost, že hra má při startu opravdu nepříliš velké množství obsahu. Zatím si totiž musíte vystačit s jednou mapou (nicméně ta je docela velká a nabízí mnoho míst k rybolovu) a pouze 12 druhy ryb, což opravdu není příliš. Z pohledu rybářských metod tu pak máme zatím akorát přívlač a plavanou, takže muškaření či položená (chcete-li chytání na těžko) chybí. A ani množství dostupné výbavy není žádný šlágr, kdy zároveň zamrzí absence oficiálních značek (dá se kvůli licencím pochopit), různých udělátek (např. sonar), zakomponování pouzder na pruty, nějaké místnosti/budovy, ve kterých by šlo vystavit vaše trofeje, anebo by zde mohla být přítomna nějaká forma soutěží či výzev v multiplayeru (na mapě může být až 12 hráčů), abyste na sebe s ostatními nemuseli akorát koukat. Nepochybuji, že většina věcí dorazí do hry později, ale start to měl být bohatší.

A hru zatím také poněkud kazí různé bugy či vizuální glitche. O dost z nich autoři už nyní ví a pracují na jejich nápravě, ale očekávám, že při vydání nelze čekat zcela optimální zážitek, takže se třeba na nějaké to doskakování stínů, trochu zvláštně chovající se splávek (ten navíc ve vodě prakticky nevidíte), občas nesprávně fungující animace vody či nemožnost dokončení úkolu kvůli jeho zaseknutí je asi dobré připravit. Majitelé grafických karet od AMD posléze minimálně ze začátku musí počítat s horší optimalizací u některých kousků, kdy třeba já se svou RX 580 s 8GB VRAM jsem titul nedokázal rozchodit v hratelné míře. Jakmile jsem ale přešel na notebook s RTX 3060 (130W a 6GB VRAM), neměl jsem v podstatě žádný problém, tedy až na občasné propady, které ale nebyly otravné a zážitek vyloženě nekazily.

Nahodit či nikoliv?

Osobně bych tedy prozatím doporučil nějakou chvíli počkat, než se autorům podaří vychytat ty největší chyby, ale hlavně až se titul z obsahové stránky trochu více nafoukne a přibude třeba i trochu zábavnější systém postupu, rozšířenější možnosti multiplayeru, nové druhy ryb, mapy a způsoby lovu. Tohle totiž více než plnou verzi připomíná předběžný přístup. Jestli vám však výše zmíněné věci nevadí a máte chuť se vydat do opravdu nádherně zpracovaného světa, v němž se můžete pustit do zábavné, leč trochu arkádovější formy rybolovu, s pořízením neprohloupíte.

Recenze Call of the Wild: The Angler - život s udicí
Windows PC

Verdikt

Call of the Wild: The Angler je arkádovější "simulátor" s opravdu skvěle zpracovanou přírodou a intuitivním systémem nahazování, který navíc poměrně úspěšně otevírá náruč i mainstreamovému publiku. Zamrzí ale, že titul aktuálně trápí porodní bolesti v podobě zatím menšího množství obsahu a neideálního technického stavu, doprovázeného nepříliš uspokojujícím zvoleným způsobem postupu. Takže zatím s pořízením spíše počkat.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Dechberoucí příroda
Povedený systém nahazování
Uvěřitelné chování ryb
Zábavný průzkum a rozptylující vedlejší úkoly
Dobrý pocit ze zdolání úlovku
Bez problémů přístupné široké veřejnosti
Zatím malé množství obsahu
Nepříliš motivující postup
Nemožnost posunutí času
Neideální přístup k zasekávání
Bugy a optimalizace
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama