Recenze deskové hry Cupity dupity
Speciály Článek Recenze deskové hry Cupity dupity

Recenze deskové hry Cupity dupity

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy pkgsrc Desková hra

Hodiny s partou myšek udělají radost nováčkům.

Reklama

Na trhu je řada projektů orientovaných na práci s dělníky, které různě rozmisťujete. Velké procento z nich je ale relativně nepřístupné. Pokud hledáte kousek, jehož pochopení vám nedá až tolik práce, tak byste možná měli zpozornět. Desková hra Cupity dupity by totiž mohla být právě tím pravým ořechovým, o čemž vám více poví naše recenze.

  • Počet hráčů: 2 – 4
  • Herní doba: 90 - 120 min
  • Cena: 1649 Kč (Tlama Games)
  • Poskytnuto: Asmodée-Blackfire
  • Věk: 10+

V Cupity dupity budete dělat radost lady Kukačce

Desková hra Cupity dupity před hráče nestaví tradiční herní plochu tak jak jí znají z většiny konkurenčních projektů. Namísto ní tu jsou kukačkové hodiny, které jsou dějištěm celého dobrodružství. Každý hráč totiž dostane do rukou skupinu myšek, které aktivně pracují s ručičkami a snaží se nasbírat co nejvíce destiček předmětů představujících možnou cestu k vítězství. Na to jich získat co nejvíce máte pouze pět kol jejich délku definuje minutová ručička. Konec hry nastává v momentu, kdy se dostane dvanáctku. Jedna z pěti hodin, během nichž se hra odehrává je rozdělena na tiky. V jejich rámci dochází postupně podle priority k hraní myšek.

Recenze deskové hry Cupity dupity

Myšky jsou naskládány na minutové ručičce, ze které mohou seskočit na pole vnějšího okraje, kde lze provést akci, kterou dané místo nabízí. Nic vás ale k seskoku nenutí. Klidně můžete na ručičce zůstat strčit svého protivníka na pozici, jíž rozhodně navštívit nechtěl. Dost efektivní je v tomto ohledu myšák Hamoun, který na ručičce zabírá rovnou dvě políčka. Shozené myšky mohou však v rámci své akce dokonce naskočit zpět, takže se nemusíte bát, že by vás vyšťouchnutí vyloženě stálo výhru. Prostoru pro taktiku je v Cupity dupity ale dostatek. Hrátky s ručičkou jsou však pouhým začátkem, takže musíte stále přemýšlet nad tím, kde vlastně seskočíte.

Jakmile seskočíte, můžete si do svého inventáře natěsnat daný předmět (destičku) nebo vykonat některou z na ní vyobrazených akcí. Celkem máte v Cupity dupity 9 alternativ. Některé vám dají možnost doručit předměty, které máte u sebe, jiné zase aktivují některou z postav pevně spojených právě s akčními poli. Třeba takový Šplnoun je postavičkou, která šplhá pouze za předpokladu, že mu umožníte šplhat po řetězu, za což vás ve finále po vyšplhání na „vrchol“ odmění vítěznými body. Ty získáváte různě. Jednou z pěti je sbírání žetonů a jejich následné umísťování do sloupců vaší desky honu za pokladem, kterou má každý hráč jinou. Pak je tu samozřejmě už zmíněné šplhání.

Recenze deskové hry Cupity dupity

Tyto dva způsoby však představují pouze část. Další je plnění karet úkolů a také navracení královských pokladů Lady Kukačce. Vše budete realizovat skrze skupinu myšek s jasně definovanou barvou. Máme tu velkého Hamouna zabírajícího dvě políčka na ručičce, Hopsala skákajícího po vnějším okraj na některé ze dvou polí ležících před ním. Dobrý je pak Hledač, který si vezme z balíčku destiček více kousků, jeden vrátí načež zbytek sebere. Vyloženě zajímavý je pak Rošťák. Ten se totiž nepřesouvá pěkně po vlastních, ale teleportuje se na jakékoliv pole, na kterém není hrozba v podobě kočičí pracky, které znemožňuje užití dané pozice.

Během hraní opravdu hodně záleží na správném užití jednotlivých myšek. Zatímco některé vám zajistí bodíky, jiné jsou spíše sabotážním prvkem. Poté co dorazí velká ručička na dvanáctku začíná přepočet bodů spojený se sečtením bodíků za dokončené řady desek honby za poklady a jiných už dříve prezentovaných faktorů ovlivňujících bodování. Celkově mi přijde hratelnost velmi zábavná a relativně nenáročná.

Recenze deskové hry Cupity dupity

Hodiny si vás v Cupity dupity dokáží získat

Cupity dupity je pro mě velmi příjemným překvapení. Sice jsem se k ní dostal po absolvování komplexnějších euro her, avšak to mi ve výsledku nevadilo. Zkušenější hráči si při hraní možná postesknou nad tím, že je Cupity dupity příliš jednoduchou workplace hrou. Je však nutné pracovat s tím, na jakou věkovou skupinu tento titul cílí. Je to zkrátka hra pro hráče od deseti let a je to na ní patrné. Není to ale rozhodně problém. Jedná se o zajímavý výtvor, který dá mladším hráčům, které máte doma možnost se pořádně zamyslet nad tím, jak rozvrhnout síly. Pochválit je pak nutné grafické zpracování, které je odvedeno na jedničku. Ocenit musím pak i znovuhratelnost. Pokud náhodou toužíte po takto laděném kusu, určitě po této přístupné záležitosti sáhněte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama