Recenze deskové hry Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance
Speciály Článek Recenze deskové hry Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance

Recenze deskové hry Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy pkgsrc Desková hra

Souboj pohádkových mágů dokáže oslovit.

Reklama

Přestože svět Disneyho má v každém příběhu nějaký ten konflikt, asi málokdo by si dokázal představit střet mágů napříč jednotlivými pohádkami. A přesně k tomu v deskové hře Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance dochází. Jak to funguje, vám poví následující odstavce naší recenze.

Počet hráčů: 2 – 4

Herní doba: 30 – 45 min

Cena: 1359 Kč (Blackfire)

Poskytnuto: Blackfire

Věk: 13+

Hrdiny Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance jsou postavy z animáků

Před hráče je tu postavena středně prostorná aréna. Každý tým pohádkových postav startuje na jednom konci s tím, že se musejí dostat ke svým soků a nějakým způsobem je odrovnat, nebo minimálně zabrat strategické body ve středu mapy. Protože právě eliminace nepřátel je spolu se zabráním zlatých políček cestou k vítězství, o němž v Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance rozhoduje to, kolik během svého tažení získáte vítězných bodíků. Ty jsou odměnou za porážky nepřátel, kontrolu, ale také užívání určitých schopností ve správný okamžik.

Recenze deskové hry Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance

Jedním ze základních faktorů hratelnosti Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance jsou karty speciálních schopností. Doslova každá postava tu totiž disponuje svým vlastním balíčkem tvořeným jasně daným počtem kusů. Čarodějnice Zloba například přichází s kartou Diablův let, s jehož pomocí je schopná udělat nálet, který jejím sokům stojícím v linii letu vezme dva životy. Skrze kartu Překypující hněv pak dokáže ublížit rivalovi stojícímu na sousedním poli tolik, že ztratí tři životní energie. Když navíc stojí na vítězném bodu, okolní nepřátelé dostanou ránu. A to se vyplatí!

Dost zajímavý mi přišel v rámci karet třeba Aladin. Ten dokáže svého soka nejenže připravovat o životy, ale také o karty. Skrze některé výpady navíc pracuje i s herním polem, takže ihned po útoku může odskočit, a tak se třeba dostat z nepřátelského dosahu. U některých postav se pak kombinují útočné karty s kartičkami orientovanými na pohyb. Chlapec s kouzelnou lampu má například po ruce kouzelný koberec, díky němu se může posunout o tři pole a aby toho nebylo málo, sokům skrze které proletěl, ubere i nějaké ty životy.

Recenze deskové hry Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance

Každá postavička je unikát

Karty však nepředstavují jediný způsob, jakým vašim nepřátelům sebrat životy. Všichni hrdinové mají základní útok a elementární myšlenku pohybu spojené s jednoduchými hodnotami. Každý pak navíc má v Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance vyloženě speciální schopnost a také „ultimátní“ dovednost k níž se dostanete až po vynesení určitého počtu karet. Pasivní dovedností rváče Gastona pocházejícího z pohádky Kráska a zvíře je posílení v případě, že dostane kartu s mečíkem. Ta mu dodá dočasný efekt Silný navyšující jeho útok. Když navíc porazí svého protivníka může si obnovit tři životy, posune se o dvě políčka, a navíc si vezme vítězné body.

Recenze deskové hry Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance

Hrdinové se od sebe v Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance neliší pouze speciálními schopnostmi. Každý z nich musí vyhodit jiné karty zdrojů aby jí aktivoval. Stejně tak nemají ani stejný počet životní energie, s níž operují. Gaston má jakožto správný rváč deset životů. Má však v ruce pouze jednu kartu. Jeho porážka pak odmění jeho pokořitele 6 bodíky. Mickey je mág, díky čemuž má zřejmě o kartu více než padouch Gaston. Životů ovšem nemá tolik, což je zřejmě i důvodem toho, proč za jeho porážku nedostanete 6 ale pouze 4 body.

Postavy tu však nebojují sami za sebe, ale jdou do boje v týmu, jehož objem je určen tím, kolik hráčů hraje. Za všech okolností ovšem musí spolupracovat. Bez toho tu zkrátka neuspějete, což není v tomto formátu nic neobvyklého. V Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance ale kombinace slušně fungují a minimálně za sebe bych řekl, že jejich balance je slušná.

Recenze deskové hry Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance

Střet hrdinů dokáže v Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance překvapit

Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance kráčí ve stopách tahových strategií s hrdiny v hlavní roli. Na velkém bitevním poli se tu střetávají družiny nesourodých kouzelníků a kouzelnic snažících se dostat svůj tým k vítězství. Stojí za pozornost? Bezpochyby ano. Jedná se totiž o zajímavou záležitost, která slušně pracuje se schopnostmi jednotlivých hrdinů, nutností kombinace a také specifickými balíčky všech zúčastněných. Tvůrci tu samozřejmě příliš nesází na komplexnost, avšak zrovna u této hry v tom nevidím větší problém, protože cílová skupina rozhodně netouží po tom dostat do rukou něco těžce poživatelného, jako třeba v případě Warhammer Underworlds.

Za poskytnutí recenzní kopie Disney Sorcerer's Arena: Epické aliance děkujeme českému distributorovi hry společnosti Blackfire.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama