Recenze deskové hry Galaktické Aliance
Speciály Článek Recenze deskové hry Galaktické Aliance

Recenze deskové hry Galaktické Aliance

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy pkgsrc Desková hra

Spojte tři rasy a dopracujte se až k vítězství.

Reklama

Hledáte 4X deskovou strategii, která se vám vejde do kapsy? Galaktické Aliance je možná tou správnou volbou. Dostanete v ní totiž titul, ve kterém spojíte tři unikátní rasy a pokusíte se skrze tuto alianci ovládnout galaxii.

  • Počet hráčů: 1 – 4
  • Herní doba: 45 – 60 minut
  • Cena: 565 Kč (Tlama Games)
  • Věk: 12+

Volba první rasy je v Galaktické Aliance zásadní

4X strategie Galaktické Aliance rozhodně není karetní hrou, to však neznamená, že v ní karty nemají dopad na to, jakým směrem se bude hra ubírat. Hned na startu partie si totiž vybíráte ze sedmi náhodných frakčních karet jeden kousek. Ten se stane vaší první frakcí, která se stane základním kamenem celé aliance. K dispozici je vám dáno celkem čtyřicet ras jejichž škála je tvořena opravdu zajímavě vypadajícími inteligentními živočišnými druhy. V paletě se vedle hmyzích humanoidů a rozteklých podivností nachází také lidská rasa.

Recenze deskové hry Galaktické Aliance

Čtyřicet uskupení s nimi Galaktické Aliance pracují není vůbec málo. Každá z ras má specifické startovní podmínky v případě, že je prezentována jako hlavní frakce. Lidé kupříkladu startují svou cestu s jedním křižníkem a kreditem, zatímco Sarančané disponují v úvodu čtyřmi křižníky. Velmi zajímavé podmínky pak mají Relikviáni, kteří svou pouť vesmírem započínají s nulou na straně kreditů i vesmírných plavidel, což z nich zrovna ideální úvodní uskupení nedělá, ale ne vždy se vám prostě zadaří. Úvodní bonus však není tím jediným, co vám uskupení nabízí. Každé má po ruce nějaké ty schopnosti a technologie. Amébané kupříkladu těží z vodních planet, zatímco Celestiané při akci nominace získají za každé dva žetony technologií prestiž, která vám přináší vítězné body.

Recenze deskové hry Galaktické Aliance

Cest jak se dostat k vítězným bodům je tu samozřejmě více. Orientovat se díky tomu můžete na objevování tajemných artefaktů, získávání vlivu, nebo obsazování světů, které jsou taktéž cestou k tomu, jak dosáhnout vítězství. Jako v každé správné 4X strategii i v Galaktické Aliance na vás čeká hromada možných akcí, které lze provést. Když se kupříkladu chcete pustit do obsazování světů nezbývá vám nic jiného než se dát do Výroby. V té vygenerujete za peníze křižníky, které z vás ve fázi Války udělají Vládcem, jehož právem je obsadit nechránění svět ve vašem dosahu. Dosah je definován tím, zda planeta leží vedle vás, nebo na druhé straně herní desky.

Recenze deskové hry Galaktické Aliance

Při invazi nemusíte čelit skutečnosti, že se vaše rasy musí adaptovat na dané prostředí, ale rovnou svět zaberete. Má to však háček. Když planetu v Galaktické Aliance uzmete někomu silou nezískáte za ní suroviny. Se získanými světy můžete dlouhodobě pracovat investovat do jejich rozvoje, který vám ve finále přinese větší objem vítězných bodů, protože nerozvinuté planety zkrátka nikdo nemá rád. Škála akcí je tu hodně pestrá a pro začátečníky občas možná trošku zahlcující. Fandům žánru ale kolonizování, nominování, průzkum, výzkum nebo obchod, rychle přejde do krve.

Recenze deskové hry Galaktické Aliance

Každý tah vám pak vedle normálních akcí dává možnost zahrát jednu kartu frakce. Způsobů, jak jí zahrát je více. Zvolit si je možné další hlavní frakci z maximálních tří možných. Z celku pak můžete těžit jeho schopnosti a technologie, což vám dává příležitost vytvářet opravdu zajímavé kombinace. Karta frakce vám v Galaktické Aliance může posloužit také jako jednorázové posílení, nebo s její pomocí kolonizovat vybraný svět. Na konci celé hry pak počítáte prestiž, zabraná území a také směr, jakým byl trojlístek vašich frakcí zaměřen. Výsledné číslo pak definuje vítěze.

Recenze deskové hry Galaktické Aliance

Fandy 4X strategií mohou Galaktické Aliance oslovit

Galaktické Aliance je relativně rychlou 4X strategii do kapsy, u níž můžete počítat se vším co k tomuto žánru patří. Máte tu možnost procházet vývojem, formovat svět za pomoci průmyslu nebo i síly. Vizuální zpracování celku bych se nebál označit za velmi povedené. Velkou roli tu pak hrají karty, které je možné po nabrání do ruky použít celkem čtyřmi způsoby. Za zásadní benefit pak považuji skutečnost, že tvůrci přichází s opravdu rozsáhlou škálou ras tvořenou až čtyřiceti kusy.

Náročnější může být pro některé hráče zpracovat všechny komponenty. Přestože jsou vám Galaktické Aliance nabídnuty v relativně malé krabičce nebál bych se říci, že ta je naplněná k prasknutí, takže vyskládání všeho chvíli zabere. Celek je pak minimálně v mých očích středně přístupný, kvůli čemuž je pochopitelná nastavená věková hranice. Tempo má ale slušné, takže v případě, že hledáte na stůl něco, co vám připomene jistým způsobem Stellaris, či jiné podobně laděné projekty nejedná se o špatnou volbu.

Za poskytnutí recenzní kopie Galaktické Aliance děkujeme českému distributorovi hry Tlama Games.

Recenze deskové hry Galaktické Aliance
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama