Recenze Euro Truck Simulator 2 Iberia - Vamos
American Truck Simulator Recenze Recenze Euro Truck Simulator 2 Iberia - Vamos

Recenze Euro Truck Simulator 2 Iberia - Vamos

Daniel Jarocký

Daniel Jarocký

6
Platformy Windows PC

Pyrenejský poloostrov čeká.

Reklama

Euro Truck Simulator 2 zanedlouho oslaví 10 let od vydání své základní verze. Za tu dobu hra nabobtnala o nespočet aktualizací, vylepšení, nových kamionů a v neposlední řadě hned sedm placených mapových rozšíření. Ty nás postupně zavedly například do Skandinávie, k Baltskému moři nebo na jih Itálie. V dosud posledním rozšíření s názvem Iberia se konečně vydáváme rovněž do Španělska a Portugalska.

  • Platforma: PC (recenzováno)
  • Datum vydání: 8. dubna 2021
  • Výrobce: SCS Software (Česká republika)
  • Žánr: simulátor
  • Česká lokalizace: ano
  • Multiplayer: ano
  • Dat ke stažení: 550 MB
  • Herní doba: neomezená
  • Cena: 399 Kč (Xzone)

Cesta je cíl

Dle mnohých aspektů je Iberia tím vůbec nejrozsáhlejším rozšířením v historii druhého Euro Truck Simulatoru. Kromě samotné velikosti Pyrenejského poloostrova, který se svou reálnou rozlohou řadí mezi evropskými poloostrovy na druhé místo, stojí za zmínku především počet dostupných měst. Těch nové DLC konkrétně přináší 51. Mezi nimi najdete samozřejmě ty největší v čele s Madridem, Barcelonou, Valencií Lisabonem či Portem. Vzhledem k celkově úctyhodnému počtu ale navštívíte i menší provinční města jako Albacete či Tarragonu. Právě snaha o přidání meších měst byla dobře patrná také na předešlém italském rozšíření i dílčích úpravách starších oblastí. I přesto jde v tomto směru Iberia nejdál.

Na okresky narazíte spíše výjimečně.

Stále je však potřeba počítat s tím, že města fungují především jako kulisa a reálně je tvoří pouze několik ulic s přilehlými průmyslovými areály. I z toho mála, co vám dají jednotlivá města ochutnat, je však díky architektuře budov a rázu krajiny velmi dobře patrné, v jaké zemi se nacházíte. Ačkoli bych tedy osobně uvítal, aby mi města ukázala více svých zákoutí, tak díky překvapivému důrazu na dílčí detaily jsem si i těch několik uliček a křižovatek při postupném objevování nových měst vždy užil. Na druhém Euro Truck Simulatoru ale i sesterském American Truck Simulatoru byla vždy dobře patrná snaha vývojářů ze studia SCS Software o věrohodné zpracování dopravní infrastruktury konkrétní země či oblasti. Iberia v tomto nastoleném směru pokračuje a přináší řadu detailně zpracovaných odpočívadel, čerpacích stanic či mýtných bran, které se společně třeba s maximální povolenou rychlostí lehce liší v závislosti na tom, zda se zrovna pohybujete ve Španělsku či Portugalsku.

Hlavní roli ale samozřejmě hraje samotná silniční síť. V případě Iberie se budete muset téměř výhradně spoléhat na propracovanou dálniční síť, která spojuje větší i menší města. Na okresky narazíte spíše výjimečně. Pokud si tedy rádi užíváte řízení i mimo dálnice, tak vás v tomto směru Iberia příliš nenasytí. Autorům to však nelze příliš vyčítat, jelikož to zkrátka souvisí s reálných stavem silniční sítě jednotlivých zemí, kterou se v SCS Software pouze snaží co možná nejpřesněji přenést do hry.

Pestrá a zajímavá krajina

Ačkoli by se to na první pohled možná nemuselo zdát, tak jízda po dálnici minimálně v novém DLC rozhodně nepůsobí monotónně. Vývojáři totiž věnovali značný čas zpracování okolního prostředí. Krajina se díky tomu často mění v závislosti na tom, kam vás zrovna zvolená zakázka zavede. Poměrně vyprahlé centrální oblasti se od těch přímořských nebo například výrazně více zalesněného severu od sebe znatelně liší. Na jednotvárnost krajiny, která mě občas trápí u zmíněného American Truck Simulatoru, si tak v případě Iberie opravdu stěžovat nelze. Rovněž potěší hned několik různých přístavů, které využijete zejména v momentě, kdy se potřebujete přesunout do jiné vzdálenější země.

Iberia přináší 22 nových společností různého zaměření.

Během pár vteřin se tak můžete i s kamionem hladce přesunout třeba do Anglie. Ve světě hry jsou důležitým aspektem i firmy, jež vám zadávají zakázky a liší se v závislosti na tom, ve které zemi se zrovna pohybujete. Iberia přináší solidních 22 nových společností různého zaměření. Nové rozšíření samozřejmě těží i postupného vylepšování základní hry. Z poslední doby stojí za zmínku především spuštění oficiálního multiplayeru a nový systém nasvícení, který znatelně vylepšil grafiku.

Dále musím vyzdvihnout nesmírně pestrou paletu nákladů, přidání vyhlídkových míst a neustále rostoucí počet tahačů. Na druhém Euro Truck Simulatoru zkrátka díky pravidelnému přísunu aktualizací a vylepšení v úvodu zmíněné stáří není až na pár drobností a technických omezení absolutně poznat. Vývojáři navíc s každým novým mapovým rozšířením dokážou kvalitu prostředí posunout o kousek výš, což přesně dokazuje i dosud poslední přídavek s názvem Iberia.

American Truck Simulator
Windows PC

Verdikt

Iberia je poctivým a rozsáhlým DLC pro Euro Truck Simulator 2, které boduje zejména velkým množstvím měst, propracovanou dálniční sítí a pěkně zpracovanou okolní krajinou. Pokud však preferujete spíše zapadlejší okresky, budete muset zavítat na jinou část mapy.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Velká rozloha a více než 50 měst
Pěkně zpracované okolní prostředí
Přítomnost různých památek a zajímavých dopravních staveb
Důraz na realistické zpracování dopravní infrastruktury a zachování rázu krajiny
Díky přístavům se můžete rychle dostat do jiných vzdálených zemí
Minimum okresek
Města stále fungují zejména jako kulisa a hra vám je moc nedovolí prozkoumat
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama