Recenze Forza Horizon 5: Hot Wheels
Forza Horizon 5 Recenze Recenze Forza Horizon 5: Hot Wheels

Recenze Forza Horizon 5: Hot Wheels

Vincent Olejník

Vincent Olejník

13
Platformy Xbox Xbox Series X|S Windows PC Xbox Xbox One

Dá se udělat dobrá závodní hra i bez fyzikálních zákonů?

Reklama

Hot Wheels je v USA velká věc. Před padesáti lety se jednalo o nejprodávanější hračky vůbec a za velkou louží si s nimi hrají děti i dnes. Na více či méně bizarních autíčkách a kreativních autodráhách proslavených svými loopingy tak vyrůstaly celé generace. Hot Wheels se do Forzy Horizon vrací již podruhé, debutovala ve třetím dílu, také jako DLC, a i tentokrát hodně staví na nostalgii. U nás ale značka historicky tak silná není. O to snáze se bude odpovídat na otázku: a je to tedy dobrá hra, nebo jde jen o laciný tahák?

  • Vyšlo na: Xbox One/One X, PC (Steam a Xbox GamePass), Xbox Series S, Xbox Series X (recenzovaná verze)
  • Datum vydání: 19. července 2022
  • Žánr: závodní
  • Česká lokalizace: titulky a rozhraní
  • Multiplayer: ano, počet hráčů dle aktivity
  • Dat ke stažení: cca 11 GB
  • Herní doba: kampaň cca 7.5h
  • Přístupnost: 3+
  • Prodejní verze: digitální
  • Cena: 499 Kč (+ sleva v rámci Xbox Game Pass)

Arkáda na druhou

Forza Horizon 5 je arkáda skrz naskrz. Je to ale arkáda poctivá a není líná ve smyslu, že by se všechna auta ovládala úplně stejně nehledě na výkon, pohon těch kterých kol, nebo konstrukci. Skočte autem tři sta metrů ze skály a možná vám praskne kryt světla. Pošlete to čelně ve 250km/h do stromu, stačí jen vycouvat a můžete pokračovat v závodu. Silnice je moc úzká? Žádný problém, vaše Ferrari je kovaný offroad a pole či potok mu nejsou překážkou. Milovníkům simulátorů při čtení předchozích řádků patrně naskočila vyrážka, ale pokud patříte k vyznavačům nevázané automobilové zábavy, je Forza Horizon skvělá volba.

Co ovšem moc nenajdete ani v Horizonu je naprostá bezuzdnost. Ano, je tu pár bizarnějších závodů nebo výzev, ale pořád jde o výmysly, které by klidně mohl někdo realizovat v rámci Gymkhany, nebo už je možná někdy realizovali v Top Gearu. Ne, co mám na mysli je totální utržení ze řetězu, které nevidělo realitu ani z vlaku. A právě tohle přináší DLC Hot Wheels. Zbrusu nová mapa se skládá ze tří částí, které zhruba odpovídají zasněženým horám, tropickému pralesu a pouštnímu kaňonu. Skrz ně se táhnou kilometry a kilometry oranžových drah. Loopingy, otočky, klopené zatáčky, nesmyslné sešupy i strmá stoupání, vodní tobogány nebo zledovatělé úseky. Je tady toho hodně. Upřímně řečeno víc, než jsem čekal.

Se spoustou zmíněného si fyzika zkrátka nemůže dobře rozumět a ani nedoporučuji přemýšlet nad realitou Mitsubishi Lancer EVO jedoucího vzhůru nohama (mohl bych argumentovat magnetickou tratí, ale spíš raději ne). Tak to zkrátka je. Tady jste v alternativní realitě, kde si i značně uvolněný fyzikální model klasického Horizonu vzal dovolenou. Uprostřed obrazovky se vám navíc objeví úplně nový ukazatel. Jedná se o umělý horizont, který se vám bude hodit, protože místy bude vaše auto skutečně trochu připomínat letadlo, a pojmy „nahoře“ nebo „dole“ začnou být rychle relativní.

Nedoporučuji přemýšlet nad realitou Mitsubishi Lancer EVO jedoucího vzhůru nohama.

Pohádková kariéra

DLC má docela zajímavě nastavený režim kariéry. Zatímco v Horizonu 5 jste se věnovali jednotlivým typům závodů, tady je rozdělení podle výkonnostních tříd. Začínáte s vozidly úrovně B a při každém odemčeném milníku se o jednu výkonnostní úroveň posouváte. Motivace kariéru skutečně plnit je tady velká: jednak ani v rámci volných jízd nemůžete jezdit auty vyšší kategorie, než máte odemčenou, ale hlavně si odemykáte i nové aktivity, ať už to jsou závody, různé zvláštní výzvy, nové rychlostní radary a další.

Motivace kariéru skutečně plnit je tady velká.

V rámci kariéry budete také získávat exkluzivní Hot Wheels auta. Některá jsou vcelku normální a založená na skutečných vozidlech, jiná svůj původ coby hračky nezapřou. Není jich ale nijak zvlášť hodně, těch speciálních jen deset, a pokud patříte mezi vášnivé sběratele a doufali jste výrazněji obohatit svou sbírku, pak toho Hot Wheels zase tolik nenabídnou.

Jádro Horizonu

Když se Hot Wheels objevily poprvé ve Forza Horizon 3, DLC jsem si nepořídil. Celý koncept mi přišel trochu moc dětinský a z principu jednotvárný, i na poměry přísně arkádového Horizonu. Po zkušenosti s tímto DLC toho rozhodnutí ale trochu lituji, protože až vlastní zkušeností jsem zjistit, že takové DLC může být ve skutečnosti překvapivě rozmanité a dokáže nabídnout spoustu skvělé zábavy.

Přesto by ale mohlo být ještě o fous rozmanitější. Naprostá odtrženost od reality by se dala využít třeba k úplně novému typu závodu, který si v základní hře nezahrajete, například nějaká zjednodušená verze demolition derby. Tak jak je ale nabídne Hot Wheels DLC zhruba sedm hodin poctivé zábavy. To je tak akorát na to, abyste se pobavili a dohráli kampaň, než vás nekonečné oranžové zákruty začnou trochu nudit.

Forza Horizon 5
Xbox Xbox Series X|S
Windows PC
Xbox Xbox One

Verdikt

Většina z nás asi nemá zafixované Hot Wheels jako symbol svého dětství, ale to nevadí, protože nové DLC pro Forza Horizon 5 bez problému obstojí i bez nostalgické berličky. Horizon tady hází za hlavu i poslední zbytky realismu, ale uprostřed ukrutně klopené zatáčky člověk musí uznat, že dobře bavit se dá i bez gravitace.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Výrazně odlišná hratelnost
Zábavně nadsazené
Originální "mise"
Atraktivní a různorodá prostředí
Velikost mapy
Rozumná doba hraní
Koncept by se dal ještě rozvinout
Jen deset speciálních Hot Wheels aut
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama