Recenze Mario Strikers: Battle League
Recenze Recenze Mario Strikers: Battle League

Recenze Mario Strikers: Battle League

Pavel Leňko

Pavel Leňko

2
Platformy Nintendo Switch Switch

Nový díl oblíbené série sází po letech hlavně na hratelnost.

Reklama

Už jako malý klučina jsem na starých konzolích hrával jakousi verzi bojového fotbalu, kde se nehrálo tak úplně podle UEFA/FIFA pravidel - po hřišti létaly hvězdice, kopance a bodychecky byly normální a celkově hra byla velmi… fyzická. Srovnání s filmem Shaolin Soccer se nabízí samo. Takže když nintendo oznámilo vydání nové hry v sérii Strikers, začal jsem se velice těšit. A to i přesto že mi předchozí díly unikly.

  • Platforma: Switch
  • Datum vydání: 10. června 2022
  • Vývojář: Next Level Games
  • Žánr: Sportovní
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ano (lokální/online až pro osm hráčů)
  • Dat ke stažení: 3GB
  • Herní doba: 5+ hodin
  • Prodejní verze: Digitální a Fyzická
  • Cena: 1499 (digitální), 1549 ( Xzone )

Není fotbal jako fotbal

V Mario Strikers se chopíte kontroly pětičlenného fotbalového týmu (ovládat můžete až čtyři z nich - brankář je vždy ovládaný AI) složeného ze známých postav z nintendo her. Na hřišti se bude prohánět Mario, Luigi, Bowser nebo Donkey Kong a několik dalších . Herně je hra svižný arkádový fotbálek který se občas může zvrhnout ve skoro mlátičkovou akční jízdu stylu Smash Bros a podobných bojovek. K výhře vám mohou pomoci klasické nintendo předměty jako banánová slupka, barevné krunýře nebo bomby. Fotbalový zápas je tak plný efektů a na switchi se hýbe plynule a vypadá při tom opravdu pěkně. Herní pravidla jsou velice jednoduchá a hra je tak vhodná i pro mladší hráče školního věku. Rozhodně nečekejte složitější systémy jako ve FIFA nebo PES hrách, přecijen i fotbalový ignorant jako já si hru užil.

Jak jsem již zmínil na začátku, Strikers je hra ve které hrajete zjednodušený fotbálek s nádechem Mario Kart a Smash Bros. Vše je dovoleno, nic není zakázáno. Hřiště je obklopeno elektrickým plotem a kopance, bodychecky a všechny ostatní fyzické útoky jsou povolené a většinou nutné. V případě nouze se navíc vždy najde nějaký ten želví krunýř na odstranění otravného hráče. Ovládání je příjemně jednoduché - přihrávka po zemi, vzduchem, sprint, dodge, změna hráče a střela. Střely mají několik typů - normální, natažená nebo tzv. Hyperstrike, který jde provést po zvednutí speciálního orbu který se objevuje jednou za čas na hřišti. Po jeho sebrání můžete zkusit natáhnout střelu až do okamžiku kdy se zpomalí čas a vy máte chvilku na krátkou QTE minihru po jejímž dokončení daná postava provede unikátní over-the-top střelu jako vytaženou z nějakého sportovního anime. Trefíte-li se do sítě, vždy jste odměněni dvěmi góly namísto jednoho a pokud se QTE povedlo bezchybně, je tato střela navíc neblokovatelná. Správné využití této mechaniky je tedy klíčové a velmi často rozhoduje o výhře nebo prohře.

Strikers je hra ve které hrajete zjednodušený fotbálek s nádechem Mario Kart a Smash Bros.

Jak již bylo zmíněno, hokejově fyzické napadání je zde povoleno, ale přecijen bych nedoporučoval to přehánět. Pokud jste totiž až moc agresivní a útočíte na hráče co zrovna nemá míč, soupeř dostane zdarma předmět k okamžitému použití. A není lepší pocit než se pomstít tím, že po takovém hráči hodíte bombu nebo v kritickém okamžiku použijete všemi oblíbený červený krunýř. Tudíž se moc nevyplácí to za každou cenu přehánět a agresivitu si nechávat pouze pro ty okamžiky kdy chcete sebrat míč nebo kdy to rozhodne důležitou situaci. Jako napřiklad když je daný oponent uprostřed kraťoučkého Hyperstrike QTE.

Další gaučový hit pro Switch

Každý hráč má několik statistik - Síla, rychlost, střelba, přihrávky a technika. Ty určují jak se jednotlivé postavy hýbou, jak vynikají v jednotlivých rolích atp. Například Bowser exceluje v Síle, tudíž se hodí pro napadání jiných hráčů a sám naopak dokáže ustát “tackle” od slabších jedinců jako je například rychlík Toad. Platí za to však pomalostí a ne zrovna výrazným talentem v ostatních statistikách. Hraním sbíráte zlaté mince za které nakupujete výbavu, kterou pak modifikujete tyto statistiky po vzoru Mario Kart. Pokud vám přijde, že by Mario mohl být o něco rychlejší, není problém. Stačí si pro něj koupit kus výbavy který zvedá rychlost na úkor jiného statu. Tím ovšem bohužel veškerá “customizace” končí.

Jak musí být touto dobou už každému jasné, Strikers jsou hrou zaměřenou na multiplayer. Vyřádit se můžete v až osmi hráčích lokálně na jednom switchi, nebo online. Lokální MP sdílí herní módy se singleplayerem - quick battle, nebo cup (krátký pohár kde musíte vyhrát jen pár zápasů). Online Multiplayer má dvě možnosti hry - Quick Battle a Strikers Club - maximální počet hráčů v jednom týmu na jedné konzoli je navíc omezen na dva (nechápu proč). Quick Battle je nejspíš jasný a není třeba ho vysvětlovat. Vše se tu točí kolem Strikers Clubu. Vytvoříte si klub (nebo se do něčího připojíte) a pod jeho klubovými barvami hrajete. Je to variace na ranking multiplayer plný statistik a meziklubového poměřování sil. Ve strikers módu je bohužel dostupný opět jen a pouze quick battle (pojmenovaný Open Match) a tudíž docela zůstává potenciál nevyužitý. Bohužel pro mě osobně online hraní tohoto typu her docela dost ztrácí na kráse a užívám si to mnohem méně než lokální hraní “naživo”.

Dokonalost se nekoná

Hra jako celek má bohužel k dokonalosti daleko. Nechápejte mě zle - jakmile jste na hřišti, je to absolutní pecka. Vše vypadá krásně, hýbe se to svižně a samotná hratelnost si nezadá s těmi nejlepšími arkádovými MP hrami. Nintendo tento typ “gaučovek” prostě umí a Strikers tak obohacují subžánr těchto her o fotbalovou zábavu. Bohužel ne vše se povedlo tolik jako hratelnost. Hra netrpí žádnými bugy, ani jednou mi nespadla a nemá ani fps dropy. Problém je jen jeden, ale o to větší.

Bohužel ne vše se povedlo tolik jako hratelnost.

Oním problémem je bezesporu kostnatost herního obsahu. Kromě výše zmíněných módů ve hře není nic. Postav je jen deset, což je ve hře pět na pět (resp. čtyři na čtyři protože brankář je vždy stejný a jeho AI má často hodně diskutabilní kvalitu) velmi, velmi zoufalý problém. Narozdíl od ostatních her tohoto typu ve Strikers nejsou žádné odemykatelné postavy a dokonce ani výbava není nijak pestrá - naopak je docela dost omezená. Jednotlivé části (helma, rukavice, tělo a boty) mají jen po pěti variantách a to je vše. Tato zoufalá strohost a prázdnota se promítá i do herních módů, které jsou jak jsem již zmínil jen dva - Quick Match a Cup. Žádné zajímavější modifikace herních principů se nekonají. Absence 3v3 obzvlášť zamrzí. Je to obrovská škoda protože herně je to opravdu velká zábava a nedostatek obsahu ji dost sráží. Je sice přislíbené množství DLC (free i placené), ale to neomlouvá situaci v den vydání.

Osekaná zábava

Pokud máte rádi multiplayerové hry které na večírcích zajistí spousty zábavy a smíchu (nebo nadávek), Mario Strikers si u vás své místo najde. Nakolik je cenovka odpovídající už je něco o čem by se dalo diskutovat, ovšem ve finále půjde asi o to, za jakým účelem si hru chcete pořídit. Přecijen podobný fotbálek se jen tak nenajde. Určitě se najdou hry, které vám dají za stejné nebo menší peníze více zábavy, ale byla by chyba Mario Strikers: Battle League odsoudit bez jakéhokoliv zamyšlení. Hra je to určitě zábavná a obzvláště s přáteli si užijete kopec srandy - jen je prostě zážitek v porovnání s králem večírků Mario Kart poněkud... mělký.

Recenze Mario Strikers: Battle League
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Párty hra, které zoufale chybí hlubší herní obsah. Pokud ovšem máte partu přátel, Strikers mohou poskytnout hromadu zábavy a ony poutka na joyconech velmi rychle získají na důležitosti.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Zábavná hratelnost
Lokální multiplayer s přáteli
Technická stránka
Jednoduchost a dostupnost
Mizerné množství herních módů
Nespolehlivá AI brankářů
Nedostatečné možnosti přizpůsobení vzhledu
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama