Recenze New Pokémon Snap
New Pokémon Snap Recenze Recenze New Pokémon Snap

Recenze New Pokémon Snap

Ondřej Partl

Ondřej Partl

Platformy Nintendo Switch Switch

Úsměv a mávat!

Reklama

Pokémoni v dnešní době představují ultimátní multimediální značku, která v sobě zahrnuje videohry, mangu, anime, filmy či obrovský zástup různého merche, jako jsou ručníky, oblečení, plyšáci, no jednoduše téměř vše, co vás napadne. Každopádně my hráči moc dobře víme, že toto šílenství odstartovalo právě u her, a to v roce 1996, kdy v Japonsku vyšly první kultovní tituly Pokémon Red & Green na Game Boye, představující 151 základních potvůrek (a právě tato skvadra bude pro mě vždy tou nejlepší). Od té doby začala tvorba dalších produktů a titulů, a to včetně mého oblíbeného anime Pokémon: Indigo League, s nímž jsem trávil víkendová rána a s jehož pomocí jsem se k tomuto fenoménu dostal.

Jedním z těchto produktů byl i poměrně neotřelý videoherní spin-off pro konzoli Nintendo 64 – Pokémon Snap. V této netradiční hře měli hráči jediný úkol – fotit místní faunu, tedy právě Pokémony. Titul se díky této jednoduchosti a velkému důrazu na nekonfliktnost a relaxaci stal postupem času velice oblíbený, pročež si v Nintendu řekli, že by nebylo špatné, kdyby konečně vytvořili další díl (i přes podivný název se nejedná o remake). A právě ten před pár dny dorazil na hybridní konzoli Nintendo Switch, kdy my si v následujícím textu prozradíme, jestli do něj má cenu investovat vaše tvrdě vydělané peníze.

  • Platforma: Nintendo Switch
  • Datum vydání: 30. 4. 2021
  • Výrobce: Bandai Namco Studios
  • Žánr: On-rail fotografický simulátor
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Online prvky a možnosti sdílení fotek
  • Dat ke stažení: 5,8 GB
  • Herní doba: 10 hodin - průchod příběhem v ležérním tempu / pro 100% kompletaci daleko více
  • Přístupnost: 3+
  • Prodejní verze: Krabicová i digitální
  • Cena: 1 499 Kč (Xzone)

Region Lental na vás čeká

Zatímco v původní hře jsme se vydali na Pokémon Island, tak tentokrát se podíváme do regionu Lental, v němž vás uvítá profesor Mirror a jeho mladá asistentka Rita (časem se ještě přidá mladý Phil a jeho mentor Todd, kterého můžete znát z předchozí hry). Ti vás následně seznámí s jejich ekologickým výzkumem, který prozkoumává Illumina fenomén, jenž zapříčiňuje, že někteří Pokémoni a rostliny září jasným světlem (taková herní paralela k foilovým kartám). A jelikož Pokémony milujete, tak neváháte a s tímto úkolem se rozhodnete pomoci.

V regionu Lental budete vyšetřovat záhadu svítících Pokémonů.

Tato pomoc následně vypadá tak, že dostanete do rukou fotoaparát (je schopen na jeden zátah udělat 72 snímků), usednete do vznášedla zvaného NEO-ONE a vydáte se do zdejších lokací na automatizovanou vyjížďku po předem dané dráze, během níž musíte vyfotit zdejší potvůrky v jejich přirozeném prostředí. Takové focení pak probíhá velice jednoduše. Za pomoci analogových páček se rozhlížíte (případně skrze pohybové ovládání, ale to mi nepřišlo tak přesné), tlačítkem ZL přibližujete a mačkáním ostatních tlačítek využíváte dalších pomůcek, jako je třeba házení ovoce Fluffruit či světelných orbů, skenování a pouštění písniček, kdy těmito metodami získáváte pozornost místních obyvatel, mezi nimiž naleznete celkově přes 200 druhů, kdy jednotlivé kusy jsou pečlivě vybrány z průřezu historie značky. A jakmile si budete myslet, že máte v hledáčku správný moment, tak zmáčknete spoušť (doporučuji v nastavení přenastavit na tlačítko R) a tím ho zvěčníte.

[gallery jnewsslider_title="První krůčky" jnewsslider="true" columns="7" ids="96268410,96268411,96268412,96268413,96268414,96268415,96268416" orderby="rand"]

Hvězdičky, body, vteřiny

Po každé takové vyjížďce budete mít mnoho fotek, z nichž musíte vybrat ty podle vás nejlepší, které vám následně svým zkušeným okem profesor zhodnotí (vybírat musíte pečlivě, jelikož pro každý druh lze vybrat pouze jedno foto na vyjížďku). Takové zhodnocení pak záleží hned na několika faktorech. Jako první jsou jednotlivé fotografie hodnoceny ve čtyřhvězdičkovém systému, jenž ukazuje to, v jak moc zajímavé situaci se daný objekt nachází. Poté dochází na bodové ohodnocení v rámci šesti kategorií (póza, velikost, směr, umístění, ostatní Pokémoni a pozadí), kdy je rozhodující, aby Pokémon byl dobře zřetelný a vyplňoval většinu fotky (na zlaté pravidlo třetin zde spíše zapomeňte). Po všech těchto krocích se tato fotografie uloží do vašeho Photodexu (případně si můžete vybrat, jestli nahradíte již uloženou starší fotku), kdy vašim ultimátním cílem je ho zaplnit.

Vašim ultimátním cílem je zaplnit Photodex.

Po tom všem si ještě můžete vybrat své osobní favority, které lze uložit do osobního alba (to může mít maximálně 48 fotek). Ještě předtím však tyto fotky můžete podrobit post-produkci, kdy dodatečně upravíte nasvícení, ohnisko či rozmazání pozadí. Těchto možností není mnoho a osobně bych očekával, že ve hře založené na focení jich bude přeci jen trochu více. Každopádně po uložení do alba lze fotky ještě ozdobit různými rámečky, samolepkami či filtry a pověsit je na svůj online profil (je třeba mít předplatné Nintendo Switch Online), kde budou sbírat medaile/liky od ostatních hráčů. Zde příliš nechápu omezení, že si na svůj profil můžete nahrát pouze 6 fotek (respektive 6 vlastních a další dvě vybírá sám profesor). Ono mi ve skutečnosti přijde, že celá online stránka hry by mohla být daleko propracovanější. Třeba větší možnosti při úpravě profilu, komentování fotek či zakládání komunit by byly vítané bonusy. Takhle jsme akorát omezeni na sbírání skóre (různé bodové žebříčky) a medailí.

Změny nezabrání stereotypu

Autoři se pak průchod lokacemi snaží neustále obzvláštňovat. Ziskem bodů v jednotlivých úrovních totiž také navyšujete jejich level, s čímž se zároveň proměňuje i jejich podoba, kdy v nich postupem času naleznete kompletně nové Pokémony, případně se vám otevřou naprosto nové cesty. Díky tomu má smysl se neustále vracet do již několikrát prozkoumaných lokací. K tomu lvím podílem ještě přispívá fakt, že každá z nich je nabitá různými tajemstvími, jenž naleznete jen v případě, že budete poctivě vnímat každý kout a hledat různé detaily. S tím pak jdou ruku v ruce místní vedlejší úkoly/žádosti, v nichž vás postavy pověří tím, abyste třeba při činu přistihli darebáka, co na zem shazuje ovoce, případně jste vyfotili, jak Torterra zívá. Někdy jsou tyto úkoly relativně jednoduché, ale velice často od vás vyžadují fištrón, případně dobré reflexy.

Autoři se snaží bojovat s repetitivností, ale moc to nepomáhá.

Nicméně i přesto, že se vývojáři snaží vaše počínání různými způsoby oživit, tak stále se veškerá vaše aktivita točí kolem fotografování, tudíž zákonitě velice brzy nastoupí stereotyp. Přitom by podle mého ve skutečnosti stačilo, kdyby se přidaly třeba nějaké zajímavé minihry, jenž by celé počínání alespoň trochu oživily. Na druhou stranu se ale musí pochválit neagresivní a velice klidné tempo hry, které je v dnešní frenetické době příjemnou změnou. Navíc velice oceňuji ekologické poselství, které hlásá, abychom se lépe chovali k přírodě kolem nás, a hlavně si jí vážili.

[gallery columns="7" jnewsslider="true" jnewsslider_title="Pokračování na stejném ostrově" ids="96268430,96268429,96268428,96268426,96268425,96268424,96268432"]

Je to barevné a roztomilé

O zdejším vizuálu bych se pravděpodobně nebál říct, že se jedná o nejhezčí hru, kterou jsme v rámci titulů s Pokémony viděli. Vše je krásně barevné, roztomilé a dostatečně detailní. Úrovně mají velké množství rekvizit, které povětšinou vytvářejí opravdu nádherné lokace, překypující rozličným životem. Ono slovíčko „povětšinou“ zde uvádím kvůli tomu, že některé úrovně (třeba Volcano a Sands) působí přeci jen poněkud chudším dojmem, a to nejen vzhledem, ale i tempem. Za příjemný bonus ale považuji, že zdejší načítací časy jsou téměř okamžité, takže na nic zbytečně nečekáte.

Lokace jsou většinou nádherné a překypují rozličným životem.

Celý zážitek pak z techničtějšího hlediska kazí akorát dva menší nedostatky. Tím prvním je, že zde v podstatě neexistuje žádné vyhlazování hran, tudíž to občas působí poněkud kostrbatě. Rozhodně ale musím uvést, že během hraní to ve výsledku zase tak moc nevadí a velice rychle to do velké míry přestanete vnímat (situace opravdu při hraní není tak hrozná, jak by se to ze zdejších screenshotů mohlo zdát). Druhý nedostatek je založen na tom, že se Switch občas „zakucká“, kdy pocítíte propad snímkovací frekvence. Většinou takový propad ale nastane ve filmečku/animaci, takže ve výsledku nepředstavuje příliš velký problém.

[gallery columns="7" jnewsslider="true" jnewsslider_title="Další ostrovy, další potvory" ids="96268433,96268434,96268435,96268436,96268437,96268438,96268427"]

Tak jak?

Z textu výše vám tak mohlo dojít, že odpověď na to, zda si titul zasluhuje vaše těžko vydělané peníze, záleží především na vašem vztahu k původní hře a Pokémonům jako takovým. Pokud na ani jedno nedáte dopustit, tak investicí do New Pokémon Snap chybu pravděpodobně neuděláte, jelikož se jedná o zdárné převedení původní premisy do aktuální doby, která navíc vypadá opravdu hezky. Pokud ovšem takový vztah nemáte, tak je třeba, abyste se zamysleli nad tím, zda vám to, co hra nabízí, stačí ke spokojenosti.

New Pokémon Snap
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Fotografický výlet do pestrobarevného regionu Lental přináší poklidné tempo, většinou krásné a detailní lokace, ekologické poselství a zenovou hratelnost, kterou však doprovází i velká dávka stereotypu. Proto si hru užijí především fanoušci původní hry a samotné značky. Ostatní se už musí zamyslet nad tím, zda jim poklidné focení roztomilých příšerek stačí ke spokojenosti. Protože opravdu tu nic jiného v podstatě dělat nebudete.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Neagresivní klidné tempo
Nutnost vnímat detaily
Povedený výběr Pokémonů
Celkově velice pohledná grafika
Úrovně skrývají mnohá tajemství
Svižné načítání
Ekologický podtext
Brzy nastoupivší stereotyp
Online funkce a možnosti úprav fotek by mohly být bohatější
Pár úrovní působí proti zbytku chudším dojmem
Neexistující vyhlazování hran
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama