Recenze PlayStation Home - hratelný Facebook od Sony
Blogy čtenářů Recenze Recenze PlayStation Home - hratelný Facebook od Sony

Recenze PlayStation Home - hratelný Facebook od Sony

Anonymní

Anonymní

Pokud jste se báli, že na PSN nepoznáte žádné opravdové přátele, neměli jste důvod. 75% her obsahuje i multiplayer a každý si tam s vámi rád pokecá…

Reklama

Pokud jste se báli, že na PSN nepoznáte žádné opravdové přátele, neměli jste důvod. 75% her obsahuje i multiplayer a každý si tam s vámi rád pokecá díky kvalitnímu chat-systému. Cože? Že nemáte žádnou hru podporující multiplayer a i tak se chcete seznámit? Tři slova. Tragéde, PlayStation Home.

 

WELCOME HOME!

 

A copak to PlayStation Home vůbec je? Hra. Vlastně taková skoro-hra. Hlavní lákadlo je totiž seznámení - Home je multiplayerový plácek pro ty z nás, kteří by rádi poznali lidi, se kterými by se mohli skamarádit, vyměňovat názory, spolu poté hrát jiné multiplayer tituly... však to znáte. Po lokacích se pohybujete pomocí vašeho avatara, kterého si na začátku vytvoříte a v průběhu celého hraní můžete různě upravovat. Také bych rád upřesnil pojem lokace - Home svět je rozdělen na několik plácků, které si vždy musíte před prvním vstupem stáhnout. Kromě základních lokací okolí hotelu jménem Harbour Studio (s opravdu přenádherným výhledem) je tu hodně tématických míst z některých her - můžete se tedy podívat do ulic Empire City z InFamous, do prostor antických měst a chrámu z Uncharted, nebo třeba i do kanceláří Absterga z Assassin's Creed. Je jich samozřejmě mnohem víc a právě v takovýchto lokacích se můžete seznámit s milovníky konkrétních her, jakými jste třeba eventuálně i vy.

 

HARBOUR STUDIO, HOTEL PLAYSTATIONU

 

A co se v Home dá všechno dělat? Docela solidní počet věci. Každý hráč dostává apartmán v hotelu Harbour Studio, který si může upravovat podle vlastní chuti - přidávat nový nábytek, upravovat již použitý, měnit tapetu, přidávat muziku... a pokud to někomu nestačí, k pokoji dostává i balkónek s opravdu nádherným výhledem na pobřeží, se skvělými zvukovými efekty, u kterých se dá i relaxovat. Do pokoje můžete pozvat své kamarády, a pochatovat v soukromí (ve veřejných místech chatuje každý druhý, věřte mi). Kompatilabilita s přídavnou klávesnicí je předem jasná, a pokud někdo stále nemá dost, berte na vědomí, že tato virtuální seznamka podporuje i headset, a to je teprve super. Když už vás ale váš pokoj a samota začne nudit, vyražte do ulic, tedy do Home Square, který je středem celého komunitního kolotoče. Právě tady se totiž většinou nachází lidé, kteří se chtějí jenom seznámit, jenom chatovat a ostatní možnosti Home je nezajímají. Pokud se ale mezi ně neřadíte, vězte, že právě Home Square je rozcestník do několika zábavných místností, kde se s vašemi přáteli můžete vyřádit. K dispozici je několik předem připravených frází, emoce, různé pohybové akce a mnohem dalšího. U každého člověka, kterého v Home najdete, máte k dispozici tabulku (stejně jako u většiny předmětů), takže mu rovnou můžete napsat zprávu, poslat žádost o přátelství či ho nadobro ignorovat. Co tím chci říct? Seznámení je opravdová hračka a pokud budete 30 minut opravdu aktivní, máte hned celý freind list zaplněný a vytvořené přátele do konce životnosti konzolí sedmé generace.

 

SEZNAMKA TAK NĚJAK NAPŮL

 

Zmínil jsem se o místnostech, ve kterých se můžete s přáteli vyřádit... jak že jsem to myslel? Hned vysvětlím. V každé místnosti je většinou nějaká společenská hra, kterou můžete s vašemi přáteli rovnou zkusit. Mezi nejzajimavější kousky se řadí například bowling, kulečník nebo paint-ball (je jich samozřejmě víc). Singleplayerové hry jsou též k dispozici a jako bonus považuji výzvy typu "vyfoť tohle za tuhle dobu a dostaneš tamto". V tématických lokacích je také dostupný obchod s nábytkem a oblečením pro vašeho avatara, takže se nedivte, až jednou potkáte Stormtroopera nebo naštívíte apartmán s velkým modelem Drakea z Uncharted před vchodem. Ve většině lokací můžete narazit na velké obrazovky, které na vás budou hrnout informace, trailery, gameplay záběry a někdy dokonce i filmy (v Abstergu jsem narazil na AC: Lineage) z konkrétních her, a že je o ně velký zájem. Skvělá možnost pro reklamu, no ne? Když už jsme u toho, po dobu E3 byla volně ke stáhnutí i E3 místnost, která byla plná lidí, trailerů, informací atd. Taková virtuální předváděčka pro ty z nás, kterým se na živou věrzi dojet nepoštěstí (a mohli jste získat i stylový obleček... ;) ). V Home je navíc i možnost přejít se svými přáteli na plnou hru, kterou máte ve svém HDD vloženou, a hned prožívat zážitky jiného plnohodnotého titulu, jako je třeba LittleBigPlanet. Díky těmto funkcím se o Home dá mluvit jako o "seznamce napůl".

 

IN THE RICH MAN'S WORLD

 

Na začátku tohoto odstavce jsem chtěl napsat "Bohužel, to by bylo k plusům všechno.". Pak jsem si uvědomil, že to je hloupost. Ty plusy totiž tvoří tři-čtvrtiny hry. Zbytek je stinná stránka, která je naprosto hloupá, alespoň z mého pohledu. Kde u kritiky tedy začít? Pomalu se bojím to slovo i napsat, ale budu nucen - mikrotransakce. Tak strašně vtíravá věc, jejíž vyslovení mě štípá do jazyku. A u Home obzvlášť. Pokud opravdu chcete vypadat jako frajer, pokud chcete, aby na vašem apartmánu bylo vidět, že v něm bydlí frajer, a nebo si chcete koupit jiný tématický příbytek, budete muset zaplatit. Za oblečení, nábytek a upgrady domovů se platí od 25 Kč (zhruba 1€), a to vás dokáže pořádně dohřát. Neplatící hráč si užije jen z výběru základních kousků hadrů + obyčejných nudných částí nábytků a jediné, čím si vaší sbírku můžete zdarma obohatit, jsou odměny z již zmiňovaných výzev. Ale proč? Proč zatahovat mikrotransakce do skoro-seznamovacího portálu? Proč se na tom snaží Sony vydělat? Naštěstí nejsem sám, komu to vadí, ohlasů ohledně těchto vtíravých poplatků je víc, a to by to nebyla Sony, aby to nechala jen tak být. Na druhou stranu, moc vás to neznevýhodňuje. Platící hráči nemají nic, co by je dělalo lepšími, mají jen prostě stylové oblečení a ubytování. Toť vše. Jako spousta hráčů, i já to dokážu překousnout, ale vadí mi to. Právě kvůli tomuto nešvaru minimálně o jeden stupeň strhávám hodnocení.

 

CO, KDE, JAK, KDY, PROČ? A TAKY JEŠTĚ KUDY?

 

Kromě těch otravných lítajících bankovek připomínající komáry mi trochu dělala ze začátku problém orientace. Všechny možnosti nastavení seznamu skupin, místností, vašeho nábytku, nastavení samotné hry, stylizace oblečení a všeho toho kolem se nachází ve vašem "mobilu" (po stisknutí tlačítka Start), který musí být minimálně dvakrát tak výkonnější něž NGP (aka PSP2). Ano, sice jsou všechny možnosti rozděleny do skupin a podskupin, ale než se k nějaké funkci dostanete, uběhne minimálně jedna dvanáctina hodiny (5 minut), a jak je známo, čas jsou peníze. Také mi nezavání nutnost poprvé stáhnout každou místnost, která má okolo 20 MB, což je hlavně ze začátku otravné. Jedinou předem stáhnutou místností je váš pokoj a v něm musíte opět min. jednu dvanáctinu hodiny čekat, než se budete moci vydat poprvé do ruchu města. A tak ped stáhnutím každé lokace - čekat, čekat, čekat. Chtěl jsem vyzdvehnout updaty, které jsou snad každý týden a Sony hru patchuje skoro každý měsíc, ale když se v tom patchi jakákoliv místnost vylepší nebo změní, (což se většinou stane) musíte jí stahovat znovu. A po té době vám to začne vážně lézt na mozek. Je to asi tak otravné jako nikdy nekončící loadingy. I tak si ale ty týdenní aktualizace pochvalu zaslouží.

 

2 ROKY BETA = SKORO-PLNÁ HRA

 

Některým lidem také vadí pozvolné odstupování od základního návrhu, kterým byla komunitní seznamka. Nakupováním nábytku, oblečením, minihrami a podobně se od toho názvu začlo odstupovat a to Sony v plánu nemělo. Ano, přikývnu, stojí to za zmínku, ale tolik mi to nevadí. Jsem rád, že si s přáteli můžu rovnou na místě něco zahrát, a tak se pobavit přímo v Home bez toho, že bychom přepínali na jiný titul. Možná by někteří z vás rádi podotkli, že je hra jenom v Beta verzi. Ono tomu tak ale úplně není. Ano, testuje se, ale tato část je hotová a do čtvrt-půl roku by měla celá hra/aplikace vyjít officiálně. Navíc ten malinkatý nápis beta u hlavního loga je už dva roky. Žádnými většími změnami by přitom hra projít už neměla, a to mě hlavně u jedné věci těší. U ceny. Ta se pohybuje, plus, minus, okolo nuly. Ano, celá hra je zadarmo, a tak by to také mělo zůstat. Proč by byla také zpoplatněná seznamka, že ano. Nutná je také připomínka, že je Home strašný žrout času. Z této stránky (a ze spousta jiných) se Home nejvíce přirovnává k Second Live na PC, ale narozdíl od něj je rozhodně více k užitku, právě díky budoucím činnostem s přáteli na PSN. Dokonce se tu pořádají i nějaké ty komunitní srazy, a atmosféra hlavně s headsetem je skvělá. Komu by se to nelíbilo, být poblíž svých známých (i neznámých) a pokecat si spolu o aktuálním světovém dění, třeba při bowlingu.

 

Přidávám i trailer, který vám může udělat obrázek o vzhledu grafiky a celého gameplaye.

 

 

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/AFziZ-CDamk?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/AFziZ-CDamk?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="390"></embed></object>

 

QUITE GOOD I MUST SAY!

 

Ke konci bych spíše ohledně PS Home mluvil kladně. Je to fajn aplikace, ve které si prostě přátele najdete, ať se vám to líbí, nebo ne. Pokud ale o to netoužíte, budete se sice trochu nudit, přesto vás však vedlejší možnosti dostanou. Pokud jsem se ale zmílil a do vydání plné verze se něco razantně změní, dám vám vědět. Už teď zhruba na polovinu března chystám s mým stylem blogování změnu a opravdovou pecku + s Home to bude mít něco společného. Určitě si ho tedy stáhněte a zkuste, vyplatí se vám to. Třeba se jednou setkáme. ;)

 

Otázka: Co si o Home myslíte vy?

Recenze PlayStation Home - hratelný Facebook od Sony

Verdikt

Pokud hledáte na PSN (či v reálu) přátele, nebo si prostě rádi hrajete se svým avatarem s komunitou a rádi si pro luxus připlatíte, je Home právě pro vás. Pokud ale ani jedno nechcete (či nepotřebujete), alespoň si ho na hodinku či dvě zkuste. Stojí to za to.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Lehké seznámení se stovkami lidí
Líbivá grafika
Skoro týdenní updaty a stále nové lokace
Všechny trailery a informace na jednom místě
Rozmanitost
Je zdarma
Poplatky za nábytek a oblečení
Nutnost stahovat každou lokaci
Orientace
Základem měl být seznamovací portál
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama