Recenze Steam Controller není jen herní ovladač
Blogy čtenářů Recenze Recenze Steam Controller není jen herní ovladač

Recenze Steam Controller není jen herní ovladač

Někdy v půlce července tohoto roku jsem si objednal Steam Controller a abych řekl pravdu, nic jsem od něj nečekal. Člověk si prostě musí čas od času…

Reklama

Někdy v půlce července tohoto roku jsem si objednal Steam Controller a abych řekl pravdu, nic jsem od něj nečekal. Člověk si prostě musí čas od času udělat radost. Gamepad mi přišel přesně 10.11. jak slibovali na steamu.Taková hardwarová prvotina od společnosti Valve se ale přece musí vyzkoušet. Nemyslím si, že jsem hardcore hráč. Ale hraji denně a už si potrpím na určité pohodlí. "Už nám taky není dvacet", jak pravidelně opakuji v práci mým kolegům.

 

 

Tisíce her, jeden ovladač. To je věc, která mě doopravdy zlákala. Už jenom ta myšlenka je docela zajímavá a je až udivující, že třeba Microsoft s tím nepřišel už dávno. Ano, narážím na Xbox gamepad. Sám vlastním dva Xbox ovladače - jen pro kritiky zde na zingu. Jasně, z deseti her jich pět podporuje Xbox ovladač. Ale co dál? Hry tipu WSAD + myš to je asi nejčastější. Ale proč, se sakra, krčit u klávesnice? Nebo spousty strategií... Tam přece většinou potřebujete pouze myš a maximálně pár kl. zkratek. Když jsem se tohle snažil vyřešit, narazil jsem na problémy s nehezky vypadajícími programy, které se snažily emulovat Xbox ovladač ve hře, která ho nepodporuje. Valve přišlo s nečekaně výborným řešením. Hra nepodporuje gamepad? Není problém ! … Už Vás asi nudím, co?Jdeme se podívat na gamepad od Valve blíže.

 

Bez steamu ani ránu

Pro funkčnost gamepadu je zapotřebí steam účet. Veřím, že i ty největší "warezáci" mají steam. Já jsem jedním taky byl, ale o tom zase jindy. Po vybalení ovladače jsem do PC zasunul malou "flešku". Bezdrátové spojení, jasná věc. Steam mi hnedka napsal, že našel ovladač. Spustil se update a steam mě požádal o přepnutí do Big picture. Mám na steamu přes sto přátel a kdo používá Big picture? Steam gamepad funguje na 100% pouze v tomto režimu. Což je tak trochu o zvyku. Ve steamu se ovladač chová úplně intuitivně a hned se mi to zalíbilo. Ano, nastal takový ten "wooow" moment.

 

 

Vaše hra nepodporuje ovladač

Steam klient mi hnedka u první hry napsal, že tato hra nepodporuje gamepad. Doporučil mi prvotní nastavení. Je možnost si vybrat mezi třemi základními šablonami. 1. Gamepad + myš pro ovládání kamery (určeno pro přesné ovládání kamery nebo míření) 2. Gamepad (pro hry, které přímo podporují gamepad - Xbox nebo jiný) 3. Klávesnice WSAD + myš.

 

Vybral jsem si třetí možnost a spustil hru. Světe div se, ale ono je to funkční. Na pravém truckpadu (původně myš) byl pohyb kamery přirozený, rychlý a fakt přesný. Pohyb postavy byl převeden na analogový joystick (původně WSAD , stejné jako u Xbox ovladače). Skvělý, tohle je super. To je asi to, co jsem od toho čekal. Chybí mi ale pár tlačítek z klávesnice.

 

Nastavení, modla nebo utrpení ?

Jako u steam klienta ve hře (shift + tab) má i ovladač své nadřazení nad vším tím, co se hýbe na monitoru. Prostřední tlačítko na ovladači svítí a úplně vybízí "stiskni mě". Jo a taky svítí, když je ovladač zapnutý.

 

Po zmáčknutí tohoto božského tlačítka se Vám otevře úplně nový svět. No fakt. Nedělám si srandu. Je to něco, na co jsem čekal odjakživa! Nastavení je v češtině, sem tam je nějaké to anglické slovíčko, ale věřím, že i ta zmizí s další aktualizací klienta.

 

Gamepad má dva truckpady, jeden analogický joystick, dvě tlačítka vzadu na hranách, dvě páčky (po úplné stisknutí je možno využít ještě dvě tlačítka), dvě tlačítka zespoda v úchytech, gyroskop a dva vibrační motůrky. Nechybí ani obligátní tlačítka back, start, ABXY  jako u Xbox ovladače.

 

Levý truckpad má navíc 4 tlačítka, pravý má jedno středové, joystick jde taky zmáčknout dolů.

 

 

 

Nastavit jde všechno, na co si vzpomenete. Přiřazení jakéhokoli tlačítka z klávesnice nebo myši je samozřejmostí. Senzitivita truckpadů a joysticku jakbysmet. Jde nastavit i tzv. turbo režim. To je opakování daného tlačítka (třeba E) po stisknutí na gamepadu. Dost zajímavá funkce je i změna režimu. Po stisknutí tlačítka (lze nastavit) pro změnu režimu můžete nastavit zase jiné klávesové zkratky, než byly původně. Např. klávesový kříž (ABXY) mám nastavený tlačítka z klávesnice 1 až 4. Stisknu a držím změnu režimu a hnedka mám klávesový kříž 5 až 8. Ideální pro ability ve hře. (Mimochodem by mě zajímalo, jak je to s názvy u tlačítek ABXY - to si Microsoft už nemůže patentovat? … Jen je mi divné, že Valve to tak má taky.)

 

Gyroskop je taky moc zajímavou funkcí. Nikdy by mě nenapadlo, že ho někdo dá do gamepadu PC. Ale na druhou stranu, proč ne? Dnes ho má v sobě i telefon za dva tisíce. Hodně se mi líbí nastavení, kdy je na pravém truckpadu myš a po jeho dotknutí (né stisknutí), se aktivuje gyroskop. Nebo v Euro Truck Simulátoru 2 jsem využil gyroskop k rozhlížení v kabině na křižovatce. Je to taková věc navíc, která mě velmi potěšila, jak funguje. Je to inovativní. Vypisovat zde, jak lze nastavit gyroskop třeba v Dirt a používat ho jako volant, nebudu. Vše jde najít na youtube.

 

Veškeré nastavení je jednoduché, pochopitelné a bez jakýchkoliv problémů proveditelné. Je jen na Vás, co Vám vyhovuje. Jednou věcí, kterou dostanete, když si koupíte Steam Controller, je komunita. Když si nechci lámat hlavu s nastavením, mám možnost si nastavit ovladač dle sdílených profilů na steamu. Jak je to v jedné reklamě: "Je to věc k nezaplacení" ! Někdo tu práci udělal za vás a vy si můžete pohodlně vybrat z toho nejlepšího. I sami můžete sdílet přes steam svůj profil na danou hru.

 

 

 

Je libo Minecraft?

Teď si asi říkáte, co sem pletu Minecraft, že? Je to jednoduché. Steam klient má možnost přidávat nainstalované hry mimo steam. Tak proč toho nevyužít? Přidáte si např. Minecraft nebo UPLAY, prostě cokoli do knihovny steamu a hádejte co? Staem ovladač jede a jede jak má! Když jsem poprvé ukázal dítěti Minecraft na ovladačí, tak skákalo až ke stropu. Já vím, že je to asi blbost, ale hrát třeba ANNO na gamepadu? No, můžu říct, že to není vůbec špatné. Ve steamu lze nastavit i ovládání pro Windows. Pohoda. Proč by ne?

 

Vady na kráse a zpracování

Čeho jsem si hned všiml je, že se mi špatně mačká tlačítko "A". Přijde mi až moc daleko. Když hraji, často si ho pletu s tlačítkem "B". Možná je to jen můj subjektivní pocit. Aby jste ve hře vyvolali již zmíněné božské menu, musí být steam v Big Pictures. Když není, tak ovladač funguje a hra si sice pamatuje profil nastavení dané hry, ale nic si nepřenastavíte. Tlačítka v úchytech zespoda mi přijdou docela hlasité. Možné je, že časem se zvuk změní.

 

Možná mi gamepad za měsíc shoří a zapálí celý byt, ale jako prvotina od Valve se nemusí vůbec stydět. Dílenské zpracování plastů je srovnatelné s Xbox ovladačem. Ukáže jen čas. Nic nevrže, neklouže a ovladač se drží krásně.

 

Závěrem

Vše je o zvyku. U hry, kde mám nahráno přes 400 hodin (WSAD + myš), jsem si na ovladač zvykal dva dny. Nejsem hráč CoD nebo jiných stříleček, a tak nevím, jak zhodnotit velmi populární žánr FPS. Někde jsem četl, že i hráčí FPS s gamepadem můžou být velmi dobří. U ostatních her není co vytknout.

 

Co mě velmi těší je, že Steam Controller je příslib do budoucna. Software i firmware ovladače se furt vyvíjí. Udělat takový ovladač stálo děsně peněz a možná se Valve  ani nevrátí náklady, ale to, že v ruce držím gamepad, který je svým způsobem jiný, to mě těší. Kdo trochu sledoval vývoj téhle hračky tak ví, že to je asi patnáctý prototyp, než se vydala finální verze. Konečně se našla právoplatná alternativa (né konkurence) k Xbox ovladači.

 

 

 

 

"Kdo vydžel číst až sem, má můj obdiv. Možná jste čekali recenzi o tom jak je gamepad rychlý, přesný a jaké má odezvy ale já to takhle napsat nechtěl."

Recenze Steam Controller není jen herní ovladač

Verdikt

Pokud gamepad pořídíte určitě nebudete litovat. Ovladač je plnohodnotným společníkem pro Vaše herní zážitky.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

božské menu
gyroskop
využití u her mimo steam
skvěle fungující truckpady
v balení jsou obyčejné baterie, né dobíjecí
plné využití pouze v Big Pictures
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama