Recenze This War of Mine - Byl jednou jeden dům
Blogy čtenářů Recenze Recenze This War of Mine - Byl jednou jeden dům

Recenze This War of Mine - Byl jednou jeden dům

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Válka je vždy obdobím, jenž je naplněno řadou hrůz a utrpení. Kdo je na tom ale v konfliktu hůř než civilisté, jenž jsou v jeho jádru.

Reklama

Válka je vždy obdobím, jenž je naplněno řadou hrůz a utrpení. Kdo je na tom ale v konfliktu hůř než civilisté, jenž jsou v jeho jádru.

Vývojáři z 11 bit studios se rozhodli, že nám přinesou trošku jiný pohled na válku, než jsme měli prozatím možnost poznat. Jak si povede skupina civilistů ve středu válečného konfliktu?

Byl jednou jeden dům

A v něm žila parta lidí. Místo aby měl jejich život klidný průběh, začala v jejich zemi občanská válka. Neměli tedy jinou možnost než spolu začít čelit tomuto problému, protože jeden bez druhého prostě nepřežijí. Jelikož nikdo asi nečekal, že bude válka, nemáte doma moc zásob. Proto je nutné vydávat v noci na výpravy za jídlem. Ty vás zavedou na skutečně zajímavá místa, jenž minimálně mě ohromila svou detailností. Některá jsou obydlená, jiná nikoliv. Ani tamější obyvatelé nejsou vždy úplně přátelští. Na své cestě za přežitím potkáte nemohoucí starce, zkorumpované vojáky a členy městské milice. Každá z postav, na které narazíte, má něco do sebe. A aby toho nebylo málo, tak vám hra nabídne řadu náhodných událostí, v kterých můžete ukázat svou dobrou stránku. Ale nezapomeňte, že se nesmíte před svítáním zapomenout vrátit do vašeho útočiště.

Dům, v kterém příběh začíná, slouží jako perfektní útočiště. Rozdělíte jídlo, vybavíte pokoje a hlavně zacpete díry. Časem totiž přijde zima a teploty v těchto krajinách nejsou zrovna přívětivé. Poté, co jej zabezpečíte, je nutné postavit stoly, na kterých budete vyrábět předměty nutné k přežití tohoto konfliktu.

Výbava a celkově crafting, jako takový, je zde na celkem dobré úrovni. Nabízí vám řadu věcí určených k přežití a obraně před nepřáteli. Většina předmětů má logický základ, takže je nevytváříte ze surovin, z kterých by je nebylo reálné sestavit. Což se mi hodně líbí, protože autorům se podařilo vyhnout šabloně ostatních titulů, kde je možné sestavit kulomet z topinkovače.

Jeden umí to a ten zas tohle

A všichni dohromady udělají moc. Podobně je to i ve hře This War of Mine. Každá z postav má své základní dovednosti, s kterými jí dostanete. Marko je výborným hledačem odpadu, proto má o něco větší batoh, než ostatní. Pavel nemá sice tak velký baťoh, ale zato umí skutečně perfektně sprintovat. U některých postav jsem zatím ale nenašel pro jejich jedinečné schopnosti využití. Žena co miluje děti či starý matematik mi přišli jako celkem podřadné postavičky. Možná jsem jen dostal špatnou partu bez dětí, kdyby situace s malým usmrkancem nastala, měl bych jak milovnici holátek, tak i učitele, jenž by ho naučil do pěti počítat.

Každá z postav má kromě schopností i svůj příběh. Ty jsou většinou hodně zajímavé a dokáží člověka oslovit. Časem se vám charaktery více odkrývají a máte možnost si s nimi vytvořit určitou formu vztahu. O to víc pro vás pak bude bolestivá jejich ztráta v akci.

Prvním bodem, který je potřeba splnit, aby postava přežila jednu z výprav do smrtícího města, je to aby jste plně ovládli stealth prvek, který je ve hře skutečně povedený. Když hledáte potravu a suroviny nepřátelé na vás reagují celkem dynamicky. Nejsou vždy agresivní, spíše k vám chovají neutrální postoj do momentu, kdy jim začnete krást jídlo, to už se jim zas tolik nelíbí.

Kdo přežije válku

Jelikož se jedná o survival titul je nutné, aby vaše postavy měli po ránu co zakousnout. Jídlo je tu občas nedostatkovým zbožím, takže je třeba s ním šetřit. Obyvatelé úkrytu totiž potřebují jíst každý den, jinak se po třech západech slunce dostaví hladovění. Do té doby stačí přidělovat potravu, jen když se dostanou do stavu velmi hladový. Když je totiž držíte plně nasycené, brzo dojdou potraviny, takže jestli chcete přežít, musíte si utáhnout opasky, jinak je po vás veta.

Naštěstí netrpí dehydratací. Oproti tomu ale podléhají psychickým problémům, které vznikají jak z určité nespokojenosti, tak i z vývoje příběhu. Charaktery často bojují se smutkem a depresemi, když se s nimi nedokáží vypořádat, jednoduše se zlomí jako stará větev. Leží si jen tak v posteli a nejsou schopni jediného pohybu. Tomuto ponurému konci se dá předejít tak, že mezi sebou budou často komunikovat. Sice se toho z jejich rozhovorů moc nedozvíte, ale dokáží si tak zvednout morálku, což je v daný moment skutečně důležité.

Krom jejich mysli může být zasaženo i jejich fyzické zdraví. To je nahlodáno strádáním, takže stačí škrábanec či špatná teplota a už se to s vašimi svěřenci veze. Je potřeba sehnat léky a obvazy, jinak se pomalu ale jistě přiblížíte k okamžiku, z něhož nebude návratu.

Již dlouho sem nečelil řadě tak náročných a emotivních rozhodnutí. Hra vás postaví před morální volby, které vás občas zasáhnou u srdce. Půjdete cestou dobra, kdy budete brát jídlo jen z rozbořených budov a opuštěných sídel, anebo uděláte vše proto, abyste přežili? Dokážete stařečkovi odtrhnout od úst poslední skývu chleba a tím pádem ho odsoudit k smrti? Jak daleko dokážete zajít proto, aby se vaše postavy dočkali konce války?

Popravdě jsem občas moc nechápal jednání postav, které máte v partě. Pro příklad bych uvedl moment, kdy jste nuceni s jednou členkou teamu zabít banditu, který se pokouší to samé provést vám. Poté, co ho odpravíte a vrátíte se domů, vás zbytek obyvatel úkrytu odsuzuje a dělá z vás zrůdu i přesto, že neexistovala jiná možnost, než se bránit agresi, jinak by se vaše postava již nikdy nevrátila zpět domů.

Od začátku do konce

Vývojáři ze studia 11 bit nám ukázali, že dokáží udělat zajímavou hru na celkem jednoduchém základu. This War of Mine je jedním z nejpovedenějších titulů tohoto měsíce. Emoce, morální rozhodnutí a survival jsou tu nádherně spojeny. Škoda jen pár menších nelogických škobrtnutí, které tvůrci udělali, jinak by možná jejich výtvor dosáhl samotného vrcholu.

Rozhodně mohu tento kousek bez problému doporučit všem milovníkům survivalu, kterých v naší malé zemi rozhodně není málo.

Recenze This War of Mine - Byl jednou jeden dům

Verdikt

Zajímavý titul jenž se zaobírá životem civilistů ve válečném konfliktu. Rozhodně se dá bez problému milovníkům survivalu doporučit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Morální volby
Promyšlený survival
Perfektní stealth
Logický crafting
Menší stereotyp
Možnost výprav jen s jedním charakterem
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama