Recenze Total War: Warhammer 3 - Thrones of Decay – řádná nálož obsahu pro zavedené hráče
Total War: Warhammer 3 Recenze Recenze Total War: Warhammer 3 - Thrones of Decay – řádná nálož obsahu pro zavedené hráče

Recenze Total War: Warhammer 3 - Thrones of Decay – řádná nálož obsahu pro zavedené hráče

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

5
Platformy Windows PC

Expanze pro tři frakce plná munice a rozkladu.

Reklama

Poslední rozšíření pro Total War: Warhammer 3 bylo zajímavé, avšak komunita ho kvůli bugům a některým nedostatkům nepřijala moc dobře. Na další expanzi si proto musela počkat relativně dlouho, protože studio chtělo vše maximálně vyladit. Nyní je už však všemu čekání konec. Nové DLC je tu a s ním i naše recenze, ve které si můžete přečíst více o tom, jak se hrají jednotlivé frakce přidané v rámci Total War: Warhammer 3 - Thrones of Decay a mnohem více.

  • Platforma: PC
  • Datum vydání: 30. 4. 2024
  • Výrobce: Creative Assembly
  • Žánr: Strategie
  • Česká lokalizace: ano
  • Multiplayer: ano
  • Dat ke stažení: 120 GB
  • Herní doba: 35 hodin+

Říše a trpasličí vojska konečně dostala posily

Balík Total War: Warhammer 3 - Thrones of Decay stejně jako jeho předchůdci přichází s řadou inovací. Jednu z primárních spatří fandové trpaslíků už v herním menu, kde na ně pokukuje šílený trpasličí technik Malakai Makaisson, který startuje svou cestu v pevnosti Kraka Drak. Kdo někdy hrál Total War: Warhammer jistě ví, že v daném prostoru trpaslíci dlouho nepřežívají, protože představují hráz proti Chaosu. Tento drsný génius má ale po ruce karty, s nimž může změnit chod dějin. Disponuje totiž novými technologiemi, legendárními hrdiny a především posílenou armádu zabíječů, která nemá problém rozsekat na kusy prakticky cokoliv.

Jeho vojsko je skutečně silné, čím vás ale vyloženě zaujme jest možnost za něj při bitvě do boje povolat vzducholoď. Ta může být jak součástí nabídky jednotek, tak pouze jednorázovou bitevní záležitostí. Mimo bitevní pole mu pak slouží jako „tábořiště“, které vylepšuje. I přes její přítomnost je však přežívání v prostoru plném démonu masakr. Zaměřit se ale na cestě k vítězství nemůžete pouze na boj o život. Jsou tu totiž také dobrodružství, v jejichž rámci plníte různé úkoly. Když se vám jich povede absolvovat dostatek máte, možnost vybojovat nějakou tu velkolepou bitvu, za kterou budete po zásluze odměněni.

Zášť pak hraje v životě fousáčů daleko větší roli než dříve, takže když budete chtít rychle konfederovat, nezbude vám nic jiného než napravovat křivdy ve velkém. Stejně tak vám tato mechanika dává přístup k řadě zajímavých jednotek s nimiž si lze získat na Severu respekt. Co si budeme povídat Malakai Makaisson tu zkrátka opravdu chyběl, takže jsem s ním nakonec strávil daleko více času než jsem původně plánoval. Není ovšem tím jediným s čím Total War: Warhammer 3 - Thrones of Decay přichází. Obohacena byla také Říše v jejímž případě se dočkala komunita dlouho volající po Nulnu a Wissenlandu. Vznikla z nich totiž jednotná unie pod vedením Elspeth von Draken.

Nová lidská frakce patří mezi ty, které z velké části staví svou sílu na využití střelného prachu. Nuln totiž představuje provincii specializovanou na dělostřelectvo a palné zbraně jakožto celek. Sama Elspeth von Draken je pak výraznou kouzelnicí, která disponuje silnou magií a vlastním drakem, což jí může třeba takový Karl Franz nebo Balthasar Gelt pouze závidět. Do pole vede nové střelecké jednotky včetně pozemní lodi valící se po bojišti a ničící vše, co se jí postaví do cesty. Osobně jsem si u ní dost oblíbil střelce s dlouhými puškami s velmi slušným dostřelem.

Stejně jako Makaisson i Elspeth v Total War: Warhammer 3 - Thrones of Decay aktivně pracuje s technologiemi, které jsou orientovány na hrátky s prachem. Vylepšování jednotek napříč frakcí u ní funguje zajímavě a aby toho nebylo málo, k dispozici má ještě speciální ametystové jednotky, s nimiž lze realizovat také pěkné věci. Zatímco trpasličí i nurgleho tažení se mi po čase podařilo zcela získat pod kontrolu, v případě Elspeth von Draken to byl boj od začátku až do samého konce po řadu desítek tahů.

Dobrá parta je Tamurkhanovou největší zbraní

Před vydáním Total War: Warhammer 3 - Thrones of Decay jsem se asi nejméně těšil na nového legendárního šlechtice boha Nurgleho. Zrůdný Tamurkhan mi zkrátka moc neimponoval, protože nejsem zrovna velkým fanouškem brutální síly. Nakonec jsem byl ale velmi příjemně překvapen, jelikož mi toho tato brutální nestvůra nabídla více než se na první pohled zdálo. Hned ze startu mě překvapila skladba jednotek tohoto válečníka. Nedisponoval totiž vyloženě pomalou armádou, nýbrž vcelku slušným tělesem z nemalé části tvořeným jízdou.

Obdobně jako jeho zkažení přátelé i Tamurkhan dokáže v Total War: Warhammer 3 - Thrones of Decay vytvářet mory. Není v tom ovšem tak efektivní jako zbytek přisluhovačů tohoto boha. Jeho primárním esem je v porovnání s ostatními skutečnost, že disponuje skupinou věrných hrdinů. Ty má možnost naverbovat a následně si skrze realizaci jejich přání získat důvěru jednotlivců, čímž si otevře nejen jejich srdce ale primárně jednotky a schopnosti s nimi spojené.

Udělat šťastným můžete v Total War: Warhammer 3 - Thrones of Decay trpaslíka chaosu, lidského zrádce, vlkodlaka a řadu dalších. Každý přichází se speciálními schopnostmi a trojicí frakčních jednotek patřících k uskupení, která zastupují, což v praxi znamená, že díky fousáčovi získáte kupříkladu k dispozici velmi efektivní hmoždíř, zatímco bývalý posluhovač bestií si sebou přináší své zrůdné druhy. Vytvářet je díky této mechanice možné opravdu zajímavé kombinace. Úkolové mise jsou navíc podobně jako u dalších frakcí velmi povedené. Oproti jiným lordům Nurgleho mi však tolik nesedl, přestože v rámci hratelnosti není vůbec špatný.

Total War: Warhammer 3 - Thrones of Decay opět mění pravidla hry

Trpaslíci, Říše i Nurgle skrze expanzi Thrones of Decay pro Total War: Warhammer 3 dostávají řádné posílení, které všem třem zmíněným frakcím dost pomáhá v rámci síly a také znovuhratelnosti. Každé uskupení totiž obdrželo novou pozici a hromadu zásadních novinek. Trpaslíci mají vzducholodě a dobrodružné výpravy. Lidem se dostalo té cti, že jim byl dán přístup k více „dělům“, zatímco Nurgle obdržel brutálního lorda a hned několik vylepšení, kterými se může chlubit. Komplet dle mého značně mění dynamiku kampaně a opět „překopává“ zavedené pořádky, což je dobře. Doufám, že příští balíček bude stejně vydatný jako tento, protože už v něm mám pár desítek hodin a stále objevuji něco nového.

Už v předchozím textu jsem jasně prezentoval, že pro někoho může u těchto DLC představovat problém cena. Objevilo se nemalé procento hrajících, pro které byl právě tento prvek důvodem kritiky Shadows of Change. Creative Assembly proto tentokrát přišlo s tím, že vám dává možnost si koupit pouze část balíku, takže fandové trpaslíků mohou v rámci vydání Thrones of Decay sáhnout pouze po trpasličím balíčku, zatímco milovníci lidí, či rozkladu mají možnost vzít některé z DLC orientovaných na dané frakce. Sám bych se asi nebál do vybraných kousků jít jakožto do celku.

Total War: Warhammer 3
Windows PC

Verdikt

Total War: Warhammer 3 dostal skrze Thrones of Decay pořádnou porci obsahu, kterou si můžete dávkovat dle svého vkusu. Na své si přijdou fandové trpaslíků, lidí z Říše a také Nurgleho. Jestliže patříte mezi jednu z těchto skupin nenechal bych si tuto expanzi ujít.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Řada zásadních inovací
Trojice zajímavých postav s unikátními pozicemi
Změny v balanci
Pro někoho může být výzva za určité lordy příliš náročná
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama