Remote Play: Budoucnost handheldů
Blogy čtenářů Článek Remote Play: Budoucnost handheldů

Remote Play: Budoucnost handheldů

Znáte to, přijdete z práce nebo ze školy totálně unavení domů, zapínáte PS4ku a velkou televizi v obýváku, hrajete asi tak dvě minuty a už na vás…

Reklama

Znáte to, přijdete z práce nebo ze školy totálně unavení domů, zapínáte PS4ku a velkou televizi v obýváku, hrajete asi tak dvě minuty a už na vás manželka, přítelkyně, spolubydlící, sestra nebo matka ječí „Zapomeň na to závisláku, za chvilku začíná...". Ať už jde o seriály, filmy, zpravodajství (čtěte bulvár Nova, Prima, ČT), nebo o cokoli jiného, mnoho z nás má doma jen jednu pořádnou televizi, ke které se nedostane pokaždé kdy chce, nebo minimálně ne na tak dlouho jak chcete. V tomto případě bereme doruky handheldy, telefony nebo tablety, uvelebíme se na gauči a necháme zbytek domácnosti žít.

>Já se nacházím v podobné situaci, z práce chodím pozdě odpoledne, stihnu si malou chvilku zahrát, někdy ani to ne a pak boj o televizi (v mém případě monitor s tv tunerem) vzdávám, beru do ruky iPad mini a začnu poslouchat hudbu, koukat na internet, youtube, nebo začnu hrát nějakou hříčku. Mnohem raději bych ale pokračoval v hraní tam kde jsem na PS4 skončil a nebo si aspoň zahrál něco pořádného, co by se na malý displej hodilo. Jistě i na Androidu najdete mnoho kvalitních her, které stojí za dohrání, ne každému ale dotykové hraní sedí a ne všechny typy her se takto dají hrát pohodlně. Způsobů jak si relativně pohodlně zahrát je hned několik.

<iframe width="600" height="338" src="https://www.youtube.com/embed/uWAj2fpN530" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

První logickou volbou je pořídit si handheld, tedy malou přenosnou konzoli do ruky. Nabízí se například čerstvé New Nintendo 3DS, které nabídne vylepšené 3D efekty a mnoho dalších novinek, vyjma jemného dipleje a pokročilejší grafiky. Klasické série na Nintendu mě sice dost lákají, strašně rád bych si po letech zahrál Maria, vyzkoušel zeldu nebo Donkey Konga, ale nové XLko stojí skoro šest tisíc a hry na něm také nejsou z nejlevnějších. Další možností je handheld od Sony, tedy PlayStation Vita. Ta stojí okolo pěti tisíc, většinou i s paměťovou kartou a balíčkem her. Hry samotné na ni také vypadají o něco lépe, ale to na Vitě není to nejlepší.

Velkou výhodou je také funkce Remote Play, kterou si v tomto článku trošičku přiblížíme. Na Vitě si totiž můžete zahrát i pořádné hry určené pro velkou konzoli PlayStation 4, respektive streamovat hru z této konzole do Vity. Na první pohled to vypadá fantasticky. Remote play má ale také své nevýhody. Nejprve je potřeba si uvdomit, že PS Vita má jen 5" displej z poměrně nízkým rozlišením (960x544), ne každá hra na ni tedy bude dobře hratelná. Hlavně u FPS můžete narazit na problém, že své protivníky v dálce neuvidíte. Nebo možná uvidíte ale malé černé tečky si asi nebudete moc všímat. Reakční doba a praktický dohled se vám změnšením displeje například z 42" TV na 5" Vitu pochopitelně změnší.

<iframe width="600" height="338" src="https://www.youtube.com/embed/LLXYf4bUC80" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Je ale mnoho her, u kterých Vám malá úhlopříčka tolik vadit nebude. Já bych si takto osobně rád zahrál například hry Bloodborne, Dark Souls 2: Scholar Of The First Sin, Batman: Arkham Knight, Resident Evil HD Remaster, The Evil Within a řadu dalších her. Myslím si, že obečně nebude problém se hrami jako jsou akční adventury, závodní hry, plošinovky, third person akce (asi ne všechny), bojovky a různé nezávislé hry s pěknou ale jednodušší grafikou. Kolikrát člověk na PS+ dostane hru, kterou by si spíš zahrál na mobilu nebo handheldu. Bohužel Vita má i další nevýhodu a to, trochu jiné ovládání a méně tlačítek. Na Vitě tedy půjde vždy o kompromis i z pohledu ovládání a přesnosti páček.

Z toho důvodu se spíše klaním k další možnosti jak si Remote Play užít. V současné době používám telefon Samsung Galaxy SII, ze kterého jsem sice měl v době vydání velkou radost, ale poměrně rychle jsem zjistil, že při připojení na internet vydrží v provozu jen několik málo hodin, což je samozřejmě v dnešní době obrovská nevýhoda. Telefonu bohužel nepomohla ani aktualizace na novější verzi Androidu, která ho značně zpomalila. Naštěstí nové chytré telefony jsou na tom s výdrží o chlup lépe. Slušnou výdrží si mimo jiných pišní i telefony Sony Xperia Z3, které by při běžném používání měli vydržet přibližně dva dny. Je tedy na čase pořídit (začít šetřit na) nový telefon.

<iframe width="600" height="338" src="https://www.youtube.com/embed/a5G6uxahVxI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Telefon Xperia Z3 samozřejmě v tomto článku nezmiňuje jen tak náhodou. Funkce Remote play je dostupná kromě PS Vity také na zařízením řady Xperia Z2 a Z3. Stačí tedy mít podporovaný telefon a spárovat ho s konzolí PlayStation 4. Vy pak můžete přenechat televizi ostatním a hrát hry z PS4 na svém mobilu. K tomuto účelu byl vytvořen speciální držák na Dualshock, kterým se k ovladači telefon připevní, při zachování pohodlného ovládání. Věřím, že pro řadu lidí bude mít Remote play velký význam, já sám si umím představit, že takto budu mít na hraní mnohem víc času. Xperie Z3 mají navíc kvalitní IPS panel o velikosti 5,2" s rozlišením 1920x1080 a techlogiemi Tri a X-Reality. K tomu kvalitní zvukový čip s podporou Hi-Res audio. Jsem zvědavý jak se vlastnosti telefonu projeví na kvalitě obrazu a zvuku přenášeného videa.

Jak jste z článku zřejmě pochopily, samotná myšlenka Remote play mě nadchla, jak ale tato techlogie funguje ve skutečnosti? Já se bohužel zatím neměl možnost si tuto funkci vyzkoušet a tak se obracím na vás. Máte s Remote play nějaké zkušenosti? Co si o této funkci myslíte? Jaké jsou telefony Xperia Z3? Zkoušeli jste hrát na Xperia Z3 Tablet Compact? Budu rád za každý příspěvek v diskuzi. Pokud se Vám článek libí, nezapomeňte navštívit mé skromné stránky zde. Chtěl bych poděkovat také všem, co si mě po minulé výzvě přidali do přátel na PlayStationu. Už je vás přes 60! A nebojte už brzi začnu hrát také online a více komunikovat. V současnosti hraju spíš single. Ale do budoucna třeba The elder Scrolls Online (až zlevní).

<iframe width="600" height="338" src="https://www.youtube.com/embed/c43gliTEIWU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama