Resident Evil 7: Biohazard - druhé DLC pod drobnohledem
Speciály Resident Evil 7 Článek Resident Evil 7: Biohazard - druhé DLC pod drobnohledem

Resident Evil 7: Biohazard - druhé DLC pod drobnohledem

Filip Němec

Filip Němec

3

Po čtrnácti dnech je tu další DLC pro sedmý Resident Evil a spolu s ním další dávka strachu a nechutností.

Reklama

Zatímco se naše herní stroje snaží okupovat nově vycházející tituly, sedmý Resident Evil se snaží udržet naši pozornost frekventovaně vydávanými DLC. Minulý týden jsme vám představili první rozšíření pod názvem Banned Footage Vol. 1, které nabídlo dva nové příběhy vyprávěné skrze videonahrávky a jeden herní režim. Především jsme se ale pozastavili nad tím, že jde o velmi dobrou zábavu a především několik hodin dobré hratelnosti k dobru pro fanoušky sedmého dílu, který se rozhodně povedl (recenze).

Ve stejném duchu se nese i druhé DLC s názvem Banned Footage Vol 2. Dvě videokazety a jeden herní režim. Autoři přišli s opravdu originálními nápady, které stejně jako první přídavek vyžaduje logické uvažování, ale také otestuje vaše hráčské schopnosti. První videokazeta s názvem “21” je poslední návštěvou do příběhu kameramana Clancyho, který se stal hlavní postavou prvního přídavku. Ten už si prožil útrapy s prohnilou paní Bakerovou a jejím násilnickým manželem Jackem, není tak překvapením, že poslední návštěvou bude synáček Lucas, jenž si libuje v technice a násilnostech.

Zatímco první přídavek si vzal nepřímo na paškál herní horor Until Dawn, tentokrát tu máme jasnou inspiraci filmovou sérií Saw, v jejímž stylu budete nucení hrát karetní hru Blackjack. V sázce je totiž váš život. Celá minihra má tři úrovně, přičemž v každé z nich vás bude Lucas mučit jinými nástroji, jejichž krvelačné vlastnosti vám rozhodně neprozradím, avšak v originalitě, surovosti a až bizarnosti si rozhodně nezadá s ničím z již zmiňované filmové série Saw. Popravdě, pracovat s člověkem, který právě tuto minihru vymýšlel, necítil bych se v jeho blízkosti úplně bezpečně.

„Lucas rád podvádí a pro jeho definitivní prohru ho budete muset přechytračit.“

Vaším úkolem není nic složitého. Jednoduše musíte hrát proti soupeři Blackjack, tedy vytahovat karty takovým způsobem, abyste dosáhli součtem karet na číslo 21. Hra je rychle zpestřena i speciálními kartami, které oživují jinak klasickou hratelnost hry, u nás známe spíše pod názvem “Oko bere”. Možnost vrátit poslední kartu zpět do balíčku, vyměnit si ji se soupeřem, nebo třeba zvýšit sázky, což v reálu znamená, že váš soupeř například přijde namísto dvou prstů o čtyři. Velmi pěkné, že? Navíc, pokud jsem v úvodu odstavce naznačil, že půjde o klasický Blackjack, nebyla to tak úplně pravda. Lucas totiž rád podvádí a pro jeho definitivní prohru ho budete muset přechytračit.

Musím říct, že zpočátku jsem ze hry nabral pocit, že jde opravdu spíše o zábavnou minihru. Jak jsem se ale prokousával jednotlivými koly, samotná hratelnost mě opravdu začala bavit a později jsem cítil mnohokrát nutkání si tuhle podivně nechutnou karetní hru zahrát znovu. Po prvním dohrání se vám totiž odemknou další dva herní režimy, kde opět hrajete Blackjack, ale úkolem je porazit pouze daný počet soupeřů. Obdobně jako například v režimu Survive Until Dawn, i na první pokus pravděpodobně neuspějete. Za vaše počínání však dostáváte odměny, které vám zjednoduší další hraní v podobě speciálních karet, jejich většího množství a podobně. O zábavu je tak rozhodně postaráno a lze hovořit minimálně o několika hodinách. Na druhou stranu, tato karetní minihra nijak nerozšiřuje události původní hry či příběhy jejich postav, takže ji může někdo odsoudit jakožto zbytečnou zábavu. Za mě však musím říct, že jde o opravdu zábavnou oddechovku, která je překvapivě návyková a asi není překvapením, že je dobře optimalizovaná pro VR zážitek, který z nechutného mučení dělá ještě o stupeň nechutnější podívanou.

Sisters

Dost už ale o Clancym. Druhé DLC se zaobírá ženskými představitelkami z původního příběhu. Videonahrávka s názvem Sisters vám představí Bakerovi ještě ve chvíli, kdy byly sympatickou a láskyplnou rodinou. Vžijete se do role Zoe, se kterou jste se setkali už v polovině původního příběhu a jenž vám pomohla vyrobit sérum. Jack venku objeví opuštěnou a promáčenou dívku, o kterou se s manželkou postarají. Vy jste posláni do prádelny pro suché oblečení, které chcete nebohé dívce přinést, vaše první setkání však proběhne zcela jinak, než se dalo očekávat. Sisters ukazují, jak probíhala přeměna Jacka a zbytku rodiny z normálních lidí v nelítostné a krvelačné bestie. Vše se rychle otočí proti vám a jediné o co se budete snažit, je útěk z domu a před rodiči, kteří vás z pro vás nepochopitelných důvodu najednou chtějí zabít.

„Sisters nabízí dva různé konce, přičemž každý z nich prozrazuje něco trochu jiného.“

Osobně jde pro mě o nejslabší část druhého přídavku, přestože takto na papíře působí velmi dobře. I tak má ale mnoho skvělých momentů. Jednak se autorům opravdu skvěle podařilo znázornit Bakerovi jako normální rodinu s běžnými problémy. Rodinu, která si ráda zasedne ke společné večeři a řeší obyčejné problémy běžného lidského života, jako co nakoupit k jídlu, nebo co darovat Lucasovi k narozeninám. Je pravdou, že v této podobě Bakerovi nezůstanou příliš dlouho, ale i za těch pár chvil mi jejich původní podoba přirostla k srdci a tak nějak jsem najednou cítil smutek z jejich nešťastného osudu.

Další pozitivní věcí je fakt, jak se tvůrcům podařilo změnit i celé prostředí a podpořit tak atmosféru. Na lednici je sepsaný nákup na další den, paní Bakerová připravuje čerstvé a voňavé jídlo pro celou rodinu a jedinou Lucasovou neřestí není masochismus, ale pouze to, že neustále kouká do mobilu. Stejně tak je zajímavý fakt, že Sisters nabízí dva různé konce, přičemž každý z nich prozrazuje něco trochu jiného. Na druhou stranu jde překvapivě o poměrně krátkou pasáž, Sisters totiž dohrajete odhadem za 15 minut. Navíc cítím trochu nenaplněný potenciál, co se týče Zoe a Eve. V podstatě jsme se o nich nedozvěděli nic víc, než už jsme věděli z původní hry a to je rozhodně škoda.

Jack’s 55th Birthday

Po vzoru prvního přídavku i Banned Footage Vol. 2 přidává herní režim, který může znamenat zábavu na opravdu dlouhou dobu. Bohužel obdobně jako Ethan Must Die i v tomto případě zamrzí podpora virtuální reality, což je rozhodně škoda. Na druhou stranu zde půjde především o rychlost a obratnost, kde přeci jen VR zážitek drobně zaostává za klasickým komfortem s normální televizi.

„Namísto krve z nepřátel po zásahu vystřikují barevné konfety a na hlavách nosí přihlouplé klobouky.“

Herní režim Jack’s 55th Birthday je čistou fikcí a navíc nijak nerozšiřuje původní příběh. Na první pohled se tak může zdát, že je dost možná nejvíce zbytečnou částí druhého přídavku, v zápatí však zjistíte, že jde ale o zcela nejzábavnější část. Vaším úkolem není nic tak vážného jako útěk, záchrana vlastního života či něco podobně malicherného. Jack totiž slaví narozeniny a vaším úkolem je nasytit ho jídlem a pitím, které se nachází různě po domě. V cestě vám pak samozřejmě budou stát nepřátele, a protože jde o narozeninovou párty, namísto krve z nich po zásahu vystřikují barevné konfety a na hlavách nosí přihlouplé klobouky.

Základní premisou, na které staví hratelnost tohoto režimu, jsou omezené možnosti vašeho inventáře. Neustále se totiž budete pohybovat mezi dvěma extrémy - dobře se vyzbrojit zbraněmi a dalším vybavením, takže pro vás nepřátelé nebudou problém, nebo jít do akce ozbrojeni jen tím nejnutnějším, abyste mohli cestou posbírat co nejvíce jídla? Právě jídlo a pití totiž zaberou nejvíce místa ve vašem inventáři, takže odvěké dilema “co vzít a co nevzít” zde získává kupodivu na obrátkách ještě více, než v původní hře. Obdobně jako předměty i jídlo a pití se dá vzájemně kombinovat, takže pizzu můžete posolit solničkou a rázem máte nejen více místa v inventáři, ale takto upravené jídlo navíc Jacka zasytí daleko více, než v jejich nekombinované podobě.

„I v tomto režimu se vám za dosažené body odemykají nová vylepšení, jenž ulehčí další hraní.“

Jde totiž především o čas. V rámci časového limitu musíte Jacka patřičně nakrmit a samozřejmě u toho nezemřít, takže budete neustále zkoušet různé strategie. Jednou ze sebe uděláte obrněného tanka, který brokovnicí nekompromisně drtí vše kolem sebe a likvidací nepřátel získává nazpět cenné sekundy, ale do inventáře se už toho moc nevejde. Jindy zase vsadíte na obcházení nepřátel s nožem v ruce a díky prázdnému inventáři ze sebe uděláte pojízdný stánek s rychlým občerstvením. I v tomto režimu se vám za dosažené body odemykají nová vylepšení, jako jsou lepší zbraně, nové vybavení, větší inventář a podobně, i zde tak platí, že každé další hraní je o kapku jednodušší a nabízí více variant postupu. Za své počínání jste také odměňováni hodnocením, takže se budete samozřejmě snažit dosáhnout toho nejrychlejšího času, jaký je možný a odemknout si tak další úroveň. Těch je hned několik a odehrávají se na známých místech z původní hry.

Dobré, ale horší než minule

Banned Footage Vol. 2 lze rozhodně označit za kvalitní obsah, který vzhledem k cenovce nabízí více než přiměřené množství zábavy. Jde ale spíše o příjemný bonus, první DLC bylo rozhodně hodnotnější. Karetní “jednadvacítka” je sice překvapivě návyková, avšak nijak nesouvisí s původním příběhem. A Sisters se sice snaží o rozšíření původní hry, ale excelentně v tom selhávají. Zatímco na papíře jde o vcelku geniální možnost otevřít doposud jen načrtnuté kapitoly o tom, jak se Eve včlenila do rodiny a jak ji ovládla, či se konečně dozvědět něco více o Zoe, ve výsledku jde pouze o patnáctiminutovou minihru, založenou na co nejrychlejším útěku. Jedinou světlou stránkou je tak alternativní konec, který vyžaduje trošku více bádání a přemýšlení, ale i tak jde o trestuhodně krátkou zábavu.

Překvapivě vše zachraňuje narozeninové ládování Jacka, které sice opět nepřidá nic zajímavého k původnímu příběhu, avšak jde o opravdu ryzí zábavu, která vyžaduje jak logiku a strategii, tak i rychlé reflexy a skill při popravování konfetami napěchovanými molded. Majitelé SeasonPpassu nemusí nutně zpytovat svědomí a litovat koupě, pokud pořizujete DLC jednotlivě, koupi Banned Footage Vol. 2 byste měli patřičně zvážit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama