Resistance 3
Blogy čtenářů Článek Resistance 3

Resistance 3

Ctirad Kolaja

Ctirad Kolaja

Všechno to začalo jedním neviným bilboardem u silnice, který na sobě měl reklamu, na Resistance 3. Pokud se na tento bilboard pozorně zadíváte,…

Reklama

Všechno to začalo jedním neviným bilboardem u silnice, který na sobě měl reklamu, na Resistance 3. Pokud se na tento bilboard pozorně zadíváte, uvidíte možný náznak, kde se třetí díl bude odehrávat. Jenže pak jakékoliv další informace kolem Resistance 3 utichly. Až do letošního srpna.

 

 

 

V srpnu se totiž v neměckém Kolíně nad Rýnem, každoročně koná největší evropská videoherní výstava zvaná Gamescom. A jak to tak, u takovýchto velkých a důležitých výstav bývá, měla i zde firma Sony Computer Entertainment svou tiskovou konferenci. Skoro na úplném konci této tiskovky se objevil Ted Price z Insomniac games a oznámil, že v jejich studiu v kalifornském Burbanku pracují na něčem speciálním. A řekl přítomným novinářům, že se můžou podívat na menší sneak peak video. Tady ho máte!

 

 

První díl Resistance, který má podtitul Fall of Man, vyšel v USA při příležitosti vydání konzole PlayStation 3, tedy v listopadu 2006. Žánrově se dá Resistance označit jako sc-fi FPS. Druhý díl vyšel opět v listopadu, ale o dva roky později, tedy v roce 2008. V obo dvou dílech jste hráli za amerického vojáka Nathana Halea. Pro děj Resistance byla vytvořena alternativní historie naší planety, která byla napdena mimozemskou rasou zvaná Chiméra.

 

Všechno to začalo ohromnou přírodní katastrofou, která se stala na Sibiři v Rusku. Tunguská událost či tunguská katastrofa jak se ji říká, byl mimořádně silný výbuch, ke kterému došlo 30.června 1908 v prostoru centrální Sibře, v dnešním Krasnojarském kraji. Tahle událost perfektně posloužila, jako odrazoví můstek pro zmíněnou alterantivní historii, se kterou se v Resistance setkáváme.

 

V roce 1921 přerušilo Rusko komunikaci se zbytkem světa, a začalo proti Evropě stavět hraniční zeď, kterou pojmenovali Červená opona. Z malých vesnic, městeček a měst po celém Rusku a východní Evropě se šíří zpráva, že jsou zničeny během jedné noci. Nad Rusekm se také rozvýjí neznámá studená fronta, která se šíří směrem ven, do Evropy. Evropské zpravodajské služby se snaží poslouchat ruské rozhlasové stanice, ale slyší opakovat jen jednu zprávu, znovu a znovu "Bratrstvo, síla, odvaha ... tváří v tvář rozhněvané noci."

 

 

V prosinci roku 1949, je Červená opona náhle porušena četnými zástupy Chimérských sil. Záhy na to, v únoru 1950, už Chiméra překračuje kontinentální Evropu, ve které zbyvá jen velmi málo přeživších. Chiméra pak pokračuje přes kanál La Manche do Británie, do které se dostává na konci roku 1950. V podstatě ne dlouho po Chimérské invazi do Velké Británie, startuje svůj děj Resistance: Fall of Man. Po odvrácení Chimérské hrozby v Anglii se děj Resistance 2 přesouvá do USA.

 

Nějaký čas po invazi v Anglii začíná SRPA (admisnistrace zvláštních výzkumných projektů) experimentovat s virem, údajně s cílem najít protilék na Chimérský virus. Nikdy není odhaleno, zda se skutečně snaží najít lék na virus nebo se prostě jen snaží vytvořit skupinu superlidí, v projektu je také velimi aktivně zapojen Dr. Malikov. Tento projekt je znám jako projekt Abraham. Existují pouze dvě známá místa, kde tento projekt proběhl. Jeden z nich bylo nespecifikované vojenské zařízení na Aljašce a další v Bryce Canyon, v Utahu. Z virových stránek je známo, že jediní přeživší účatníci tohoto projektu jsou Joseph Capelli a Nathan Hale. Oba jsou později přesunuti do Sentinel Squad Echo. Po událostech z projektu Abraham, utvořily vojáci, kteří byli infikováni Chimérským virem elitní tým známý jako Sentinels.

 

Pokud jste první dva dily Resistance nehráli tak si asi teď říkáte „Co je sakra ta Chiméra zač?“ Chiméra je v podstatě druh, rasa neznámého původu, která se na Zemi dostala pomocí pádu asteroidu, který jak už jsem psal výše, je znám jako Tunguská událost. Jak se dá tušit nejprve se objevili na Sibiři. Lidé zpočátku věřily, že Chiméra je jen výsledkem biologického experimentu při, kterém se ale něco zatraceně pokazilo. Jenže jak podle akcí v průběhu hry, spolu s vyspělými technologiemi které vojáci Chiméry používají, jako je řízení počasí, energetické zbraně nebo silová pole je zřejmé, že Chiméra je mimozemského původu. Armáda Chiméry expanduje infikováním člověka pomocí mutageního viru. Ten způsobuje, že jeho oběti upadnou do bezvědomí a pak se uvnitř kokonu pomalu přetransformují do Chiméry.

 

 

Po velkém úspěchu předchozích dvou dílů, které byly výborně přijaty, jak odbornou veřejností tak hráčskou komintou, se čekalo na oznámení třetího dílu. Spousta lidí očekávala, že lidé z Insomniac games dodrží dvouletý cyklus vývoje a vydájí tak třetí díl Resistance v letošním roce. Jenže oznámení se nedočkali. To přišlo, jak jste se mohli dočít hned v úvodu, až letos v srpnu.

 

Největší změnou třetího dílu je obsazení hlavního protagonisty. V předchozích dvou hrách jste hráli za Nathana Halea, jenže ten byl ve druhém díle zabit Josephem Capellim. V Resistance 3 budete hrát a sledovat příběh právě o Josephovi Capellim, který se už, jak jsem psal, objevil v předchozím díle. Hra se odehrává v roce 1957, 4 roky po událostech Resistance 2. Capelli už má v této době rodinu, oženil se totiž se Susan, což je nevlastní sestra Nathana Halea a mají také spolu syna Jacka. Chiméra v tuto doby převzala kontrolu nad celou naší planetou. Přežívající lidé se proto museli obrátit k těm nejhorším zločinům, aby vůbec měli nějakou náděj na přežití, a to ke kanibalismu kvůli nedostatku potravin.

 

Capelli bude cestovat přes celé Spojené státy, ale nebudé to staré dobré USA jaké známe dnes. Chiméra si totiž začala naši planetu přizpůsobovat k obrazu svému. To ihned poznáte podle nejrůznějších mimozemských rostlin a druhů zvěře, za jejichž původcem stojí právě kolonizující Chiméra. Ve hře bude také kladen větší důraz na realismus. Neustále budete počítat náboje, potichu se ukrývat v temných koutech, aby jste měli vůbec nějakou šanci na přežití. Jedná se o docela zásadní rozdíl oproti předchozím dílům, kde jste se pohybovali po otevřených bojištích s velkou zásobou munice, a kde vám záda kryl nespočet tanků a bojových helikoptér. Na tohle všechno můžete ve trojce zapomenout spíše než o drsnou střílečku půjde o FPS s pořádným hororovým nádechem.

 

 

Capelliho cesta po USA má ale jasný cíl. Ten, zatím z neobjasněných důvodů, totiž míří do New Yorku. Možná proto, aby zachránil stonajícího synka, možná i proto, že by měl nějakým záhadným způsobem zachránit všechy lidi, co zbyli na naší planetě. Určitou roli v tom všem určitě hraje i starý známý Dr. Malikov, mající prsty v Chimérské invazi do USA, který bude Josepha provázet po celou jeho cestu. Ten je v podstatě nepřímo zodpovědný za Haleovu smrt. A aby toho nebylo málo, tak doktor má v sobě ukryté mírné sebevražedné sklony. Už jednou totiž uvažoval nad svojí sebevraždou a stejné myšlenky ho prý také budou trápit i na začátku třetího dílu. Určitě bude zajimvé sledovat vývoj jeho postavy v průběhu celé hry.

 

V průběhu samotné hry, pak budete cestovat napříč Spojenými státy a to převážně lodí, protože je to nejlepší a nejdostupnější způsob dopravy, když je vetšina uzemí USA zatopená. Pak nastává otázka, kde brát benzín či jiné palivo. Nejčastěji bude využívat energetické jádra Chiméry, která budete muset pracně krást přímo z jejich vznášedel. Což bude určitě pořádně adrenalinová záležisot.

 

Jelikož známe nejdůležitější protagonisty Resistance 3 a víme o jejich úloze, nebylo by od věci říct si i něco o jejich minulosti. Joseph Capelli býval členem Sentinels, což byl elitní tým vojáků americké armády, kteří bojovali proti Chiméře po několik let. Před čtyřmi lety, byl nucen zabít dalšího živého člena Sentinel, kterým jak už asi tušíte, byl Nathan Hale. Ten totiž podlehl Chimérskému viru. Následně nato se stal vyvrhelem v americké armádě, a byl nečestně propuštěn. Capelli se potuloval po krajině, přežíval v divočině, než došlo k jeho osudovému setkání se Susan, se kterou se pak oženil. Nyní spolu mají syna Jacka a všichni tři žijí ve městě Haven, v Oklahomě. Stejně jako většina ostatních lidí, i oni přežívají tím, že se ukrývají před Chimérou.

 

 

Další důležitou osobou třetího dílu bude výše zmiňovaný Dr. Fyodor Malikov. O něm by se dalo říct, že je to velmi intezivní muž s malou dávkou trpělivosti. Z Ruska utekl v roce 1941 a následně na to začal v Americe pracovat pro přísně tajnou vojenskou divizi ozančující se zkratkou SRPA. Dr. Malikov je světovým expertem na virus Chiméry. Jenže své poznatky získal na úkor mnoha lidských životů. Má neúnavnou pracovní morálku a neústupnou žízeň po poznání. Za poslední čtyři roky, byl Malikov svědkem brutální porážky americké vojenské mašinérie. Jeho poslední nadějí je tedy najít Josepha Capelliho, a přesvědčit bývalé členy Sentinel, aby se k němu připojili v jeho cestě, která by mohla rozhodnout o osudu lidstva.

 

Pokud se ptáte, proti komu budete ve trojce bojovat o svůj holý život, tak věřte že to opět bude spousta typů protivniků. Od klasických Chimerských pěšáků až po mega obří monstra. Mezi hlavní protivníky, se kterými budete ve třetím díle bojovat tváří v tvář, patří Chimérští vojácí nazývaní Long Leg. Jedná se o mechanicky posílený Chimérský hybrid, který je schopen skočit vysoko do vzduchu a snést se dolů na své cíle se smrtící silou. Díky tomu se tato potvora stáva mobilnější a může si tak snadněji vyhledávat vhodné místa po okolí, ze kterých bude mít lepší šanci k zautočení. Jejich primární zbraní je Bullseye. Neměli bychom také opemenout fakt, že vývojáři vylepšily AI nepřátel. To má mít za následek, že na vás budou vyskakovat zpoza zdí, skrz okna nebo na vás vybafnou ze třechy. To vše díky tomu, že vývojáři už takovéhle věci nemusí předem skriptovat jako ve dvojce. Všechno se to bude dít často a hlavně úplně nečekaně.

 

Zde máte také názornou ukázku toho, jak se takový Long Leg vyvýjí:

 

 

Nesmíme také zapomenout na nejdůležítější část hratelnosti Resistance 3 a to zbraňový arzenál, který budete v průběhu hry využívat. Do trojky se vrátí zbraňové kolečko, známé z prvního dílu. To bude mít za následek, že budete mít na výběr velký počet zbraní, které bude Capelli nosit u sebe. Tím padá omezená zásoba zbraňového arzenálu ze druhého dílu. Kapitolou samou o sobě je pak získávání nábojů, to protože většina zbraní, ze kterými se setkéte budou totiž podomácku sestrojené předměty. A tudíš i velmi jedinečné, máme se opravdu na co těšit. Představte si třeba granát, který je vyrobený jen z hřebíků a plechovek. Chybět také nebude osvědčený zbraňový arzenál známý z předchozích dílů jako Bullseye, Magnum, brokovnice a další věcičky. Vývojáři se také rozhodli že ve trojce dovolí hráčům své zbraně různě vylepšovat, podle jejich slov se každá zbraň dočká nějakých změn.

 

Zde se můžete podívat na vývoj hlavní zbraně, kterou používají Chimérští pěšáci, jde o tzv. Bullseye.

 

 

 

V poslední dnech se kolem vývoje Resistance 3 začali objevovat nové informace. Mezi ty nejdůležitější patří určitě zpráva, že celá hra je už ve fázi vývoje, kdy je hratelná od začátku do konce. Sice v ní podle vývojářů najdete ještě nějaké ty chybky, ale na jejich odstranění mají velkou spoustu času. Nyní ji budou ladit a vyhlazovat, tak aby byla v den vydání v dokonalé kondici. Co se týče v tuto chvíli populárního 3D zobrazení a pohybového ovládní, není ještě známo jestli budou součástí i Resistance 3. Podle lidí z Insomniac games tyto možnosti teprve zvažují. Dostali jsem se tak na úplný konec, tohoto výletu do světa alternativní historie zvaný Resistance. Přežily jsem první dva útoky Chiméry a nyní máme chvilku času si odpočinout na další útok. Nejdůležitější je načerpat spousty energie a vyrobit si dostatek zbraní a munice, protože třetí vlna opdoru proti Chiméře začne 6. září 2011.

 

 

V mém článku jsem se zaměřil pouze na singelplyer kampaň Resistance 3, multiplayer bude ve třetím díle taktéž obsažen!

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama