retro-pecky-crash-bandicoot
Blogy čtenářů Recenze Retro pecky: Crash Bandicoot

Retro pecky: Crash Bandicoot

SeriozniSam

SeriozniSam

Crash Bandicoot je legendární skákačka od Naughty Dog pro Playstation 1 vydaná roku 1996. Později v roce 2006 vydaná na PSN ke stažení pro PS3 a PSP.…

Reklama

Crash Bandicoot je legendární skákačka od Naughty Dog pro Playstation 1 vydaná roku 1996. Později v roce 2006 vydaná na PSN ke stažení pro PS3 a PSP. Kritici hodnotili hru kladně za grafické zpracování a unikátní vizuální styl, ale zkritizovali chybějící inovaci do žánru skákaček. Později se Crash stal jednou z nejprodávanějších her na PS1 všech dob. V Japonsku se prodalo kolem 700 000 kopií a stala se první nejaponskou hrou, která tam získala takový komerční úspěch.

 

Hráč ovládá postavičku Crashe, který putuje po třech ostrovech, na kterých jsou rozesety všemožné levely. Každý level se musí dohrát, aby se odemknul následující. Hráč musí také sbírat tzv. Wumpa fruit (někteří se domnívají, že je to něco mezi mangem a jablkem, já tomu vždy říkal jablka :) ), aby získal životy (100 Wumpa fruit na jeden život). Jablka se vyskytují v krabicích nebo volně po levelu. Krabic je ve hře spoustu typů. Nejzákladnější je dřevěná krabice bez obrázku, či nápisu. Další je skákací krabice, která vypadá téměř totožně se základní krabicí, jen má na stranách pruhy a hráč na ni musí skákat, aby z ní dostal 10 jablek, když ji hráč rozbije točením nic nedostane. Pak jsou tu krabice s Aku-Aku, která vám poskytne ochrannou masku. Potom Checkpoint krabice, na které se objevíte v případě smrti. A poslední jsou TNT výbušné krabice, které po tom, co na ni skočíte začne odpočítávat 3 sekundy do výbuchu, když ji zničíte točením, exploduje instantně. Crash umře při jediném zásahu nepřítelem, ať už vás kousne masožravá květina nebo Vás zraní opice, což hru dělalo v některých pasážích krutou a nekompromisní. Ovšem hráč může získat masku Aku-Aku, která zaručí ochranu, ovšem po zásahu zmizí. Celkem můžete nasbírat tři fáze masky. Základní odolá jednomu zásahu, druhá zlatá vydrží zásah jeden a potom degraduje na základní a nakonec třetí, která garantuje úplnou nesmrtelnost (ne proti pádům do vody či děr), ale jen na omezenou dobu. Crash umí dva základní útoky: první, že skáče nepřátelům na hlavu a druhý je točení jako tornádo. Točením většinou nepřátelé odletí do dálky, kde mohou způsobit škodu dalším nepřátelům nebo rozbít krabice. V každém levelu je také bonusová úroveň, do které se dostanete sebráním 3 Tawniných tokenů. Tam si hráč může nasbírat životy a uložit hru. Ještě se můžete dostat do speciálních levlů sebráním 3 tokenů s podobidnou doktora Nitrous Bria. Na konci každého levelu, když neztratí žádný život se dozvíte kolik krabic jste nesebrali a pokud jste sebrali všechny dostanete drahokam/diamant, které můžou v dříve dohraných levelech odemknout nové cesty a pasáže.

 

Hra kromě normálních nepřátel v levelech obsahovala také bossy. Na začátku každého boss fightu dostanete zlatou Aku-Aku. Prvním je indiánský náčelník Papu Papu, který se v místnosti točí a po chvilce točení práskne svojí holí o zem a to ho na chvíli znehybní a tak mu hráč musí skočit na hlavu, to musí udělat třikrát, aby ho porazil úplně. Druhým je šílený klokan Ripper Roo, který útočí TNTčky a hráč na ně musí skákat, aby je zaktivoval a když vedle něj Ripper přistane, tak ho zraní, též na něj platí tři zásahy. Třetím bossem je svalnatá koala Koala Kong, která hází velké balvany a po několika hodech přichází unavený hod, při kterém hodí kámen k vám a na vás je ho odpálit zpět, než zase nabere sil, celkem vydrží 4 zásahy. Čtvrtým je mafiánská krysa Pinstripe, který po vás střílí ze svého Tommy Gunu a vy se musíte krýt za nábytkem a vyčkat až začne přebíjet, pak vyrazíte a zasáhnete ho, vydrží 6 zásahů. Předposledním bossem je doktor Nitrus Brio. Tento boss fight je dle mého názoru ten nejsložitější. Zpočátku na vás doktor hází zelené nebo růžové zkumavky. Ze zelených se vytvoří zelení blobové, kteří na vás útočí a růžové jen explodují. Každý blob ubere doktorovi jednu část zdraví. Po nejspíš 6 blobech doktor vypije lektvar a stane se z něj velká obluda a tím se celý boss fight mění. Na zem spadnou kusy stropu, na které musíte skočit a z nich skočit doktorovi na hlavu. Posledním bossem je hlavní záporák doktor Neo Cortex. Ten po vás střílí ze své pušky rúžové, zelené nebo modré náboje. Růžovým se musíte uhýbat, zelené můžete odpálit zpět a modré střelí do boku a pak na vás nalétávají zleva nebo zprava. Později budete muset zelené náboje na sebe "stackovat", abyste Nea mohli zasáhnout.

 

Hra z roku 1996 je prvním dílem série. Hrdinou hry je Crash (původně byl Bandikutem), který byl zmutován zlým doktorem Neem Cortexem a jeho pomocníkem doktorem Nitrem Briem. Tito dva záporáci se mutováním různých zvířat (koala, klokan atd.) snaží získat vládu nad celým světem a jenom Crash je může zastavit. Musí ještě ke všemu zachránit svojí přítelkyni Tawnu, která byla rovněž zmutována.

 

Po tomto díle následoval druhý díl s názvem Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back a po něm třetí Crash Bandicoot: Warped. Vznikl též spin-off ve stylu motokár Crash Team Racing. Pozdější hry už nebyly od Naughty Dog a to se výrazně projevilo na jejich kvalitě.

 

Retro pecky: Crash Bandicoot

Verdikt

Hru hodnotím známkou 9/10. Levely jsou nádherně zpracované a hudba k nim pasuje perfektně (upřímně, kdo by si nevzpomněl na hudbu v menu), hlavní hrdina je roztomilý. Na druhou stranu se mi nelíbí občasné chybičky v level designu, kdy můžete propadnout zdánlivě pevným povrchem a naopak stát ve vzduchu. Neutrálně hodnotím obtížnost, protože se hra začíná být těžká někdy ke konci prvního ostrova, kdy hra očekává, že už ji budete tak nějak umět ovládat.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Design levelů
Hudba
Protagonista
Bugy v levelech
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama