retro-pecky-spyro-the-dragon
Blogy čtenářů Recenze Retro pecky: Spyro the Dragon

Retro pecky: Spyro the Dragon

SeriozniSam

SeriozniSam

Spyro the Dragon je velmi známá skákačka pro PS1 od Insomniac Games. Vyšla roku 1998. Protagonistou hry je malý fialový dráček jménem Spyro a jeho…

Reklama

Spyro the Dragon je velmi známá skákačka pro PS1 od Insomniac Games. Vyšla roku 1998. Protagonistou hry je malý fialový dráček jménem Spyro a jeho kamarádka vážka Sparx. Hře se dostalo poměrně vysokého hodnocení díky grafickému zpracování. IGN hodnotilo známkou 9 a gamespot 8.6. V roce 2007 opět vydaná na PSN pro PS3 a PSP.

 

Ve hře hrajete za již jmenovaného draka. Ten cestuje skrz 36 levelů rozesetých napříč šesti říšemi za účlem najít své dračí kamarády, získat zpět ukradený poklad a porazit zlého Gnasty Gnorca. Spyro umí dva útoky: plivat oheň a útočit hlavou/rohy. Rohy využíváte při znehybnění nepřátel a rozbíjení truhel nebo krabic. Efektivní je proti malým nepřátelům, ale o mnoho méně na větší nepřátele. Na ně si proto musíte vzít oheň, který může být zablokován brněním. Drak také umí plachtit, zatímco skáče a tím objevovat nové lokace. V některých levelech dokonce můžete létat celou dobu, např. při sbírání drahokamů nebo prolétávání bran. Zdraví vaší postavy znázorňuje barva jeho parťačky Sparx. Ta mu dokonce pomáhá sbírat poklad. Podle toho, jak dostáváte zásahy se barva Sparx mění a když jste na minimu úplně zmizí. Zdraví si obnovíte, tím že porazíte menší zvířata, např. ovce a z nich vyletí motýl a vy ho seberete. Poklad se dá najít v mnoha oblastech, včetně truhel, které vyžadují speciální techniky jak je otevřít nebo padají z nepřátel. Do dalších levelů se dostáváte skrz portály/brány, které se otevřou, když splníte určitý úkol v dané oblasti. Úkoly jsou např. najít daný počet drahokamů, zachránit draky nebo dračí vajíčka. Říše jsou pojmenovány podle dračího klanu, který v dané říši "vládne" a každá má svého bosse:

Artisans - domovina artistických draků, Boss: Toasty

Peace Keepers - domovina vojenských draků, Boss: Doctor Shemp

Magic Crafters - domovina kouzelnických draků, Boss: Blowhard

Beast Makers - domovina draků tvořících stvůry, Boss: Metalhead

Dream Weavers - domovina odloučených draků, Boss: Jacques

Gnasty's World - domovina Gnasty Gnorca, Boss: Gnasty Gnorc

 

V úvodní scéně novináři dělají interview s draky v Artisan World (jedné z 5 říší Dračího Království), kde draci žijí v harmonii po mnoho let. Když se novinář zeptá na Gnasty Gnorca, na gnorca, který žije ve své vlastní, šesté říši, drak ho popíše jako ošklivou, jednoduše smýšlející stvůru, která není žádnou hrozbou pro Dračí Království. Nicméně Gnasty tento rozhovor sledoval a rozzuřený pomocí magie uvězní všechny draky v krystalech a vyšle svou armádu gnorckých vojáků. Spyro byl schopen vyhnout se jeho útokům díky své malé velikosti. Spolu se svojí kamarádkou vážkou Sparx se rozhodne osvobodit své dračí přátele a porazit Gnasty Gnorca jednou pro vždy.

 

V roce 1999 vyšel druhý díl s názvem Spyro 2: Ripto's Rage pro PS1. Pak Spyro: Year of the Dragon v roce 2000 též pro PS1. V roce 2002 vyšel Spyro: Enter the Dragonfly pro PS2, GameCube a Xbox.

 

Ve své době to byl velký konkurent pro Crashe Bandicoota od Naughty Dog. Ovšem nemělo smysl vybrat si jen jednu z nich, jelikož jsou obě skákačky pojaty trochu jinak. Spyro je plně 3D a Crash v sobě mixoval jak 3D tak i 2.5D.

Retro pecky: Spyro the Dragon

Verdikt

Pěkný příběh o záchraně své domoviny a přátel. NPC postavy mají velmi dobře vymyšlené dialogy a někdy dokonce humorné. Cutscény většinou bývají vtipně vymyšlené a zabaví. Hra má určitě jako cílovou skupinu děti a to se občas projeví. Nicméně to nic nemění na to, že když pro děti chcete příjemnou pohádkovou hru a ne žádnou brutální rubačku, Spyro stále zabaví.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Pěkný příběh
Cutscény
Postavy
Dabing
Občas příliš dětinské
Místy ne moc pohodlné ovládání
Zlobící kamera
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama