Retro - Postal 2
Blogy čtenářů Recenze Retro - Postal 2

Retro - Postal 2

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Máte rádi dobré fps, rádi zabíjíte bezbranné anebo máte prostě jen rádi humor? Pak je tu pro vás další z herních veteránů Postál 2. Dokáže i po letech…

Reklama

 

Máte rádi dobré fps, rádi zabíjíte bezbranné anebo máte prostě jen rádi humor? Pak je tu pro vás další z herních veteránů Postál 2. Dokáže i po letech oslovit?

Sedm dní čili týden

Týden v životě jednoho obyčejného Američana. Normální úkoly jako koupit mléko, vyzvednout šek či pomočit hrob svého otce to a ještě víc na vás ve hře čeká. Setkáváte se s mnoha frakcemi, které se pohybují po herním světě a jako kontrolní pes zde stojí prakticky všemocná policie. Většinu z nich se vám ale postupem času povede poštvat proti vaší osobě, takže vaše zcela obyčejná postavička bude mít naděláno na spoustu starostí. Příběh se pohybuje rychlostí laviny vytvořené z humoru a násilí. Jedinou nevýhodou jsou občas celkem dlouhé cesty mezi určitými body v herním světě.

Prvních pět dní probíhá přímo ve města a možnost pohybu není ničím redukována. Po těchto pěti dnech, které byly již v původní hře, přichází dva další sobota a neděle, tyto dva dny jsou plně pod kontrolou příběhové linky. Jelikož v prvních pěti dnech přicházela Apokalypsa, tak o víkendu zažijete skutečné peklo na zemi v této hře, ale nepadají žáby, naopak z oblak padají za strašného mňoukání kočky. Začátek tohoto víkendu je o to méně příjemný v tom, že se probouzíte v nemocnici bez jakéhokoliv vybavení s chvilkovými výpadky. Což pro vás znamená, občasné vidění věcí, které ve skutečnosti nejsou reálné.

 

Skrýš Talibánu

Jedním z pozitivních aspektů této hry je i otevřený svět tedy jen po pět dní z týdnu ale i tak je to dostatečně dlouhá doba, když vezmeme v potaz fakt, že délku dne si určujete podle svého, máte skutečně hodně času na prozkoumání světa, který toho i po pár hodinách hraní, má stále co nabídnout. Svět je rozdělen na jednotlivé lokace většinou propojeny tunely. Většinu doby ve hře strávíte ve městě, ale občas zavítáte třeba i na nedaleké farmy či na základny jak teroristické skupiny Talibán tak i Americké armády a ani jedna z těchto skupin, nebude z vaší přítomnosti moc nadšená.

Tvůrci přidali workshop, takže si můžete vytvořit jak vlastní mapy, tak i zbraně a postavy. Po prohlednutí práce fanoušků, se dají najít celkem slušná díla. Jako bonus jsou zde veselé výzvy v podobě achievmentů. Většina z nich je jak z novodobých seriálů tak i filmů. Lovci zombíků se dočkají achievmentu, který je přirovná k Rickovy. Naopak milovníci Chucka Norrise mohou vyzkoušet jeho slavný kop a oběť zabít. Za tento čin pak dostanou ocenění s jeho jménem. Jako celek achievmenty okořeňují hru o další zábavné momenty.

 

Rambo bledne závistí

Postal 2 obsahuje skutečně mnoho zbraní i samotný Johnny Rambo se při srovnání s touto hrou cítí zahanben. Zbraně pro kontaktní boj nabízejí, jak možnost vaše nepřátele doslova naporcovat a rozdrtit tak i jen omráčit a poranit. Střelné zbraně nejsou v určitém směru tolik účinné jako kontaktní ale na rozdíl od nich mají větší dosah a občas i účinek. Jsou zde, však ještě jiné zbraně ty jsou speciální jedinečné pro tuto hru. Kraví hlava, vystřelovač napalmových bombiček či tři typy raketometů obsahujících atomovou, antraxovou a normální formu střely. Oheň zde působí naprosto fantasticky, postavy po pár sekundách upadají do šoku a v následujících vteřinách umírají. Realita nadevše.

Ve vašem inventáři nenosíte však jen zbraně. Své místo v něm mají i předměty všedního života. Drogy, jídlo z fástfoodu či pro psy. Nesmí v něm chybět ani radar v podobě sonaru pro chytání ryb. Většinu předmětů můžete použít jak k vlastnímu obveselení, tak i k potěšení postav a zvířat okolo vás. Díky pamlskům pro psa se jeden z nich je ochoten stát vašim věrným přítelem a za všech okolností vás chrání.

 

Návrat pana D

Příjemné u tohoto díla je, že poté co bylo přidáno na Steam ,nebylo odhozeno jako nechtěné. K čemuž dochází u her na Steamu celkem často ale naopak autoři se svou hru nadále pracují a zásobují ji spolu s komunitou stále novým obsahem.

Hlavní myšlenkou této hry není jen zběsilé zabíjení či touha po různých zvrhlostech. Právě naopak hra paroduje převážně americkou společnost a lidskou logiku. Dávají do popředí její nedostatky, jenž by se měli řešit, ale většinou jsou ignorovány.

 

Retro - Postal 2

Verdikt

Když bych nebral v potaz herní podtext tak by jako celek vyšla asi hodně průměrně, ale právě podtext hru zvedá o pár čísel nahoru oproti průměru. Kdo se rád zasměje a nevadí mu občas trošku extrémní brutalita, pro toho je hra jako stvořená.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Úsměvný podtext
Herní svět
Zbraně
Realné reakce těla
Občas možná až příliš brutální
Trošku nudné a zdlouhavé cestování
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama