RimWorld – kolonie plná psychopatů
Preview Článek RimWorld – kolonie plná psychopatů

RimWorld – kolonie plná psychopatů

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

3

Krátký pohled do života mimozemských cestovatelů.

Reklama

První budovatelská simulace od vývojářského studia Ludeon nás ihned po spuštění zaujala svým osobitým vzhledem a pestrou paletou náhodně generovaných situací. Dnešní preview bude tím pádem pojato podobně jako náš deníček z postapokalyptické strategie Sheltered, kterou jsme v prvních dojmech prezentovali trošku jiným způsobem než jiné tituly. Pohodlně se posaďte, příběh vesmírných cestovatelů právě začíná.

Hvězdy nám nepřály

Gigantická bitevní loď Andromeda byla při průzkumu podivně vyhlížející planety napadena neznámým druhem, který se jí po urputné bitvě nakonec podařilo zdolat. Velkolepá vesmírná kocábka byla naneštěstí také extrémně poškozena, výbuch na sebe nenechal dlouho čekat. Z paluby explodujícího vraku se podařilo uniknout jen hrstce vyvolených, která v čas nasedla do záchranných modulů. Ostatním členům posádky hvězdy prostě nepřály.

Katastrofický scénář přežil jen nepřítel technologie a pokroku Max, moře plavkyně Naděžda a její technicky nadaný syn Nob. V záchranných modulech se trosečníkům, krom holých životů, podařilo zachránit také vybavení potřebné k vystavění stabilní základny. Po pár dnech stálé práce vybudovala skupinka vyvolených slušně vyhlížející chatu, která jí poskytla útočiště před lítou zvěří a nepřízní počasí. Lidskou nenávist ale zastavit nedokázala.

Nezvaný host

Na smůlu mých kolonistů zaznamenala přistání záchranných modulů nepříliš přátelská skupinka domorodých obyvatel, která k místu jejich dopadu ihned vyslala jednoho člena svého kmene. Kmenový mistr luku Peza se k chatě nových osadníků odvážil přiblížit až v pozdních hodinách. I přes roušku noci se ho však jeho obětem podařilo včas zpozorovat. Svalnatý Max jej odhalil dříve, než byl schopen jakkoliv uškodit jeho přátelům. V přímém souboji osamělého divocha velmi vážně zranil, což ostatním obyvatelům chaty umožnilo útočníka zajmout a umístit do speciální vazební místnosti, v které ho chtěli přemluvit ke spolupráci. Po čase se jim to povedlo, Peza v průběhu konvertování naneštěstí přišel díky způsobeným zraněním o levou ruku.

Po nutné amputaci se z nezvaného hosta stal velmi aktivní člen komunity. Jedinou negativní vlastností tohoto charakteru byla drogová závislost, která se po několika dnech začala promítat do jeho chování. Peza v průběhu abstinenčního záchvatu napadl a málem zabil churavého Nuba. Díky prozřetelnosti chlapcovi matky jej však zpacifikovali dřív, než mladíkovi výrazněji ublížil. Naděžda se po tomto incidentu s Pezou sblížila. Začínající románek hodně špatně nesl Max, který si na ní již delší dobu také myslel. Soka v lásce ho nakonec zbavila puma, která napadla tábor. Jednoruký divoch proti ní neměl ani při vypětí všech svých sil žádnou šanci obstát.

Slepičky zachraňují situaci

Pezova smrt většinu obyvatel chaty silně zasáhla. Maxovi se díky ní ale naskytla příležitost k získání jeho vyvolené. Zlomená Naděžda si k němu velmi rychle vytvořila pevný vztah, který narušoval snad jen její neduživý synek Nob. Osamocený chlapec nebyl z nového otčíma zrovna dvakrát nadšen. Jeho matka pro něj byla prakticky jediným přítelem na tomto světě, nyní neměl nikoho. Sebevražda pro něj byla jedinou únikovou cestou z tohoto pekla. Chvíli před tím než si stihl sáhnout na život, ho zachránilo malé hejno divokých slepic, které jej svými kousky rozveselilo natolik, že se rozhodl dál žít a trpět.

Posedlé krysy

Jednoho rána uslyšel osamělý Nob při své procházce lesem volání o pomoc. Na lesní pěšině narazil na nahou dívku, která ho požádala o poskytnutí přístřeší a ochrany před vesmírnými piráty. Mladík nemohl odolat jejím půvabům a tak úpěnlivým prosbám vyhověl. Max s Naděždou ho v tomto rozhodnutí podpořili. Dívčini pronásledovatelé dorazili k chatě o několik hodin později. Obyvatelé dřevěnky na ně již čekali, přímá palba z pušek a luků většinu pirátů ihned poslala k zemi. Střet přežil jen jeden z útočníků, který po několika hodinách zemřel na následky selhání vnitřních orgánů. Těla zabitých lupičů byla pohozena na skládku plnou krys, kterým konzumace čerstvého lidského masa moc nesedla. Šílenství zachvátilo jejich malé agresivní mozečky. Pomatení hlodavci po pár dnech klidu napadli nedávno zachráněnou dívku. Ida naštěstí útok malých krvelačných tvorů přežila.

Smrt nezastavíš

Agresivní krysy byly jen začátek. O měsíc později přitáhlo k chatě stádo alfa bobrů. Při obraně domu byl smrtelně zraněn Max i nedávno příchozí Ida. Mimoto začal osadníky pomalu ale jistě trápit hladomor. Smrt poraněné dvojice zachránila ostatním kolonistům život. Konzumace lidského masa jim pomohla přežít nejtěžší momenty jejich nesnadného života. Jeho délka se ale díky tomuto aktu výrazně neprodloužila. Oslabenou osadu po několika týdnech napadla pirátská flotila, která vše srovnala se zemí.

Jedna z mnoha

Příběh malé skupinky přeživších z lodi Andromeda je jen jedním z mnoha dobrodružství, které můžete nyní v RimWorld prožít. Osobitý projekt vývojářského studia Ludeon vám dokáže již ve fázi Early Accessu nabídnout desítky hodin kvalitní zábavy. Datum vydání je prozatím neznámé, osobně se však tento titul nebojím doporučit již nyní. Pokud patříte mezi fanoušky simulačních strategií, nemusíte dlouho váhat, RimWorld vám totiž nabídne vše, po čem toužíte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama