Riot Games kvůli diskriminaci odškodní přes 1500 žen
Novinka Riot Games kvůli diskriminaci odškodní přes 1500 žen

Riot Games kvůli diskriminaci odškodní přes 1500 žen

Filip Svoboda

Filip Svoboda

3

Společnost vyplatí 100 milionů dolarů. V podobné situaci je i Activision.

Reklama

Společnost Riot Games stojící za hrami League of Legends nebo Valorant odškodní 1548 žen, které ve studiu pracovaly v letech 2014 až 2021. Půjde o závěrečné soudem schválené vyrovnání po žalobě podané před pěti lety, která popisovala diskriminaci na základě pohlaví. Původně měla částka činit 10 milionů dolarů, po námitkách kalifornských úřadů se zvedla na desetinásobek. Riot zaměstnankyním vyplatí 100 milionů dolarů.

Magazín Axios informuje, že každá z žen s výjimkou sedmi, které se nároku na odškodnění vzdaly, dostane v základu 2500 až 5000 dolarů. Dalších až 40 tisíc dolarů získá zaměstnankyně na základě své tehdejší pozice nebo trvání pracovního poměru.

Podobná situace se týká i Activisionu, byť v menším měřítku. Vydavatel Call of Duty vyplatí pěti až šesticiferné částky stovkám zaměstnanců, kteří tvrdí, že byli sexuálně obtěžováni, diskriminováni v těhotenství nebo byli oběťmi podobného chování. Celkem ho to přijde na 16 milionů dolarů.

Chování k zaměstnancům se stává v posledních letech důležitým tématem herního průmyslu a nemusí jít jen o diskriminaci nebo obtěžování. Vývojáři řeší i problém platů nebo přesčasů. Počínaje testery v Raven Software se nejen ve Spojených státech zvedla vlna zakládání odborů. Své už má i Microsoft nebo Sega.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama