R.U.S.E -Lstivá válka
Blogy čtenářů Recenze R.U.S.E -Lstivá válka

R.U.S.E -Lstivá válka

Anonymní

Anonymní

V tomto článku jsem se rozhodl podívat na soubory, jedné dosti originální strategii. Řeč  je o hře R.U.S.E  od vývojářů z Eugen Systems, kteří pracují…

Reklama

V tomto článku jsem se rozhodl podívat na soubory, jedné dosti originální strategii. Řeč  je o hře R.U.S.E  od vývojářů z Eugen Systems, kteří pracují pod záštitou Ubisoftu. Tak jdeme na to, válka čeká.

 

Herní mechanismy

Hlavní herní prvky jsou samozřejmě jako u téměř všech RTS o budování základny, shromažďování surovin atd. Ale to není zdaleka vše, hlavní věcí jsou speciální lsti, těch máte omezený počet, který se průběžne doplňuje.  Herní mapa je vždy rozdělena na několik sektorů, takže si musíte pečlivě rozmyslet v jakém sektoru použijete tu a tu lest. Ve hře není žádna tzv. mlha války, která by ukrývala vaše aktivity ale vše má soupěř pěkne na dlani stejně jako vy, možná si leckdo řekne, že hra títmo strácí strategický smysl. Ale vtip je v tom, že vaše jednotky jsou vidět z dálky pouze jako různě velké žetonky. A teď právě přicházejí na řadu různé lsti, kdy si třeba pomocí špióna na minutu odkryjete protvníkovi žetony nebo svoje schováte pod rádiový klid a ty potom nejsou vidět. Lstí je ve hře poměrně dost a rozepisovat je všechny je myslím zbytečné, tak jdeme dál.  Další odlišností od konkurence je třeba obrovská možnost zoomu kdy můžete koukat na vojáky jak nabíjí děla nebo si pohled oddálit a vidět celou mapu jako taktický stolek někde na velitelství.

 

A přitom je hra parádně přehledná. Jedinou herní surovinou jsou dolary, za které se zde kupuje vše. Získat se dají buď ze zásobovacích skladišť rozmístěných různě po mapě, nebo si můžete postavit administrativní budovy, které průběžně generují váš příjem. Další odlišnost jsou jednotky, kde né každá poškozuje stejně každou, ale např protitankové dělo může střílet pouze po vozidlech takže pokud je necháte o samotě smlsne si na nich pěchota. Další důležitou věcí je brát sebou průzkum, ať už proto aby tanky mohly střílet na delší vzdálenost, nebo proto aby jste se vyhnuli přepadení z lesa.

 

Hra jednoho hráče

V kampani obsahující celkem 23 misí se ujmete role amerického velitele nesoucího jméno Joe Sheridan. Prvních pár misí vám nenásilně osvětlí všechny základní herní prvky, od pohybu jednotek přes používání lstí, o těch bude řeč za chvilku, konče chystáním léček v městech. Kampaň mě osobně bavila, jak už třeba díky příběhu, který mě chytl což se u RTS moc nestává. Kampani by se možná dal vytknout jistý stereotyp, jelikož dostanete dost často za úkol něco dobýt nebo naopak ubránit, ale o nudu rozhodně nejde. Pokud by jste snad dohráli kampaň na veterána a neměli dost, autoři připravily i několik operací, některé jsou pro jednoho hráče, zbylé jsou určeny pro kooperaci 2 nebo 3 hráčů. Jde sice o udržení se nebo zadupání nepřátel mimo mapu, ale háček je v tom, že nedostanete celé spektrum jednotek, ale vždy pouze pár odlišných, díky čemuž musíte přednosti každé z nich využít na 100%.

 

A teď mulťák...

Dalo by se řící, že hra více hráčů je stěžejní prvek celé hry.  MP se dělí na normální zápasy a hodnocené, které jsou pouze 1v1 a 2v2. Zatímco herní level pro obyčejné zápasy je společný s tím, do kterého získáváte zkušenosti třeba z kampaně nebo operací. V hodnocených hrách je několik lig začínající nováčkovskou a elitní konče přičemž pro 1v1 a 2v2 je level odlišný. Mapy jsou jako ve vetšině strategíí symetrické co se týče zdrojů surovin, nebo strategických míst. Map je myslím si dostatečný počet, některé jsou dělané pro rychlý útok jiné zase na pomalejší hru. Díky přítomnosti lstí jsou online hry velmi dynamické a ne vždy vyhrajete počtem jednotek, no vlastně skoro nikdy.  Další duležitou věcí u her 2v2 a více je důležité spolupracovat se spoluhráči a dohodnout se, že např někdo udělá letectvo jiný protitankovou obranu a podobně.  Hra nabízí několik herních režimů 3 jsou podle doby, roky 39,42,45 v závislosti na roku se mění dostupnost jednotek. Takže na začátku války (rok 1939) je dostupný pouze velmi omezený počet jednotek a v roce 45 už je dostupné vše. Další dva režimy přibyli v nedávném DLC, které bylo zdarma. Jedná se o režim totální války a pak nukleární. V režimu totální války hra začíný v roce 39 a v průběhu přejde až do roku 45, v tom nukleárním je rok 45 všechny upgrady a jednotky jsou odemčené a hráči mají možnost stavět nukleární děla, které působí docela paseku na bojišti.

 

 

A co se nepovedlo?

V první řadě to je problém s online hrou, kde potřebujete dobrý modem a mít otevřené snad všechny porty jinak hra laguje a vypadává, sám jsem kupoval nový modem, protože jsem jinak nemohl hrát.  Dále se po novém DLC objevil bug, kdy někdy dojde k desynchronizování hry a hráči vidí odlišné bojiště. Další zasádní chyba je poměrně špatný balanc  hry. Tam kde SC2 kraluje R.U.S.E zbytečně ztrácí.. Rok 1945 se dá vcelku hrát za všechny národy s vyjímkou Itálie s kterou jsem snad neviděl, že by někdo vyhrál. V roce 39 je balanc naprostá katastrofa, například francouzi mají jako jediní těžké tanky které jsou navíc strašně levné a zastaví je max zase francouz, jelikož v této době neexistují ani protitanková děla.

 

 

 

 

 

 

R.U.S.E -Lstivá válka

Verdikt

Sečteno podtrženo jedna z nejlepších současných strategíí s chytlavým multiplayerem a inovativním pojetím celé hry. Nebýt opravdu hrozného balancu v roce 1939 a online problémů hodnocení by bylo výšší.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Originální koncept
Velká možnost zoomu
Nutnost opravdu taktizovat
Karty lstí
Svěží multiplayer
Padání připojení v online hrách
Někdy opravdu strašně nevybalancované
Občasná desynchronizace hry
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama