Saúdská Arábie investuje 13 miliard dolarů do nákupu velkého vydavatele
Novinka Saúdská Arábie investuje 13 miliard dolarů do nákupu velkého vydavatele

Saúdská Arábie investuje 13 miliard dolarů do nákupu velkého vydavatele

Filip Svoboda

Filip Svoboda

4

Státní Savvy Games má na nákupy bezmála 38 miliard dolarů.

Reklama

Saúdskoarabská státní firma Savvy Games ve vlastnictví Veřejného investičního fondu (PIF) oznámila další balíček investic do herních společností. Dohromady se chystá nakupovat za téměř 38 miliard dolarů.

Nejzajímavějším cílem Saúdské Arábie je jednoznačně celý jeden velký vydavatel, na jehož akvizici má vyhrazených 13,3 miliard dolarů a který se má stát hlavním strategickým partnerem Savvy. Magazín VGC správně podotýká, že taková částka by pravděpodobně nestačila na společnosti jako Take-Two nebo EA, ale mnohé další by se do rozpočtu vešly.

Dalších skoro 19 miliard poputuje z arabských kapes do „klíčových“ firem, ve kterých chce Savvy Games získat minoritní podíly. Zbytek celkové částky je určen na investice do menších společností nebo třeba esportu.

Saúdská Arábie v poslední době masivně investuje do herního průmyslu. Podíly drží například v Nintendu, Embraceru, Capcomu nebo Activision Blizzardu. Nedávno jsme psali o kritice akvizice studia SNK. Fanoušci zpochybňují kreativní nezávislost studia kvůli lidskoprávním otázkám v Saúdské Arábii i morální kredit vývojářů. PIF totiž předsedá princ Muhammad bin Salmán, který měl mimo jiné nařídit brutální vraždu novináře Džamála Chášakdžího v roce 2018.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama