Scaletta, Vito Scaletta
Blogy čtenářů Recenze Scaletta, Vito Scaletta

Scaletta, Vito Scaletta

V poslední době se na blozích s recenzemi na Mafii II doslova roztrhl pytel, tak nesmíme zůstat pozadu. A co by to bylo vůbec za Sandbox aniž by jsme…

Reklama

V poslední době se na blozích s recenzemi na Mafii II doslova roztrhl pytel, tak nesmíme zůstat pozadu. A co by to bylo vůbec za Sandbox aniž by jsme se o Mafii II nezmínili? To nevím, ale raději nebudu otálet.

Není tomu tak dávno co se k netrpělivým sandboxovým hráčům dostalo pokráčování dnes již legendární Mafie. Tak pojďme na to!

 

Scaletta, Vito Scaletta!

Určitě v dnešní době již nikomu nemusím připomínat jméno jako je Tommy Angelo. Ovšem jak je na tom jeho nástupce, Vito Scaletta?

Vito je velmi charismatický muž se kterým si projdeme celé Empire Bay.

Do Empire Bay emigrovala jeho rodina ze Sicílie když byl Vito malý kluk. Vitův otec bohužel holdoval alkoholu až nadmíru a skonal. To na Vita nemělo zrovna nejlepší dopad.

S jeho nejlepším přítelem Joem Barbarou prováděli nemalé lumpáry když ovšem jednou Vita chytili. Hra se odehrává ve 40. až 50. letech, kdy světem otřásá 2. světová válka a Vito je tedy odveden na frontu. Na Sicílii.

Právě na Sicílii poprvé okusíte jaké to je být Vito, Vito Scaletta.

 

New York? Chicago? Detroit? Ne, Empire Bay!

Základní uvedení máme zasebou a je na čase představit místo kde se celý příběh bude odehrávat.

Empire Bay! Fiktivní město (rozhledlé přibližně na 16ti kilometrech čtverečních) na základě New Yorku, Chicaga, Detroitu, Los Angeles či San Francisca. Všechna tyto jmenovaná města byla ve 40. až 50. letech symbolem Spojených států. Amerikanismu. Dnes známý styl života spíše jako "Americký sen". Město na vás dýchá hustou atmosféru plnou nejisté budoucnosti. Všude jsou verbovací billboardy upozorňující na hrozbu z Evropy. Z rádia a novin na vás každým dnem útočí žhavé informace z fronty.

Město sice není tak rozlelé zato je velice různorodé. Přístavní čtvrti které žijí. Dělníci, gigantické lodě. Vše je velice autentické.

Čínská čtvrť, Italská čtvrť. Vše vám bude připadat velice přirozené a budete z toho cítit i historii města.

 

Příběh

Jak si již někdo z vás všiml, období se bude během hraní měnit.

Vito totiž poté co přijede z fronty díky zranění do Empire Bay (40. léta) se sejde s Joem.

Ten díky svým kontaktům dokázal zařídit, aby se Vitův stav "zhoršil" a na frontu už se nemusel vracet. Společně rozvinou tento příběh. Příběh zvráceného města pod nadvládou mafiánských bossů.

Ve městě panují tři rodiny: Clemente, Falcone a Vinci.

Vito se po pár prácičkách pro mafii dostane k soudu a rázem také do vězení. Zde se pro mě odehrávala asi nejzábavnější část příběhu, totiž život vězně.

Být vězněm v tak prohnilém městě jako je Empire Bay je velice náročné, jak na fyzičku, tak na psychiku (ne, že by to ve skutečných vězeních nebylo jiné, ale zde vám dozorci dají sakra znát kdo je tady pánem. Tehdy výraz "policejní brutalita" neznali.).

Po té co se dostanete z vězení, jako by jste vstoupili do jiného světa. Jste v 50. letech.

Auta podstoupila značných změn a to jak v designu, tak jízdních vlastnostech. Město je celé živější, barevnější a lidé ukazují co jsou zač. Nosí více pestré oblečení a už zmizelo pár věcí, které byly tehdy v normální konverzaci tabu. Ale hlavně, už nejste v zimě!

Příběh je velice spletitý a díky změně období (celkem tři části) je i pestrý a zajímavější.

Zažijete výstup na vrchol, ráznou zradu a následuje pád. Hra si přímo žádá o přísloví "Rychle nabyl, rychle pozbyl". Proto bych doporučil si hru zahrát, jestli chcete zažít opravdovou gangsterku jak má být. Vše je opravdu realistické. A to se kupodivu nezmiňuji o grafice, nýbrž o celkovém chování postav.

 

Tak jak to shrnout?

Ačkoliv Mafia II nevyužila celkový potenciál prvního dílu (možná právě díky DLC, do kterých je hra rozsekána), je to úctyhodný nástupce legendy jako je Mafia.

Při hře jsem se bavil až do poslední chvíle. Pro některé je sice až moc lineární, ovšem to v celkovém dojmu není úplně špatně. Hra vás díky lineárnosti vtáhne do příběhu téměř jako žádná jiná hra. A je vidět, že si s Mafií dali záležet. Vše je velice precizně udělané a u misí jsem nenarazil na stereotyp. Hra byla jednduše tak pestrá a dokonalá, že si zaslouží být ve vaší mechanice.

Sice si spousty lidí stěžuje, že se nepovedla, já si myslím, že je to tím, že si hru (ti co říkali, že se nepovedla) během hraní neužívali. Nezkoušeli přemýšlet co by se stalo kdyby to bylo takhle a takhle a nakonec došli ke stejnému závěru jako já. Mafia II je prostě Mafia II. Nic víc, nic míň. Je to zábava na několik hodin a rozhodně vás nebude nudit.

 

... zde pokračujte v psaní ...

Scaletta, Vito Scaletta

Verdikt

Ačkoliv si spousty lidí stěžuje, je to opravdu vyvedená hra. Bez chvilky nudy či stereotypu. Vito Scaletta je opradu charismatický hlavní hrdina a stejně také působí prostředí a celkový pohled na hru. Hru bych doporučil jak veteránům Mafie tak úplný neznalcům.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Příběh
Preciznost a detailnost
Hlášky
Vito Scaletta
Stálé urážky od některých hráčů takového husarského kousku
Ořezanost hry do DLC
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama