Šéf PlayStationu vysvětlil, proč nechce z PS Plus udělat předplatné ve stylu Game Passu
Novinka Šéf PlayStationu vysvětlil, proč nechce z PS Plus udělat předplatné ve stylu Game Passu

Šéf PlayStationu vysvětlil, proč nechce z PS Plus udělat předplatné ve stylu Game Passu

Daniel Jarocký

Daniel Jarocký

19
Platformy PlayStation PlayStation 5 PlayStation PlayStation 4

Přidávání first party her do PS Plus v den vydání není na pořadu dne.

Reklama

Společnost Sony včera po měsících spekulací a úniků konečně oficiálně představila rozšířenou službu PlayStation Plus, o které se v minulosti psalo jako o projektu Spartacus. Výsledkem jsou tři úrovně předplatného, které kombinují dříve oddělené služby PS Plus a PS Now.

Podrobnosti naleznete v naší včerejší novince.

Jisté je, že ani jedna z úrovní předplatného nenabídne first party exkluzivity od Sony v den jejich vydání. Tím se nová podoba PS Plus výrazně odlišuje od Game Passu, jehož předplatitelé si mohou veškeré hry od Microsoftu a jeho studií zahrát právě v den vydání.

Šéf PlayStation Jim Ryan v rozhovoru pro magazín gamesindustry.biz vysvětlil, proč se Sony se svých předplatných nevydalo právě cestou Game Passu.

„Cítíme, že jsme s našimi studii v dobré situaci, kdy investice přináší úspěch, který umožňuje další investice, jež přinášejí další úspěch. Tento cyklus se nám líbí a myslíme si, že se líbí i našim hráčům,” vysvětluje Ryan.

„Cestou přidání našich do předplatného ihned po jejich vydání jsme se nevydali v minulosti a nechystáme se jí ani v případě této nové služby. Máme pocit, že kdybychom to udělali s hrami, které vytváříme v PlayStation Studios, tak by se výše zmíněný příznivý cyklus přerušil. Úroveň investic, které musíme do našich studií vkládat, by už nebyla možná a myslíme si, že by to mělo dopad na kvalitu her, které vytváříme. A to není něco, o co by hráči stáli.”

Nutno podotknout, že postoj Sony není v tomto ohledu mezi herními vydavateli ojedinělý. Podobně chladný postoj k herním předplatných ve stylu Game Passu zaujímá například Take Two nebo Nintendo. Jim Ryan však jedním dechem dodává, že se situace může vlivem různých trendů do budoucna změnit.

„Vzhledem k tomu, jak se svět v současné době velmi rychle mění, tak nic není navždy. Kdo by ještě před čtyřmi lety řekl, že se dočkáte vybraných AAA PlayStation exkluzivit na PC? Začali jsme loni s Horizon Zero Dawn, pak Days Gone a teď God of War. Zaznamenali jsme velký úspěch u kritiky i z hlediska prodejů a všichni se s tím dokázali smířit. Když se ale ohlédnu čtyři roky zpátky, říkám si, že nikdo tento krok nepředpokládal. Takže v této fázi nechci nic tesat do kamene. Jediné, k čemu dnes mluvím, je přístup, který zaujmeme v krátkodobém horizontu.“

Šéf PlayStationu vysvětlil, proč nechce z PS Plus udělat předplatné ve stylu Game Passu

Ryan se v rozhovoru vyjádřil rovněž k ceně předplatného. Už na první pohled je totiž zajímavé porovnat ceny za měsíční a roční předplatné. Pokud si například zakoupíte nejdražší předplatné PlayStation Plus Premium na pouhý jeden měsíc, tak vás bude stát 18 eur.

Roční přístup do identického verze předplatného vás ale vyjde 120 eur, což znamená, že měsíčně zaplatíte pouze 10 eur. Cenově výhodnější nabídka není u delšího období u podobných služeb nijak překvapivá. V případě PlayStation Plus je ale rozdíl opravdu výrazný. Zaměření na roční variantu předplatného potvrzuje šéf PlayStationu.

„Je faktem, že alespoň u našich služeb si velká většina lidí si předplácí služby prostřednictvím předplatného na 12 měsíců. Jsou to více než dvě třetiny těch, kteří si takto předplácejí služby. To je model hodnotové nabídky, který jsme velmi pečlivě zkoumali. Myslíme si, že vzhledem k tomu, co lidé dostanou, je naše nabídka skvělá. Jednoduše by ale nebyla možná, kdybychom do služby zařadili hry našich studií hned v den jejich vydání.“

Závěrem se Ryan vyjádřil rovněž k nejdražší variantě předplatného s názvem PlayStation Plus Premium, která navrch nabídne i staré hry z éry PS1, PS2 a PS3. Právě tituly ze třetího PlayStationu bude nabízet prostřednictvím cloudu.

„Samozřejmě není pro každého, a proto je pojmenované Premium. Ale jsou tu lidé jako já, kteří tyto hry hráli a milovali je před dvaceti a více lety. Nebo jsou to lidé, jejichž rodiče o těchto hrách básní a chtějí si je sami vyzkoušet. Jakmile se o tuto nabídku titulů budeme moci podělit se světem, myslíme si, že o ni bude velký zájem,” říká Jim Ryan.

Šéf PlayStationu vysvětlil, proč nechce z PS Plus udělat předplatné ve stylu Game Passu

Jak se jednotlivé verze předplatného od Sony zamlouvají vám?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama