Shank, krvelačná mlátička…
Blogy čtenářů Recenze Shank, krvelačná mlátička…

Shank, krvelačná mlátička…

Koncem měsíce října tohoto roku se na známé službě STEAM objevila jedna velmi zajímavá gameska od nepříliš známých autorů ze studia Klei…

Reklama

Koncem měsíce října tohoto roku se na známé službě STEAM objevila jedna velmi zajímavá gameska od nepříliš známých autorů ze studia Klei Entertainment, kteří na svém kontě mají opět trochu méně známé tituly jako je třeba hra Sugar Rush a nebo Eets. Že Vám to nic neříká, no mě taky ne, nejde totiž zrovna o hry, které by mě moc lákaly, ale Shank, což je jméno hlavního hrdiny a také název hry, kterou chci dnes recenzovat.

Vzhůru za pomstou… krvavou pomstou

Ač to tak nevypadá v Shankovi nepůjde jenom o brutální zabíjení stovek zločinných nepřátel, i když ano půjde, vaším motivem ale bude pomsta. Vás a vaši přítelkyni se totiž pokusí zlikvidovat banda místních zlořádů, což se jim ale naštěstí tak úplně nepovede, a tak se můžete po čase vrátit a přítelkyni pomstít. Svou základní výbavu získáte hned během první scény a musím říct, že nepůjde jenom o jednu devítku s pár náboji.

Kromě dvojice pistolí na vás totiž čeká i pěkně ostrý nůž a hlavně motorová pila! Asi je vám jasné, že tato hra nebude o diplomacii, ale o pořádných jatkách. Shank se totiž v žádném případě s nikým mazat nebude, pomsta je pomsta, a v tomto případě opravdu krvavá. Shank ale přeci jenom není film, a nebo hra jako je třeba Mafia I a II, kde se příběh dá s filmem srovnávat, ale spíš takový oživlý komiks. Přesto, nějaké pozadí hra mít musí a zde se vše povedlo, tak jak mělo.

 

Bojová plošinovka? No proč ne…

Možná jste již z obrázků ze hry poznali, že tentokrát půjde o klasickou 2D mlátičku, v které budeme postupovat jen jedním směrem, stále kupředu, popřípadě nahoru a dolů, přičemž se Vám další postup nezpřístupní, dokud nepomlátíte všechny nepřátele. Takovýchto her už bohužel moc nevychází, všichni sází spíše na 3D zobrazení. Toho, že by se Vám ale hra nelíbila, se podle mě bát nemusíte. Tato hra má svůj velmi výrazný styl. Dočkáme se zde totiž se stroze nakreslenými postavami ve stylu komiksů, stejně jako třeba v hudebních videích skupiny Gorillaz, nebo v dětském seriálu Dextrova laboratoř.

Toto zpracování se samozřejmě nemusí líbit úplně každému, ale o tom to právě je. Takto výrazné věci se často nelíbí všem, ale stejně tak tomu je třeba i u automobilů. Někdo se snaží udělat krásné a výrazné auto, které se ale samozřejmě nebude líbit každému a někdo dělá auta nudná, která nikoho neurazí, ale ani nenadchnou. Zajímavé je i samotné prostředí, které se také nese v duchu komiksů. Je zde použito jenom malé množství barev a jejich odstínů což působí opravdu zajímavě a příjemně.

Prosekat se na konec

Asi by nebylo od věci zmínit zde i opravdu povedený systém soubojů a ovládání, které je v Shankovy hodně zábavné. Pro hraní této hry se spíše doporučuje dobrý herní gamepad, s čímž musím opravdu souhlasit. Tlačítka totiž máte pěkně pohromadě, a tak se musíte soustředit už jenom na vhodné načasování různých úderů. Hraní ale není utrpením ani na klasické klávesnici.

Zde si musíte akorát zapamatovat, co jaké tlačítko dělá, což pro většinu PC hráčů asi nebude problém. Ovládání se tedy dá jen pochválit. Samostatnou kapitolou jsou potom souboje se samotnými bossy, kde musíte využít jejich slabin, které nemusí být na první pohled patrné, za což jsem docela rád, protože mě třeba finální souboj ve slavném Mass Effectu 2 moc nebral.

Masakr motorovou pilou

Samozřejmě v průběhu hraní nezůstanete jenom u tří základních zbraní, to vůbec ne. Váš arsenál bude samozřejmě mnohem bohatší a rozmanitější. Čas od času seberete několik granátů, které se hodí na rychlé masakrování větších nepřátel, ale samozřejmě svou práci zastanou i při použití na větší skupinky obyčejných pěšáků. Horší je, když tyto granáty hází někdo na vás. Ale nikdo si snad nemyslel že to bude jednoduché.

Mnohé jistě potěší přítomnost pěkné brokovnice, nebo třeba mačety a mnoha dalších zbraní. Čas od času se vám do ruky dostane také těžší nářadí jako je třeba rotační kulomet. Někteří nepřátelé mají ale také kvalitní štít, tak že to ani s tímto náčiním nebude zas tak jednoduché. Navíc s rotačním kulometem pochopitelně nemůžete skákat, což je logické a tak ho před skokem musíte nechat na zemi.

Závěrem

Shank je velmi zajímavá hra, kterých v poslední době opravdu moc nevychází. Myslím si že plošinovky jsou poslední dobou trochu zanedbávané, což je škoda, člověk si občas chce odpočinout u něčeho podobného. Grafické zpracování hry postrádá moderní grafické efekty, ale to v tomto případě rozhodně není na škodu. Hra má svůj vlastní styl díky němuž na ni jen tak nezapomeneme.

Na druhou stanu mě příběh moc nezaujal a po čase mě hra trochu omrzela. Hra je navíc dost krátká, ale v tomto případě si nejsem úplně jistý jestli je to dobře nebo špatně. Proto radím, aby jste si tuto hru rozkouskovali, aby vám trochu déle vydržela a aby vás nepřestala bavit. Pokud by měla průměrná hra dostat hodnocení 5/10, což by podle mě měla, tato originální záležitost od mne dostane 7/10 a za cenu necelých 13 Euro stojí za vyzkoušení.

... zde pokračujte v psaní ...

Shank, krvelačná mlátička…

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Výtvarné zpracování ve stylu komiksu
Návrat do 2D
Různorodost zbraní
Cena
Délka hry?
Slabší příběh
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama