Sheltered – přežívání v podzemí
Preview Sheltered Článek Sheltered – přežívání v podzemí

Sheltered – přežívání v podzemí

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2

Schází vám Fallout Shelter na PC? Máme tu pro vás náhradu.

Reklama

Dojmy z hraní PC verze v Early Access

Tou by měla být indie hra od vývojářů ze studia Unicube, kteří se svým titulem Sheltered vstoupili do Early Accessu (na Xbox One v preview programu). Její obsah je sice pěkný, ale naše preview jsem se rozhodl pojmout trošku jiným způsobem než jindy. Popíšeme totiž příběh rodiny, která měla to štěstí a zachránila se před katastrofou, která postihla okolní svět. Jak dlouho se jim podařilo přežít, se dočtete již o pár řádku dále.

Příběh jedné rodinky

Den první

Dokázali jsme to sice jen tak tak, ale jsme na živu. Našli jsme nový domov. Kevin, Brenda, Thomas, Janet a jejich kočička Fousek jsou konečně v bezpečí. Sice to tu páchne a bude se muset ještě hodně máknout, aby se tohle místo dalo považovat za domov, ale i tak lepší než zemřít v Pustině. Jistě naší rodinu čeká skvostná budoucnost. Jen asi nic nebude zadarmo. Dejme se tedy do práce. V následujících dnech se moc neděje, pracuje se hlavně kolem bunkru. Rozšiřujeme ho a zastavujeme. Suroviny docházejí, bude potřeba jít na první výpravu.

Den šestý

Na průzkumu kostela jsme narazili na Karla. Po krátkém rozhovoru se k nám přidal, byl tak osamělý. V kostele jsme nalezli pár konzerv a součástky, které použijeme při úpravě našeho dosavadního sídla. Karel je nadšen, že se s námi může vrátit a že má konečně domov. Poté, co jsme dorazili do bunkru, zvonil interkom. Z jeho útrob se ozval ženský hlas. Neznámá se představila jako Amy, podobně jako Karel si prošla peklem a přežívala na vlastní pěst.

Den sedmý

Zprvu poklidná výprava se nakonec hodně zvrhla. Potkali jsme totiž tajemného muže. Dennis nám odmítl dát jídlo a tak jsme se pustili do rvačky. Dennis je mrtvý, Amy ho praštila trubkou do hlavy. Smutné je, že měl u sebe jen jednu konzervu s jídlem. Na opuštěné farmě jsme naštěstí nalezli ještě trošku jídla a hlavně pár kanystrů s palivem, které zásobuje generátor v bunkru. Amy má výčitky svědomí kvůli tomu, co udělala.

Den osmý

Potraviny a jiné suroviny v našem okolí již došly. Musíme se vypravit dál, je to otázka života a smrti. Amy je stále na hromádce ze svého činu. Neměla však na výběr. Na další výpravu jít ale nemůže, s jejím myšlenkovým stavem by se mohlo stát prakticky cokoliv. Raději jí necháme pořádně odpočinout. Rozhodli jsme, že do Pustiny se vypraví Thomas s Karlem. K dispozici jsme měli jen jednu plynovou masku. Karel tady šel bez ní, obětoval své zdraví pro dítě. Na cestách potkali znovu pár osamělých duší, většinou se jim však vyhnuly obloukem. Jejich návrat přes slušný počet surovin nebyl slavný. Karel nebyl vůči záření zrovna nejodolnější, takže nyní zvrací po celém bunkru. Musíme sehnat anti-radiační pilulky.

V době jejich nepřítomnosti k nám přišla potulná prodejkyně. Směnili jsme s ní vodu a prozatím nepotřebné předměty za kůže a jiné aktuálně zásadní věci. Žijeme prozatím ze dne na den, takže myslet na budoucnost nemá smysl. Mimo to, hlava rodiny Kevin jasně nařídil, že se voda má investovat. Přeci jen brzy znovu zaprší.

Den devátý

Jelikož toaleta a sprchy jedou na plný výkon, zásoby vody se pomalu tenčí. Kevinovi nyní došlo, že prodej vody nebyl zrovna ten nejlepší nápad. Místo vytouženého deště přichází jen písečná bouře. Čas běží. Velká část bunkru potřebuje akutně na toaletu. Voda je však stále v nedohlednu, takže záchodová mísa se pomalu, ale jistě zaplňuje exkrementy. Zápach je příšerný. Déšť stále nikde. Aby toho nebylo málo, špína, která zaplavila bunkr, došla až do takového stádia, že Brenda dostala otravu jídlem. Nemáme antibiotika. Situace se stále zhoršuje. Venku prozatím nespadla ani kapka.

Den desátý

Karel spolu s Brendou stále vesele zvrací. Situace u Karla je ale o to horší, že upadl do silných depresí, ve kterých se jen třese a není schopen se vzchopit. Bunkr obchází smrt. Koho si vezme jako prvního, není prozatím jasné. První její obětí nakonec nebyl člověk, ale zvíře. Někdo zapomněl při návalu stresu nakrmit kočku, která v důsledku nedostatku krmení skonala. Měli bychom odklidit její hnijící tělo. Schází hřebíky na hrob. Museli jsme jí tedy pohodit do Pustiny.

Amy s Thomasem se přes jejich potíže a únavu vydávají do Pustiny. Tentokrát jde bez masky Thomas. Snad dokáže odolat radiaci lépe než Karel. Na výpravě potkají další přeživší. Ta není moc přátelská a u naší dvojice vzbudí strach. Oba utíkají. Zběsilý útěk se jim sice podaří, ale ztrácí značnou část vody, kterou dostali na cestu. Musí najít novou. Mají ale štěstí a při zkoumání jednoho z domů nachází, co je potřeba. Při návratu domů se ale Amy při pohledu na Karla též zhroutí a oba jsou prakticky odepsaní. Ostatní se o ně musí starat. Nálada houstne.

Den jedenáctý

Brenda stále zvrací. Její stav je kritický. Karel spolu s Amy jsou na tom též špatně. Kevin zvažuje, jestli se o ně nepřestat starat a nechat je jednoduše osudu. Jeho malý syn Thomas to jasně odmítá. Spolu se svou sestrou se vydávají do Pustiny. Musí zachránit matku, která už dlouho nevydrží. Na svou cestu dostanou jen jednu plynovou masku. Tentokrát jí dostává Thomas, který na tom není nejlépe. V bunkru dochází jídlo. Tato výprava je pro všechny zásadní.

Karel se spolu s Amy pomalu dávají do pořádku. Když zjistí, že se děti rozhodly zachránit bunkr, též vyrážejí se zásobami vody do neznáma. Na této výpravě naráží na Tomáše, který má v ruce páčidlo. Situace se vyhrotí a znovu končí momentem, kdy má Amy na rukou krev. Děti mají větší štěstí. Potkávají jen bývalou servírku Marii, která se k nim chce přidat bez postranních úmyslů. A ještě k tomu nachází jídlo, které jejich domov tolik potřebuje. Obě výpravy se vrací zpět.

Den dvanáctý

Amy znovu upadla do silných depresí. Přesto, že se situace v bunkru trošku uklidnila, její stav se zhoršuje. Minulá výprava naštěstí našla i antibiotika, takže Brenda je již též v pořádku. Amy z nenadání umírá. Její smrt prohlubuje myšlenkovou trudnost všech místních. Má to ale jednu výhodu. Amy přinesla svým přátelům potřebné jídlo. Nechceme přeci, aby přišla nazmar.

Thomas má hlad. Jako perfektní strava mu poslouží zbytky Amy, které Kevin s Karlem získali z pomalu se rozkládajícího těla. Karel znovu upadl do stavu, v kterém odmítá jíst a pít. Uchýlil se před vchod bunkru, takže nemoc z ozáření na sebe zřejmě nenechá dlouho čekat. Servírka Marie má též na krajíčku, svíčková z Amy jí moc nesedla. Zatarasuje druhé dveře do bunkru a též upadá do katatonického stavu.

Marie je naštěstí silná, takže už je na tom trošku lépe. Karel se ale stále válí ve svých výkalech. Do pasti nastražené venku se chytil jelen. Byl sice kost a kůže, ale i tak z něj máme pár dávek masa. Snad vydrží do smrti Karla. Pak zas bude co jíst. Jeho stav se stále nelepší.

Den třináctý

Nevím jak je to možné, ale po bunkru se nám začaly prohánět krysy. Místnímu osazenstvu moc náladu nezvedli. Kevin musel jít díky Karlovu stavu sám. Prozatím se ještě nevrátil. Brenda s Thomasem se ho vydávají hledat. Materiál, který přinesly předešlé výpravy, jim zajistil dvě masky proti radiaci, tentokrát snad nikdo trpět nebude. Jistě se jim zadaří a všem obyvatelům bude již lépe.

Den čtrnáctý

Thomas a Brenda jsou mrtví. Cestou narazili na velmi agresivního muže, který se neštítil zabít matku s dítětem. Jelikož se z vysílačky, kterou si sebou tato dvojice vzala, ozývaly jen výkřiky, je všem jasné, co se stalo. Celý bunkr upadá do splínu. Nikdo není schopen se ani pohnout. Tak to pár dní pokračuje.

Den sedmnáctý

Ze základní rodiny zbývá už jen Janet a pár nalezenců z pustiny. Marie se podobně jako Amy už ze svého katatonického stavu nedostala. Je mrtvá. Osazenstvo znovu upadá do depresí.

Den dvacátý

Je to zvláštní, ale Karel i přes předpovědi zbytku osadníků stále žije. Jestli je to ovšem stav, který se dá považovat za život. Leží přede dveřmi a klepe se. Nepřijímá potravu ani vodu. Nic se neděje. Vše je ztraceno.

Den dvacátý sedmý

Janet umírá. Smrt je pro ni po mnoha hrůzách, které prožila, vysvobozením. Její tělo zužitkuje jedna z nově příchozích Jennifer. Je na bunkr už sama. Karel se totiž ve svém katatonickém stavu nedá počítat, už totiž jen křičí a maže fekálie po přístupových vratech. Smrt si pro něj zatím nechce přijít.

Den třicátý první

Jennifer zemřela. Zůstal už jen nepříčetný Karel. Zanedlouho však i on došel pokoje. Příběh tohoto bunkru se uzavřel.

Nelehké přežití

Ten, kdo si náš krátký deníček přečetl pořádně, jistě poznal, že přežití v Sheltered nebude nijak snadné. Oproti This War of Mine tu máme ještě řadu nepříznivých faktorů, které značně stěžují hratelnost. Jak bylo vidět v textu, výpravy do pustiny nepřinášely jen jídlo, ale i lidské zdroje, které hledaly stejně jako počáteční rodina útočiště před velmi agresivním a nepřátelským světem. Bitky jsou tahové, takže alespoň v tomto se dá pocítit určitá úleva. I když i v jednom tahu vás silnější protivník může prakticky zabít. Člověk si ale asi nevybere.

Už v tomto stavu je Sheltered hodně zajímavým titulem, který má rozhodně potenciál. Ve finální verzi bude pravděpodobně vypadat jako This War of Mine. Možná by se dalo říct, že půjde o klon v těchto chvílích populárního Fallout Shelter, ale asi bych předbíhal. Rozhodně se těším na to, co nám vývojáři z Unicube ještě přinesou. Doufáme, že se vám forma našeho menšího preview líbila.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama