Sony PlayStation 4 první dojmy PC hráče
Blogy čtenářů Článek Sony PlayStation 4 první dojmy PC hráče

Sony PlayStation 4 první dojmy PC hráče

Hráčem jsem někdy od roku 2002, kdy jsem na střední dostal svůj první herní počítač, zahrál si na něm svou první hru (Mafia) a od té doby s hraním…

Reklama

Hráčem jsem někdy od roku 2002, kdy jsem na střední dostal svůj první herní počítač, zahrál si na něm svou první hru (Mafia) a od té doby s hraním nepřestal. No dobře, začalo to ještě mnohem dřív, když jsme se sestřenkou hrávali Maria na videohrách a snažili se celou hru dohrát na jeden zátah (nedala se na videohrách ukládat). Rok 2002 byl ale přelomový. Stal se ze mě PC hráč, začal jsem se zajímat o herní hardware a technologie, o samotné hry a začal jsem vytvářet weby různého druhu (jasně že herní).

Od té doby jsem hrál zpravidla jen na PC, sice jsem si nakonec pořídil Xbox 360 (na kterém jsem vůbec nehrál) a později i Playstation 3 (na kterém jsem hrál také výjimečně), ale vždy pro mě byl hlavní počítač. Letos jsem si opět musel vybrat, na čem budu v následujících letech hrát. Na PC mi už bohužel nejnovější hry nefungují a Playstation 3 mi svým výkonem a grafikou ve hrách nikdy nestačil. Dlouho jsem přemýšlel jestli postavit další PC ale vzhledem ke špatné optimalizaci her a nepovedeném startu většího množství titulů, jsem se rozhodl pro novou konzoli a nakonec zvolil právě Playstation 4 (nic proti Xboxu One, byla to těžká volba). Jaký ale tolik vychvalovaný PS4 je? Jaký na mě udělal dojem?

Design a prostředí

Design je jedním z kladů nové konzole a to i vzhledem k tomu, že jsem si k PC nedokázal vybrat skříň, která by se mi líbila. Playstation 4 působí prostě elegantně a myslím, že nebude na stole dělat ostudu ani za několik let. Moderní a jednoduchý design konzole působí prostě svěže. Dočkali jsme se také nového Dualshocku a já rovnou dodám, no konečně. Nikdy jsem dualshocky neměl moc rád a upřednostňoval spíš ovladač k Xboxu 360. Nový dualshock je ale něco jiného. Skvěle padne do ruky, je zaoblený a příjemně se drží.

Zajímavá je také dotyková ploška, pomocí níž se ve hrách ovládají doplňkové funkce. Například v GTA 5 díky ní přepínáte radiové stanice a stiskem se mění pohled. Příjemné je i světlo na ovladači, které dokáže svítit, případně blikat různými barvami. Je ale možné že to značně vybíjí baterii, jelikož mi zatím moc dlouho nevydrží (ale zase usilovně hraji, někdy to stopnu). Další novinkou je také hlasitý reproduktor, který prohlubuje zážitek ze hry. Je to opravdu něco jiného když najednou začne hrát, například telefonát z jiného místa než z reproduktorů televize.

Prostředí konzole je příjemné a jednoduché. S novou konzolí jsem si založil také nový PSN účet ve kterém budu mít pouze PS4 hry. Profil jsem propojil s Facebookem odkud se přetáhlo i jméno s diakritikou, která mi jinak nešla zadat (nevím jestli to jde). Výhoda je, že si mí přátelé nemusí pamatovat mou novou přezdívku.

Hraní a tak...

Konečně se dostávám k tomu nejdůležitějšímu a to, jak se na konzoli hraje. Zatím jsem vyzkoušel GTA V, Minecraft, Plants vs. Zombie Garden Warfare, War Thunder, trial verzi Destiny, a nějaké demoverze a musím říct, že jsem spokojený. Hry se na gamepadu ovládají většinou parádně, sice to není tak rychlé a přesné jako s myší, ale je to mnohem pohodlnější. Ovladač má totiž hned několik výhod. Vše co potřebujete máte po ruce, má zpětnou odezvu, střílíte stisknutím kohoutku zbraně (je tu jistá podobnost tvarová a pohybová), navíc pohyb ovládáte plynule. Jediný problém zatím mám se hrou War Thunder kde by potřebovalo ovládání ještě doladit.

Další kapitolou je grafika, vždy byla u her důležitá a vždy bude. S PS4 jsem v tomto směru spokojený, grafika je na úrovni, kterou od her požaduji a pokud se bude od teď jen vylepšovat, budu spokojený. Mám rád hry ve FullHD, i když přiznávám, že když moderní hru na PC přehodíte do 800p a nastavíte plné detaily a nejlepší antialising, rozdíl nepoznáte ani na monitoru. U PS4 ale tak skvělý antializing není (zkoumáno v GTA5 na monitoru), ale myslím že to není až tak potřeba, jelikož je konzole určená na hraní na TV a tam bude vše krásné. Co se týče grafiky celkově, výrazně překonává starší konzole PS3 a Xbox 360, počítači ale na zadek nedá. Měl jsem možnost hrát i Killzone Shadow Fall a musím říct že Crysis 3 je stále lepší, PC hráči tak mohou být spíše spokojení než naprosto nadšení, hry ale obecně vypadájí moc pěkně (přeci jenom už se mi nechce stavět další drahý stroj a spoléhat na to že se někdo nevykašle na optimalizaci, děkuji Ubi).

Závěrem

Své dojmy bych uzavřel tak, že jsem se svou novou hračkou zatím více než spokojen, není dokonalá a v některých ohledech by mi dvakrát až třikrát dražší PC nabídlo o něco víc (amaterské češtiny, modifikace, levnější hry, o něco lepší grafiku) ale u PS4 mám zase jistotu, že se v dalších letech nemusím starat o výkon a většina her bude vypadat minimálně pěkně a bude optimalizována tak jak to jen vývojáři dokáží (a nevykašlou se na to tak jak na PC). Samozřejmě láká mě i konkurenční Xbox One, protože jeho exkluzivity jsou takové veselejší a má jeden velký trumf v podobě Forzy Horizon 2, ale prozatím se spokojím s jednou skvělou konzolí.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama