Sony si zaregistrovala jeden zajímavý a jeden kontroverzní patent
Novinka Sony si zaregistrovala jeden zajímavý a jeden kontroverzní patent

Sony si zaregistrovala jeden zajímavý a jeden kontroverzní patent

Ondřej Partl

Ondřej Partl

25
Platformy PlayStation PlayStation 4 PlayStation PlayStation 5

Dočkáme se v budoucnosti zpoplatnění návodů?

Reklama

Oficiální oznámení PlayStationu 5 je sice zatím stále v nedohlednu, avšak společnost Sony Interactive Entertainment si v nedávné době zaregistrovala dva velmi zajímavé patenty, které jsou nějakým způsobem spojeny s touto očekávanou konzolí.

První z nich naznačuje jistou formu biometrických senzorů, které jsou umístěny na úchytech Dualshocku 5. Ty by měly snímat vaši elektrodermální aktivitu (hladinu vylučování potu) a tepovou frekvenci. Tyto informace jsou následně sbírány a posílány do PlayStationu 5, jenž je vyhodnotí a podle toho poupraví váš herní zážitek. Přesné informace o tom, k jakým úpravám dojde, sice nejsou součástí patentu, nicméně se podle mého dá očekávat například zvýšení frekvence děsivých momentů v hororové hře.

Cílem této funkce je podle dokumentu zajištění "imerzivního a vysoce interaktivního zážitku pro hráče". Patent taktéž prozrazuje, že by tato funkce měla nějakým způsobem spolupracovat s virtuální realitou. Rozhodně se ale jedná o velmi zajímavou záležitost, která by skutečně mohla samotný požitek z hraní posunout na úplně novou úroveň.

Druhý nedávno zaregistrovaný patent se nazývá "In-game resource surfacing platform" a ve své podstatě se jedná o zakomponovaného chytrého asistenta v podobě umělé inteligence, která během hraní sleduje, jak se hráči daří plnit úkoly či porážet nepřátele. Jakmile by se následně někde na delší dobu zasekl, může požádat samotnou konzoli o pomoc. Ta mu na základě dat složených z jeho a online (různé internetové návody či data od ostatních hráčů) informací nabídne radu či přímo prostředky, jak se s problémem vypořádat. Ve výsledku to tedy vypadá jako pokročilejší verze dřívějšího PlayStation Assist.

Sony si zaregistrovala jeden zajímavý a jeden kontroverzní patent

Na povrch se to tedy může jevit jako příjemný způsob, jak se konečně zbavit otravného hledání na internetu během toho, kdy si ve hře nevíte rady. Jenomže právě slovíčko "prostředky" zvedá poměrně nemalé obavy z toho, že Sony tímto dává možnost videoherním autorům do hry umístit další různé mikrotransakce, které by vás přes onen problém s lehkostí mohly přenést. Jen bude třeba sáhnout do peněženky. Jinými slovy by vznikly zcela nové, uživatelsky zaměřené mikrotransakce, což už rozhodně příliš pozitivně nezní.

Nicméně je třeba podotknout, že se stále jedná pouze o patenty, které v reálném světě vůbec nemusí spatřit světlo světa. A pokud ano, jejich konečná podoba může fungovat znatelně odlišně.

Každopádně jaký je váš názor? Líbila by se vám tato biometrická zpětná vazba? A jak se stavíte k takovémuto hernímu asistentu? Dejte nám vědět v komentářích.

Zdroj: CCN a RespawnFirst

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama