Souboj DLC – Je lepší renesanční Itálie, nebo Sprawl?
Speciály Dead Space Článek Souboj DLC – Je lepší renesanční Itálie, nebo Sprawl?

Souboj DLC – Je lepší renesanční Itálie, nebo Sprawl?

Daniel Kremser

Daniel Kremser

4

Toť velice složitá otázka, na niž se bude hledat odpověď jen velice těžce. Přesto se o to pokusíme.

Reklama

Ano, je to tak, dneska věnujeme pár řádků u většiny hráčů ne moc populárním DLC. K dodatečně stahovatelnému obsahu se dají zaujmout jen dva postoje: buď je milujeme, nebo je nenávidíme. Tento postoj se odvíjí především od jejich rozsáhlosti či ceny. Darovanému koni na zuby přece nehleď. To však není dnešní případ, dneska nám na stole přistála DLC placená. Je nutno přiznat, že některé kousky to přehánějí na celé čáre, podívejme se třeba na map packy do Call of Duty. Ovšem některé dodatky si naši pozornost zaslouží a právě jedné takové dvojici se podíváme na zoubek teď.

Během března totiž své rozšíření dostanou hned dvě skvělé hry. Tou první je Assassin's Creed: Brotherhood a druhou pak Dead Space 2. Oba rozšíření nabídnou novou kampaň za téměř stejnou cenu. Pojďme si tedy shrnout, jaké plusy a mínusy nabízejí. Popřípadě odpovědět hned na několik palčivých otázek včetně té nejdůležitější - který kousek je ten lepší.

Kdo, kde a kdy?

ACB: The Da Vinci Disappearance

Jak vidno, Renesance na našich televizích jen tak neskončí. Avšak nyní je to přeci jen trochu jiné. Poprvé si budeme muset za přídavek zaplatit a prvně dostaneme novou plnohodnotnou kampaň. Již podle názvu, který zní Da Vinci Disappearance musí každý vědět, o co půjde. Mini kampaň navazuje na příběh původní hry a zavede nás do Říma očištěného od Borgie. Bohužel Ezio nemá nikdy klid a na scéně se objevuje nový mocenský hráč - tajemná sekta Hermetiků. Ti samozřejmě nemají v plánu nic menšího, než kompletní ovládnutí světa, na což logicky potřebují největšího génia své doby - našeho Leonarda. Vyřešit jeho únos a vyrvat ho ze spárů zlořádů už bude jen a jen na nás. Samozřejmostí je příběh plný akce, zrady a překvapivých dějových zvratů, který vás drapne a už nepustí.

Dead Space 2: Severed

Druhým do pranice je Severed pro Dead Space 2. Tato hororová akce okouzlila svou atmosférou a hratelností nejednoho hráče a od nás si odnesla skvělé hodnocení. Proto nyní přichází skvělá zpráva: Necromorphy budeme moci kosit zase o něco déle. Přídavek nám dovolí zhostit se role bezpečnostního důstojníka Wallera. Ten musí zachránit svou milou Lexine. Ale co osud nechtěl, naneštěstí je dělí hned celý tucet místností plných zuřivých Necromorphů. Pokud vám přijdou jména povědomá, jste na správné stopě. Obě postavy totiž pocházejí z Dead Space: Extraction, který byl přibalen k PS3 verzi základní hry. Ten měl slepit příběh jedničky s dvojkou a přesně o totéž se nyní snaží i Severed. Bohužel je příběh dost klišovitý a plytký, takže nějaké dějové zvraty jako u prvního jmenovaného můžeme čekat marně. Místo toho se nám dostane pořádně krvavé akční řežby, a to myslíme doslova.

A co za své penízky dostaneme?

ACB: The Da Vinci Disappearance

V celkem osmi misích ve dvou lokacích svedeme závod s časem a je jen na nás, jak Leonardo dopadne. Neměly by chybět akční honičky s nepřáteli nebo tolik oblíbené souboje. Odpočinout navíc nedostane ani náš mozek. Da Vinci Disappearance obsáhne i oblíbené hádanky založené na historických reáliích, jako je práce se skutečnými obrazy. Za své peníze ale nedostaneme jen prodloužení singleplayerového zážitku. DLC nabídne i novou multiplayerovou mapu a čtyři nové postavy. Návštěvu maurské Alhambry si rozhodně žádný fanda hry nemůže nechat ujít, vždyť kde jinde se dá zažít napínavější a tísnivější atmosféra, než mezi sloupy a jezírky slavného paláce. To už rozhodně za těch 800 Microsoft bodů (260 Kč) stojí.

Dead Space 2: Severed

Díky Wallerově pozici důstojníka se dostaneme k vylepšené pulzní pušce, s níž nám to půjde jedna báseň. Lepší brnění a větší zdraví v kombinaci s ničivou silou zbraně činí z pomalé hororové hry spíše zběsilou FPS. Atmosféra sice zůstala, ale celkový pocit z hraní je naprosto jiný a nemusí sednout každému. Alespoň přídavek nabídne dostatek soubojů při nulové gravitaci. Faktem je, že nám příjemná změna sedí, vždyť člověk má stále objevovat něco nového. Skvělé je, že se podíváme jak do nových, tak do již známých lokací ze dvojky a pravděpodobně zažijeme podobné situace, jako Issac Clarke. Ty jsou však nyní vyvedeny z jiného pohledu a pocit déjá vu není až tak veliký. Navíc příznivce jedničky určitě potěší návrat potvory jménem Twitcher.

Vyplatí se, nebo ne?

ACB: The Da Vinci Disappearance

Zakoupením balíčku nám na disku přistane další skvělá kampaň se špičkovou hratelností původní hry a poměrně dlouhou herní dobou. Ovšem pokud vás Brotherhood nebavil, pravděpodobně si tento přídavek taktéž moc neužijete. Objevíme tady totiž ty úplně totožné typy misí, jako nabídl Brotherhood. Navíc nemůžeme nevytknou technické zpracování. Bohužel hraní kazí kolísavý freemrate a lagy. Celkově se ale jedná o povedený kousek, který potěší všechny fanoušky hry, jimž nabídne vymazlený poměr mezi singlem a multiplayerem.

Dead Space 2: Severed

Hlavním trumfem, ale zároveň i problémem Dead Space je zcela odlišný přístup k hratelnosti, než nabídla původní hra. Někoho přeci jen daleko větší příklon k akci může popudit. Navíc si přídavek vytáhl kratší sirku i co se délky příběhu týče. První ze dvou kapitol trvá jen nějakých 25 minut a s druhou to jistě nebude jiné. To je bohužel za 560 Microsoft bodů (180 Kč) malinké zklamání. V konečném důsledku, ale musíme pochválit inovativní přístup a snahu tvůrců neodbýt hráče pouze novými zbraněmi nebo předměty. Po technické stránce také není co vytknout.

Takže, jak to rozseknout?

Jak jsme zjistili, oba stahovatelné přídavky mají něco do sebe a troufneme si říci, že je to souboj bez vítěze hned z několika důvodů. Za prvé je prakticky nemožné porovnávat dvě tak rozdílné hratelnosti. Za druhé jsou pak oba přídavky za svou cenu skvělé, a pokud vlastníte obě hry, určitě si je kupte oba dva. Jedná se zatím o to nejlepší, co k daným hrám vyšlo.

Nakonec ještě nesmíme opomenout menší zmínku o PC. Zatímco konzolisté si přídavek The Da Vinci Disappearance budou muset zaplatit, v počítačové verzi hry bude už zakomponován automaticky. Připomínáme, že hra na PC vyjde 18. března a budeme si ji moci pořídit ve skvělé lokalizaci od Playman. U Dead Space ale zase mohou být na koni konzolisté. Všechna DLC totiž PC platformu minou a budou tak k dostání pouze za odpovídající obnos pro konzolové hráče.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama